×

Concert

15 februari 2011

Bescheiden Family Of The Year tot grootse dingen in staat

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: LC music

Family-of-the-Year 2

Na het uitbrengen van hun verrassend leuke debuutalbum Our Songbook was de tijd rijp voor Family Of The Year om zich ook live te presenteren aan het Nederlandse en Belgische publiek. Na hun succesvolle optredens in De Botanique te Brussel en in Rotown Rotterdam was het op Valentijnsdag de avond om de harten van muziekminnend Amsterdam en omstreken te veroveren.

In de kleine zaal van Paradiso speelde de band een korte, doch krachtige set van nog geen uur, met veel nummers van Our Songbook maar ook een aantal uitstekende nieuwe nummers. Het nieuwe album wordt namelijk al deze zomer verwacht. En dat terwijl wij hier in Nederland eerst nog Our Songbook moeten ‘ontdekken’. Family Of The Year is echt zo’n band die op Lowlands een tent naar keuze in vuur en vlam kan zetten. De sound van de band is zeer divers. De samenzang doet denken aan bands als Crossby, Stills, Nash & Young en Local Natives en de vele uptempo feelgood songs roepen herinneringen op aan het spetterende optreden van Edward Sharpe & The Magnetic Zeros tijdens Lowlands 2009. Of de band zoekende is naar een eigen geluid of juist de diversiteit van stijlen als haar handelsmerk gaat inzetten is nog de vraag. Feit is echter dat de band genoeg sterk songmateriaal heeft om een groter publiek te bereiken. Men lijkt oprecht verrast dat het publiek in ons land de weg naar hun podium heeft weten te vinden, zelfs op een maandag, zelfs op Valentijnsdag. En dat terwijl de kleine zaal van Paradiso zeker niet uitverkocht is.

De bescheiden opstelling van Family Of The Year staat in schril contrast tot hun muzikale mogelijkheden. Met een charismatische leadzanger en een overenthousiaste drummer, samen ook vocaal indrukwekkend in het fraaie Summer Girl, heeft men al een paar goede troeven in handen. In Frankrijk heeft Family Of The Year hun eerste succes al te pakken, het nummer Psyche Or Like Scope, dat ook live indruk maakt, doet het daar uitstekend. In Nederland is het vooral Stupidland dat door de radiostations wordt opgepikt. Helaas ontbreken de nummers Let’s Get Down en Intervention (Staple Jeans) in de setlist, daartegenover staan een paar fraaie, nieuwe songs, die met veel levenslust gespeeld worden. ‘Bury Me With My Guitar’ , klinkt het krachtig in één van deze opzwepende nummers. Laten we dat voorlopig nog maar niet doen, eerst wachten de (zomer)festivals, die zullen bijzonder blij zijn met een band als Family Of The Year!