×

Recensie

Pop

16 juni 2013

Wings – Wings Over America (2013

Wings –Wings Over America (2013 remaster)

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Concord

Wings –Wings Over America (2013 remaster) Wings Pop 4 Wings – Wings Over America (2013 remaster) Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe begin je een loopbaan in de popmuziek? Menig beginnend muzikant heeft zich er het hoofd over gebroken. Maar een heel andere kwestie is: hoe begin je een solocarrière als de populairste band ter wereld, waarvan je een van de belangrijkste leden was, ophoudt te bestaan?

Paul McCartney stond, net als zijn drie collega-ex-Beatles, in 1970 voor dat probleem. Lennon en Harrison toonden zich allebei bevrijd en leken allebei blij dat ze eens precies konden doen wat ze zelf wilden. Maar McCartney had het eigenlijk best naar zijn zin gehad bij The Beatles, ook in de laatste drie jaar, zonder het natuurlijk leiderschap van manager Brian Epstein, die in 1967 zelfmoord had gepleegd.

Maar The Beatles bestonden dus niet meer en McCartney wist daar niet zo goed raad mee. Zijn oplossing was uiteindelijk een terugkeer naar de basis. Dat had Lennon ook gedaan, in muzikaal opzicht, McCartney wilde terug naar de tijd van het toeren met een busje van concert naar concert, met alle muzikanten en alle instrumenten opeengepakt onaangekondigde optredens doen. Dat deed McCartney in 1971 en 1972. Bovendien maakte hij een aantal albums die niet door alle critici met gejuich werden ontvangen. Expres? Voordeel was in ieder geval dat de hysterie rond McCartney in 1973 geheel verdwenen was. En toen kwam hij ineens weer met een onvervalst meesterwerk, het album Band On The Run.

In het kielzog daarvan werd de groep van McCartney ineens weer een topact, en was het ‘onzichtbaar’ optreden wel voorbij.

Onder het motto ‘als het dan toch moet, dan maar meteen goed’, besloot McCartney met zijn groep Wings tot een wereldomvattende tournee, de Wings Over The World Tour. Die kwam in 1975 en 1976, toen Band On The Run al was opgevolgd door twee net zo succesvolle albums, Venus & Mars en Wings At The Speed Of Sound. Beide platen hadden de groep met respectievelijk Listen To What The Man Said en Silly Love Songs twee Amerikaanse nummer 1-hits opgeleverd. McCartney stond dus weer aan het hoofd van een topact. Bovendien was dat in een tijd dat het met de rockconcerten niet snel te duur of te overdadig kon zijn. Die laatste Amerikaanse nummer 1-hit scoorde de groep bovendien net toen ze met hun wereldtournee in Noord-Amerika waren aangeland.

Wings Over America verscheen oorspronkelijk in het najaar van 1976 als driedubbel-LP. De heruitgave is er in verschillende formaten, waaronder een 3 cd-box met bonus-dvd.

De oorspronkelijke driedubbel-LP is nu op twee cd’s geperst. De 29 songs vertellen vooral het verhaal van Wings tot op dat moment, met als onbetwiste hoogtepunten Band On The Run, Live And Let Die en de openingsmedley Venus And Mars/Rock Show/Jet.

The Beatles zijn ook vertegenwoordigd, nog niet zo uitgebreid als tijdens de McCartney-concerten van de laatste twintig jaar, maar met Lady Madonna en The Long And Winding Road redelijk aan het begin van de show en via een akoestisch intermezzo halverwege met I’ve Just Seen A Face, Blackbird en Yesterday. Ook een van de andere Wingsleden krijgt zijn solo-spot, Denny Laine, die in de jaren zestig de eerste leadzanger was van The Moody Blues, toen dat nog geen symfogroep was, maar een rhythm & bluesgezelschap. Hun eerste en enige hit in die periode werd gezongen door Laine. Go Now krijgt in 1976 de handen nog zeer luid op elkaar.

Paul’s allereerste solo-album, verschenen op de dag in april 1970 dat McCartney zijn vertrek uit The Beatles bekendmaakte, werd aanvankelijk maar matig enthousiast bekritiseerd – op het album McCartney zouden teveel vullertjes staan. Hoe dan ook leverde dat album ten minste één echte klassieker op.

Ten tijde van Wings Over America is dat nummer, Maybe I’m Amazed, één van de vele live-hoogtepunten. Het verschijnt in de live-versie ook op single en wordt begin ’77 een Amerikaanse Top-10 hit. In de studioversie verscheen het nooit op single.

Vóór alles is Wings Over America een document van de wederopstanding van Paul McCartney, die na een valse start bewees dat er wel degelijk nieuw leven mogelijk was na The Beatles.

Tracklisting Wings Over America:

CD 1:

 1. Venus And Mars/Rock Show/ Jet
 2. Let Me Roll It
 3. Spirit Of Ancient Egypt
 4. Medicine Jar
 5. Maybe I’m Amazed
 6. Call me Back Again
 7. Lady Madonna
 8. The Long And Winding Road
 9. Live And Let Die
 10. Picasso’s Last Words
 11. Richard Cory
 12. Bluebird
 13. I’ve Just Seen A Face
 14. Blackbird
 15. Yesterday

CD 2:

 1. You Gave Me The Answer
 2. Magneto And The Titanum Man
 3. Go Now
 4. My Love
 5. Listen To What The Man Said
 6. Let ‘Em In
 7. Time To Hide
 8. Silly Love Songs
 9. Beware My Love
 10. Letting Go
 11. Band On The Run
 12. Hi Hi Hi
 13. Soily