×

Concert

28 januari 2011

Ana Moura & NBE op zoek naar de roots van de fado

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: Coast to Coast

Op 26 en 27 januari speelde Ana Moura samen het het Nederlands Blazers Ensemble in het uitverkochte Muziekgebouw aan het IJ de voorstelling Van de Weemoed en de Troost.  Het concert, dat in het teken stond van de zoektocht naar de Roots van de fado, is een intrigerende, ruim anderhalf uur durende voorstelling waarbij Luis Soldado, Luis Antunes Pena, Guillermo Lago, Paol Peiriña en Rafael Fraga op verzoek van het NBE bewerkingen maakten van fado’s en traditionele Portugese muziek. Ook schreven zij nieuwe composities waarbij zij zich lieten inspireren door de traditie.

AnaDe keuze van het NBE voor zangeres Ana Moura is een uitstekende en een logische. Haar stormachtige ontwikkeling sinds haar debuutalbum Guarde-me a Vida na Mao uit 2003 is niemand onopgemerkt gebleven en de successen volgden elkaar snel op, met als laatste wapenfeit de platina plaat voor haar vijfde album Leva-me aos Fados. Daarnaast blijkt Ana Moura ook open te staan voor muzikale experimenten, getuige haar bijdrage aan The Book Of Disquiet, een opera van de Nederlande componist Michel van der Aa, en unieke optredens samen met The Rolling Stones (2007) en Prince (2010), beiden in Lissabon.

Met op de achtergrond rustgevende videobeelden van een stromende zee, als symbool voor de golfslag van het leven als spiegel voor de ziel, wisselen in totaal achttien fraaie instrumentale en vocale stukken elkaar in rap tempo af. Er is zelfs ruimte een sterk stukje visueel cabaret door drie heren van het NBE, die met deze act dit jaar zeker de audities van het Leids Cabaret Festival waren doorgekomen. Toch is de opzet van de avond even wennen. Omdat Ana Moura tijdens de instrumentale nummers het podium verlaat om vervolgens weer stralend op te komen bij de nummers waarbij zij mag zingen, is het, niet alleen voor de zangeres maar ook voor het publiek, een kwestie van steeds omschakelen. Het meest duidelijk wordt dit wanneer Ana op indrukwekkende wijze het schitterende nummer Rumo Ao Sul zingt, waarbij je als luisteraar als het ware zo in die pure fado-emotie wordt gezogen, dat je dat gevoel van weemoed graag nog wat langer wil vasthouden. Verder niets dan lof voor deze unieke en bijzondere samenwerking!

Nederlands Blazers Ensemble
Fluit: Jeanette Landré
Hobo: Bart Schneemann
Klarinet: Harmen de Boer, Gerrit Boonstra
Fagot: Dorian Cooke, Marieke Stordiau
Sax: Johan van der Linden en Willem van Merwijk
Hoorn: Ron Schaaper en Kirsten Jeurissen
Trompet: André Heuvelman
Bastrombone: Brandt Attema
Contrabas: Wilmar de Visser
Slagwerk: Richard Jansen

Solisten
Fadista: Ana Moura
Gitaar: Bernardo Couto