×

Recensie

Alternative

11 oktober 2017

William F. Souffreau

Tobacco Fields

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman

Tobacco Fields William F Souffreau Alternative 4 William F. Souffreau – Tobacco Fields Written in Music https://writteninmusic.com

De naam William Souffreau zal omwille van zijn rol bij Irish Coffee bij menig muziekliefhebber vast nog een bel laten rinkelen. Samen met een aantal gelijkgestemde muzikanten zoals onder meer JM Aerts, Kloot Per W, Walter Broes, Jan Hautekiet, Steven Janssens maakt Souffreau een door nostalgie gekenmerkt album.

Je kan haast niet om zijn voorgeschiedenis heen : The Blues Jets, The Four Rockets tot de oprichting van Irish Coffee en ver daarna. In de jaren negentig ging hij solo en maakte hij talloze albums waarbij hij onder meer samenwerkte met gitaartroubadour Michael Chapman en stergitarist Philip Cathérine. Twee jaar terug blikte hij met het via Starman Records verschenen When The Owl Cries terug op zijn verleden met Irish Coffee.

Nu ligt er zijn nieuw album Tobacco Fields in de rekken. Niet echt een soloalbum, eerder een William Souffreau die een reeks prachtmuzikanten rond zich verzamelde. JM Aerts en Kloot Per W bijvoorbeeld zijn niet van de minste en hebben net als de andere gasten op dit album nog steeds het heilige muzikantenvuur in zich.

Tobacco Fields heeft een sterk biografische invalshoek met Souffreau die zich het Aalst van zijn jeugd voor de geest haalt. Zo kom je via de fijne titeltrack te weten dat hij maar al te graag met de kids uit the neighbourhood een muziekbandje vormde en tot in de late uurtjes jamde. Fantastisch gitaarspel (met dank aan Walter Broes en Souffreau), maar ook een onder de huid kruipende groove waar een artiest als Dylan jaloers op zou kunnen zijn.

Op de tonen van de met pedalsteel van Jan Oelbrandt versterkte countryrocker Take Me Home kom je te weten dat Souffreau ook heimwee heeft naar vroegere tijden waarin gebekvecht werd rond nummers van The Beatles en The Stones. De funkrockende gitaren worden stevig opgejaagd in Crazy Old Town (en Aerts haalt op lead gitaar als vanouds stevig uit!). Schooldays is dan weer een good old fashioned rocktune met stevige echo’s van Elvis en Chuck Berry waarop de beentjes gestrekt worden. The Great Rock’n’Roll Life weet u wel.. .

Nog wat later: een bezoekje aan El Gringo, terwijl het rebelse Going Back clever speelt met de screaming therapy van Lennon. Heerlijke solo’s van Kloot Perwez, die hier alweer uitstékend gecast is. Dat geldt eigenlijk ook voor het album in zijn geheel. Een van de grote sterktes is de variatie in de songs, maar vooral ook de manier waarop Souffreau de sterktes van zijn medemuzikanten heel goed uitspeelt. De Good Ol’ Boys hebben hun plezier en dat is volop te horen, al voel je ook de weemoed over het vergaan van oude tijden.

Dat is meteen ook de rode draad. De tijden veranderen, soms ten goede, soms net niet. Zo hoor je in het gejaagd rockende Every Story dat er een vuist tegen het terrorisme gemaakt wordt (“and terror waiting in the dark / we will not surrender now”).

Souffreau en zijn bende rocken, o.a. in Walking The Dog (niet het gelijknamige soulnummer van Rufus Thomas) waarin Steven Janssens op gitaar schittert. Hét hoogtepunt is wat ons betreft echter The Blues. Die straffe ritmesectie in de rug en Jan Oelbrandt die zijn slidegitaar bovenhaalt. Een versie die live ongetwijfeld nog veel sterker uit de verf komt. Dat gevoel overkomt ons wel meer op dit erg fijne album. Neem nu de aanstekelijkheid van The Emperor. Leuk, maar je voelt net als het vuil rockende en alweer met machtige lapsteelgitaren ondersteunde Ravachol (à la Ben Harper) zo aan dat er live meer uit gehaald kan worden. En dan is er een lui rustpunt als This Town, dat echo’s bevat van Dylans’ croonerplaten, een erg fijne afsluiter van een uiterst gevarieerd album.

Conclusie: een bijzonder fijne ontdekking. Tobacco Fields van William Souffreau en zijn bende is erg geslaagd. We zijn echter benieuwd om hen ook live aan het werk te zien. 1. Tobacco Fields
 2. Take Me Home
 3. Crazy Old Town
 4. Schooldays
 5. El Gringo
 6. Going Back
 7. Good Ol' Boys
 8. Every Story
 9. Walking The Dog
 10. The Blues
 11. The Emperor
 12. Ravachol
 13. The Great Rock'N'Roll Life
 14. This Town