×

Recensie

Eigentijds

15 oktober 2022

Wolfert Brederode

Ruins and Remains

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Ruins and Remains Wolfert Brederode Eigentijds 4.5 Wolfert Brederode – Ruins and Remains Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een bijzondere muzikale stap die pianist Wolfert Brederode maakt met zijn nieuwe album Ruins and Remains. Waar zijn vorige ECM album Black Ice nog met zijn vaste trio was met Gulli Gudmundsson (bas) en Jasper van Hulten (drums), als opvolger van de twee kwartet albums die hij tevens voor het label maakte, is hij voor zijn nieuwe album een samenwerking aangegaan met drummer Joost Lijbaart en het Matangi Quartet. Het blijkt een bijzonder geslaagde keus.

De basis van Ruins and Remains is een door Brederode in 2018 geschreven suite voor de viering van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Over de jaren kregen de stukken een meer persoonlijk karakter, meer een reflectie op verlies en het leren om daar mee te dealen, en de grote verandering in de wereld. En waar de suite eerst overduidelijk meer jazz georiënteerd was kreeg de muziek met de inbrengt van vooral het Matangi Quartet in de studio een meer eigentijdse klank.

Ruins and Remains is een zeer bijzonder en emotioneel werkstuk waarop alles wat Brederode, Lijbaart en Matangi Quartet zo speciaal maken naar voren komt. Brederode is een begaafd pianist met een haast schetsende sfeer, Lijbaart de subtiele percussieve klankenverzamelaar en de leden van het Matangi Quartet de immer uitdagend zoekende sfeerzoekers.

De muziek die Brederode schreef is ronduit indrukwekkend. In 14 verschillende stukken opgediend openbaart zich een fascinerend muzikaal werkstuk waarin meer uitgewerkte stukken vergezeld worden door strofen improvisatie die de spanning steeds weer subtiel opvoeren. Verbinding vindt plaats in titels en repeterende passages.

Door de melancholische sferen van de stukken schijnt hoop en verstilling die de muzikanten steeds met eigenzinnig spel fascinerend hebben vastgelegd. Dat Brederode reeds veel met Matangi Quartet en Lijbaart speelde heeft de vrijheid die de muzikanten zoeken in de composities vergroot om samen tot nieuwe muzikale hoogten te groeien. Het samenspel is intens en adembenemend mooi.

Ruins and Remains dient zich als één lange compositie te beluisteren om de volle emoties van de afzonderlijke stukken echt goed te voelen. Juist ook omdat de opnamen soms de strijkers voorrang in het geluid geven dan weer de piano van Brederode. Met Lijbaart steeds weer subtiel reagerend. Deze combinatie van Nederlands talent is zonder twijfel het meest indrukwekkende wat er in lange tijd uit Nederland verschenen is.

Omdat Brederode de lat voor zichzelf altijd hoog legt heeft hij in Manfred Eicher, de legendarische man achter ECM, een metgezel en bewonderaar gekregen. Eicher weet uit deze muzikanten het onwaarschijnlijke allerbeste te krijgen. Met de fraaie serie stukken die Brederode schreef als basis en de fantastische akoestiek van de Sendesaal in Bremen erbij krijgen we het allerbeste uit alles.

Ruins and Remains is een fascinerend mooi album dat echt alles wat deze muzikanten zo bijzonder maakt optimaal etaleert. In de ruimte die tussen jazz, klassiek en eigentijds (nieuw klassiek) te vinden is vindt Ruins and Remains zijn prachtige en intense vorm. Ruins and Remains is een meesterstuk. 1. Ruins I
 2. Swallow
 3. Remains
 4. Cloudless
 5. Ruins And Remains
 6. Ka
 7. Ruins II
 8. Duhra
 9. Ruins III
 10. Retrouvailles
 11. Nothing For Granted
 12. Dissolve
 13. March
 14. Ruins IV