×

Recensie

Alternative

18 april 2015

Will Butler

Policy

Geschreven door: WiM Redactie

Uitgebracht door: Merge

Policy Will Butler Alternative 3 Will Butler – Policy Written in Music https://writteninmusic.com

Je kunt er een Zwitsers uurwerk op gelijk zetten dat er elke drie jaar een nieuw album van het Canadese Arcade Fire het levenslicht ziet. Aangezien het laatste album Reflektor van 2013 stamt, hoeven we volgens die chronologie voor 2016 geen nieuwe plaat te verwachten.

De band liet vorig jaar weten, dat na de optredens van die zomer begonnen zou worden aan de opnames van nieuw materiaal. Hoever de band hiermee is gevorderd is onbekend, want de officiële website doet er sinds oktober 2014 het zwijgen toe.

Gitarist en toetsenist Will Butler, de broer van frontman Win, heeft dit interbellum in ieder geval aangegrepen om kortstondig solo te gaan en het mini-album Policy op het Amerikaanse indielabel Merge uit te brengen.

Behalve het wellicht herkenbare, enigszins breekbare en geregeld overslaande stemgeluid van Butler, hebben de acht tracks die in totaal 27 minuten duren op  Policy, weinig van doen met Arcade Fire.

Ook de tracks onderling vertonen nauwelijks samenhang. Het is een allegaartje van twee uptempo drie-akkoorden indierock (Het fijne Take My Side en What I Want), een paar sobere ballads met kleine ondersteuning van de elektrische piano (Anna en Sing To Me) wat vrolijke poppy radioliedjes en een psychedelisch probeersel.

Toegegeven, het heeft een bepaalde charme en klinkt soms ook heus aanstekelijk, maar aan de andere kant zijn de inspanningen van Butler nauwelijks serieus te nemen. Het mini-album klinkt eigenlijk meer als een (te) kleine verzameling uitgewerkte demo’s die Butler de afgelopen jaren heeft gemaakt en waarvoor hij nu de tijd heeft gehad om deze uit te werken.

Alleen voor de hardcore fans van Arcade Fire valt dit tussendoortje wellicht echt in de smaak.  1. Take My Side
  2. Anna
  3. Finish What I Started
  4. Son of God
  5. Something's Coming
  6. What I Want
  7. Sing to Me
  8. Witness