×

Recensie

19 mei 2017

Prince: The Dutch Experience

15 jaar deed hij erover, maar het eindresultaat van zijn ‘labour of love’ mag gezien (en liefst ook gelezen) worden. Written In Music – journalist Edgar Kruize (afkomstig uit Almere) schreef een bijna driehonderd pagina’s tellend boek over een zijn muziekheld, de uit Minneapolis afkomstige Prince, de muziek waar hij van jongs af aan mee opgroeide. Dat die op 21 april 2016 op 57-jarige leeftijd totaal onverwacht overleed, was natuurlijk een klap voor iedereen. Heel de wereld stond een tijd lang stil en perplex.

In tijden waarin sociale media voor snelle informatiestromen zorgen duurde het bovendien lange tijd vooraleer echt duidelijk werd wat er effectief had plaatsgevonden. Medewerkers deden er (noodgedwongen) het zwijgen toe, wilden ook niet teveel over hun relatie met Prince kwijt enzovoort. Maar het overlijden van Prince deed het schrijf- en publicatieproces van The Dutch Experience aanzienlijk versnellen. Al had Kruize het er best moeilijk mee. Zo wilde hij niet als een lijkenpikker overkomen en al zeker niet op kap van zijn geliefd idool.

In zijn boek beklemtoont Kruize de relatie tussen Prince en Nederland. De journalist baseert zich op stapels interviews, bezochte optredens, ooggetuigenverslagen en doet uitgebreid The Dutch Experience uit de doeken. Want uiteindelijk stond Prince steevast voor een niet in woorden te gieten ervaring. Elk moment met het Purperen Genie was een Belevenis die niet in woorden uitgedrukt kan worden.

Het siert Kruize dat hij er niet zomaar een snel bij elkaar geplukte Prince biografie van heeft gemaakt of dat hij uitgebreid verslag doet van de best extensieve Prince discografie zoals bijvoorbeeld Matt Thorne dat doet in zijn boek over Prince, maar zijn onderwerp net op een heel unieke manier tracht te benaderen. Hij vertrekt daarbij vanuit de relatie tussen Prince en Nederland (denk maar aan zijn samenwerkingen met Lois Lane en saxofoniste Candy Dulfer, maar ook met Anna Fantastic) en brengt zo zijn idool op een best universele manier in kaart. Dat doet hij onder meer door de Nederlandse fanbase en het idool centraal te stellen in het boek.

Rijkelijk gelardeerd met uniek fotomateriaal brengt Kruize een betrekkelijk volledig en inzichtrijk verhaal. De eerste moeizame stapjes in concertzaal Paradiso voor een paar honderd man, de legendarische nacht in het Paard Van Troje (1988) tot en met de recente optredens in de Ziggo Dome, het komt allemaal uitgebreid aan bod.

Elk bezoek van Prince aan Nederland leverde een resem, soms best wilde en/of mythische, verhalen op die muziekjournalist Kruize verzamelde en bundelde. Dat het boek The Dutch Experience heet is een goedbedoelende knipoog naar enkele Prince albums als The Gold Experience, The Beautiful Experience, The Live Experience. Kortom: Prince had iets met ervaringen. En dat op dat idee bouwde Kruize voort.

Prince was een uiterst harde werker met torenhoge ambities. Hij eiste veel van zijn muzikanten en publiek, maar dat gold ook andersom. Toch stelden beiden elkaar nooit echt teleur, zo lijkt Kruize te willen stellen. Zo deed Prince regelmatig ‘secret gigs’ in soms behoorlijk kleine zalen voor een superster van zijn kaliber. Dat deed hij zeer frequent in Nederland, maar ook in België (o.m. in de discotheek Viage die plotseling tot een concertzaal omgetoverd werd).

Ook het gegeven dat Kruize niet echt happig is om smeuïge verhalen van Prince naar buiten te brengen, levert een meerwaarde op. De intentie om een leerzaam inkijkje te bieden in de fascinerende wereld van Prince door de relatie tussen de superster en Nederland te onderzoeken is bijzonder goed geslaagd.

Het boek is goed gestructureerd, leest vlot en is bijzonder mooi uitgegeven. The Dutch Experience is een verrijking voor de Princefan, maar richt zich ook op muziekliefhebbers die misschien niet zo gek veel hebben met Prince. Hoe verloopt het leven van zo’n superster eigenlijk?, zo vragen vele mensen zich wellicht af. Of de concertorganisator die plots vanuit het niets de vraag krijgt van Prince zijn entourage om enkele Prince-concerten te organiseren omdat die er nu eenmaal wel zin in heeft.

Dit boek tracht daar deels een antwoord op te bieden en biedt context en verrijking bij de vele concerten die Prince in Nederland speelde. Het boek is sinds begin deze maand te koop via Permafrost Publishers.