×

Concert

07 juli 2019

Cowboy Junkies etaleert Doornroosje tot knusse huiskamer

Geschreven door: Leon Pouwels

Setlist

 1. All That Reckoning (Part 1)
 2. Sing Me a Song
 3. Wooden Stairs
 4. Southern Rain
 5. Sun Comes Up, It's Tuesday Morning
 6. Missing Children
 7. Mountain Stream
 8. The Things We Do To Each Other
 9. I Don't Get It
 10. Dreaming My Dreams With You
 11. Just Want to See
 12. Lay It Down
 13. Black Eyed Man
 14. Rake
 15. Shining Teeth
 16. Bea's Song
 17. Sweet Jane
 18. Those Final Feet
 19. Blue Moon
 20. Five Years
 21. Walking After Midnight

Het vanuit Toronto in Canada overgevlogen Cowboy Junkies geeft je dit jaar de mogelijkheid om in de zomer van 2019 tweemaal van hun intieme theatershow te genieten. Persoonlijk valt mijn keuze niet voor de stadse poptempel Paradiso in Amsterdam, welke qua locatie misschien wel beter geschikt is. Nee, deze belevenis moet je in het Nijmeegse Doornroosje ervaren, die al een paar jaar naast het station het knusse donkere jeugdhonk gevoel vasthoudt welke oh zo bepalend was op hun oude locatie. Ik zeg bewust theatershow, want ondanks dat ze voor concertzalen kiezen is de sfeer van deze rootsrockers dichter bij dat gevoel te plaatsen.

De definitieve doorbraak van de Canadezen komt er met het adembenemende in de kerk opgenomen The Trinity Session, die nog een duwtje in de rug krijgt door het gebruik van Sweet Jane in de cultmovie Natural Born Killers. Na alweer jaren het hoge constante niveau vast te houden, overtreffen ze dit vorig jaar nogmaals met de grimmige, maar gedurfde topplaat All That Reckoning. Sensueel boegbeeld Margo Timmins is zichtbaar ouder en geleefder geworden, maar heeft nog steeds een magische uitstraling. Ondanks haar opvallende kleine postuur is Margo de blikvanger op deze sfeervolle avond. Met een stem die in de loop der jaren een stuk rauwer en donkerder, bijna nicotinebruin gekleurd klinkt, richt ze vanaf de eerste secondes de aandacht volledig op zich. Op en top vrouw, gewapend met een kop thee in de hand, schikt ze tussen de nummers door de vaas met bloemen die naast haar op het podium staat. Als een op leeftijd rakende blues diva pakt ze ook vanavond weer haar momenten.

Dat rauwe wordt nogmaals door de aanwezigheid van gastmuzikant Jeff Bird geaccentueerd. Hij voegt zoveel extra met zijn mondharmonica en slide gitaar toe. Nog steeds bestaat de band verder uit haar twee broers, Michael op gitaar en Peter achter het drumstel. Ook bassist Alan Anton is uiteraard van de partij. De verwachtingen vanavond zijn niet eens bijzonder groot, al wetende dat Cowboy Junkies live altijd voor indrukwekkende optredens garant staat. De sfeer is vanavond bijzonder ontspannen. Het concert is perfect in twee sets met een langere drinkpauze opgebouwd. In het eerste gedeelte staat het sterke recentelijke All That Reckoning centraal. Maar liefst zeven tracks worden er daarvan uitgevoerd. Het duistere karakter komt live een stuk minder bekoelend over. De intimiteit welke vooral de frontvrouw overbrengt, waant je in een huiskamerconcert. Al mag de grote zaal van Doornroosje een aardige huiskamer genoemd worden. Uiteraard speelt het mee dat er alleen maar stoelen opgesteld staan en Margot zich ontspannen over het podium voortbeweegt. In de rustmomenten verdwijnt ze naar de achtergrond om vervolgens op de gepaste momenten zelf op een stoel plaats te nemen. Ze stelt zich hierdoor gelijkwaardig met het publiek op.

Na de pauze staat de bekendere periode vanaf het doorbraakalbum The Trinity Session tot aan Miles from Our Home centraal. Verrassend genoeg wordt er niks van de magistrale The Nomad Series (Renmin Park, Demons, Sing in My Meadow & The Wilderness) gespeeld. Vier gigantisch goed ontvangen totaal genegeerde platen. Wat we wel krijgen is een stevige I Don’t Get It aftrap, waarbij Jeff Bird de mondharmonica heerlijk laat huilen. Een zwoele Dreaming My Dreams With You uitvoering wordt door Just Want To See en het titelstuk van het zwaar onderschatte Lay It Down vervolgd. Waarbij die laatste flink in de psychedelica gedoopt wordt, en live veel beter dan de albumversie overtuigd. Met het Black Eyed Man, Townes van Zandt’s Rake en het nieuwe Shining Teeth drieluik laten ze de nostalgie van de unplugged sessies herbeleven. Vervolgens een adembenemende Bea’s Song, ook weer van Lay It Down afkomstig. Waarbij steeds meer de vraag oprijst hoe het toch komt dat deze plaat niet groter opgepakt werd.

Maar het wachten is absoluut op Sweet Jane die in deze lang uitgerekte trance versie nog meer op de trippende Natural Born Killers soundtrack thuishoort. Margo Timmins raakt niet voor de eerste keer deze avond in extase. Maken ze de Lou Reed klassieker voorheen al eigen, nu durven ze die uitvoering ook nog tot aan het bot uit te kleden. Those Final Feet heeft zich in twintig jaar tijd tot een soulvolle blueskraker ontwikkelt, waarmee de zangeres bewijst dat ze met haar ouder rakende stem nog wel even vooruit kan. Misschien niet de bekendste song van de avond, maar wel degene waarmee ze haar pensioenleeftijd voor een langere periode mee uitstelt. Zo krachtig en puur heeft ze het hele optreden nog niet geklonken, en dat bij een vlekkeloos verlopen concert. Zegt wel weer eens wat voor een kwaliteiten deze vocalist in huis heeft. Het eerbetoon aan Elvis Presley, het alom bekende Blue Moon is weer een van de publieksfavorieten welke uiteraard niet vergeten wordt. Wie ook niet vergeten wordt is David Bowie; zijn geest dwaalt nog steeds rond op de podia. Cowboy Junkies kunnen ook niet langs hem heen en eren hem met het prachtige Five Years. Verrassend wordt deze warme vrijdagavond in Nijmegen toepasselijk met Walking After Midnight afgesloten. Cowboy Junkies flikt het weer!

Setlist

 1. All That Reckoning (Part 1)
 2. Sing Me a Song
 3. Wooden Stairs
 4. Southern Rain
 5. Sun Comes Up, It's Tuesday Morning
 6. Missing Children
 7. Mountain Stream
 8. The Things We Do To Each Other
 9. I Don't Get It
 10. Dreaming My Dreams With You
 11. Just Want to See
 12. Lay It Down
 13. Black Eyed Man
 14. Rake
 15. Shining Teeth
 16. Bea's Song
 17. Sweet Jane
 18. Those Final Feet
 19. Blue Moon
 20. Five Years
 21. Walking After Midnight