×

Concert

04 maart 2013

Bugge Wesseltoft & Marcin Wasilewski Trio in Hasselt

Geschreven door: Wouter Schenk

Label: ECM Records

Cultuurcentrum Hasselt in België was donderdag 28 februari het decor voor een dubbelconcert van de Noorse pianist Bugge Wesseltoft en het Poolse Marcin Wasilewski trio.

Voor de pauze was het de beurt aan Bugge Wesseltoft, die solo een aantal van zijn werken speelde. Wesseltoft is in 1964 geboren in het Noorse Porsgrunn en werkte samen met onder andere Jan Garbarek, Lars Danielsson en John Scofield. Hij heeft diverse albums op zijn naam staan, waaronder het vorig jaar uitgebrachte solowerk Songs, waarop hij zijn eigen interpretatie geeft op werken uit het American Songbook.

Het waren ook de composities van dit album die Wesseltoft ten gehore bracht. Het was muisstil in de zaal van het cultuurcentrum. Zijn verstilde interpretaties van deze songs namen het publiek mee in een sfeer van bezinning, bijna meditatief. Zoals WiM collega Rik van Boeckel in de CD recensie mooi schrijft: ‘het dwingt je aandachtig te luisteren’. Je zit niet lekker achterover, maar eerder op het puntje van je stoel, voeg ik daaraan toe. Zo ingetogen, als er één jazzpianist is die laat zien dat muziek ook stil kan en mag zijn, dan is het wel Wesseltoft. Zó stil dat ik geen uitgebreid fotoverslag kan doen van dit deel van het concert. Fotoklikken mogen nooit een concert verstoren, die beroepsethiek probeer ik zo veel mogelijk in ere te houden. Hoe geconcentreerd Wesseltoft (ervoor) bezig was, illustreerde hij wel aan het einde van de set, toen hij zijn mobieltje uit z’n zak toverde om te kijken hoe laat het was en met smile naar het publiek zei “enough time for just a last one”.

Na de pauze was het de beurt aan het Poolse Marcin Wasilewski Trio. Wasilewski (1975) maakte naam als begeleider van de vermaarde Poolse trompetist Tomasz Stanko. Maar al eerder was Wasilewski actief met zijn Acoustic Trio. Na de periode waarin het trio samenwerkte met Stanko, is het trio omgedoopt in de naam Marcin Wasilewski Trio, ook omdat de meeste nummers van Wasilewski afkomstig zijn. De set werd geopend met het titelnummer van de laatste CD Faithfull, An den kleinen Radioapparat, een mooie overgang van het verstilde werk van Wesseltoft naar het meer dynamische trio. Want ook in dit nummer hoorde je de stilte nog. Met prachtige bescheiden maar niet minder krachtige begeleiding van Salwomir Kurkiewicz op bas en Michal Miskiewicz op drums. Dat gold ook voor de Ballad Of The Sad Young Men. Afgewisseld met meer dynamische nummers zoals o.a. Mosaic en Big Foot, allen van het laatste album Faithful.

Het is prachtig om te zien aan zijn mimiek hoe Wasilewski opgaat in zijn muziek en hoe hij zijn energie omzet in het pianospel. Soms geconcentreerd weggedoken achter de vleugel met zijn hoofd zijdelings vlak boven de toetsen, op andere momenten ontspannen met zijn linkerbeen vanaf de pianokruk omhoog getrokken. Muziek is niet alleen luisteren maar ook zien.

Het Marcin Wasilewski Trio maakt een authentieke sound, net zoals Bugge Wesselhoft trouwens. Als er al zoiets bestaat als ‘Europese Jazz’, zijn deze artiesten ontegenzeggelijk exponenten hiervan. Het is vooral de ‘lyriek’, maar dan zonder woorden, verstilde stukken, die gevoel overbrengen en je meeslepen in meditatieve sferen afgewisseld door stevige energieke nummers, waardoor een mooie balans wordt gevonden tussen stilte, rust en energie. Met het uptime nummer Night Train to You sloot het trio het concert af. Het publiek in Cultuur Centrum Hasselt reageerde enthousiast.