×

Concert

11 november 2012

Daisy Correia imponeert met hommage aan José Afonso

Geschreven door: Robert Schuurman

In een goed gevulde Reaal zaal van Theater De Vest in Alkmaar was de aftrap van de nieuwe tour van Daisy Correia: Daisy Correia canta José Afonso. Ruim een jaar is zij bezig geweest om de songs van José Afonso (volledige naam José Manuel Cerquira Afonso dos Santos), ook wel Zeca Afonso genoemd, te bewerken voor deze nieuwe show. Een gedurfde stap want het werk van deze Portugese muziek-icoon staat vaak mijlenver af van de fado, die haar op de muziekkaart heeft gezet. José Afonso wordt namelijk eerder gezien als de Portugese Bob Dylan. Hij was iemand die zich door middel van zijn muziek en vooral zijn teksten keerde tegen de toen heersende dictatuur.

dsc_7155

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat José Afonso stierf en daar wordt wereldwijd bij stil gestaan. Daisy Correia sprak in de aanloop van de tour veel met vrienden van de zanger maar ook zelfs met de vrouw en dochter van José over de levensvisie en de angsten die hij zijn hele leven meedroeg. Daarnaast is Daisy op plekken geweest die tijdens het leven van deze unieke muzikale politieke activist veel voor hem hebben betekend. Door deze doelbewuste aanpak is het Daisy als het ware gelukt om in de huid te kruipen van José Afonso en ook goed te begrijpen van hem bezig hield en hoe zij zijn muziek moet interpreteren.

Begeleid door een uitstekende band, die helaas wegens een blessure van pianist Frank Keijzer enigszins moest improviseren, trakteerde Daisy het publiek in ruim twee uur tijd op een grote hoeveelheid overtuigend klinkende songs, waarbij veel arrangementen op geheel eigen en eigentijdse wijze zijn aangepast. Met veel meer variatie, power en levenslust dan we gewend zijn bij een fado-concert word je als luisteraar en kijker meegezogen in de belevingswereld van José Afonso gezien door de ogen en vertolkt door de stem van Daisy. Daardoor is het sprankelende concert meer dan een mooie ode aan één van de belangrijkste dichters, componisten en vertolkers van de Portugese muziek. Het is een pure belevenis en voor vele toeschouwers (ook voor mij) een prachtige inwijding in het werk van Zeca. Het optreden blijft van begin tot eind boeiend en naar meer smaken, zelfs na twee uur vol aaneenschakelingen van prachtsongs en korte, treffende anekdotes. Met twee nummers van haar eerste album Este Meu Fado als toegift, krijgt het publiek als toegift nog een paar pure fado-songs te horen maar als er ooit een concert schreeuwt om een cd-opname is het dit concert wel!

Daisy Canta José Afonso is nog tot eind mei 2013 te zien in het land. Kijk voor de feitelijke data op haar site: http://www.daisycorreia.com/performances/

SETLIST:

Utopia
Natal Dos Simples
Coimbra
Senhora do Almortao
Avenida de Angola
Canco de Embelar
Menina dos Olhos Tristes
No Comboio Descente
Resineiro Engracado
Maria Faia
Milho Verde

PAUZE

Canto Moco
Venhas Mais Cinco
Tras Outro Amigo Tambem
Menino Doiro
Terese Torga
Grandola
O Que Faz Falta
Maio Maduro Maio
Com As Minhas Tamanquinhas

TOEGIFT

Vendedor de Sonhos
Sete Rosas