×

Recensie

Pop

11 mei 2014

Wallis Bird

Architect

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Bird Records

Architect Wallis Bird Pop 3.5 Wallis Bird – Architect Written in Music https://writteninmusic.com

De Ierse, linkshandige zangeres/gitariste Wallis Bird bespeelt haar rechtshandige gitaar op z’n kop: een eigenaardige manier van spelen die ze min of meer noodgedwongen heeft aangeleerd, omdat ze als vijfjarige door een ongeluk met een grasmaaier vijf vingers verloor (waarvan er vier weer zijn aangenaaid). Deze lugubere ervaring heeft haar er vervolgens niet van kunnen weerhouden een succesvolle muziekcarrière op te bouwen.

Deze instelling typeert Wallis Bird en wordt ook weerspiegeld in haar zangstijl en nummers. Bird heeft een krachtige stem en staat haar mannetje. Met haar eerste album Spoons (2008) heeft ze zichzelf in Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland op de kaart gezet. Met haar tweede album New Boots (2010) groeide haar succes en er volgde een Europese tournee. Na het uitbrengen van haar derde album Wallis Bird (2012) plakte ze er een fikse internationale tournee aan vast en inmiddels heeft ze een groot aantal muziekprijzen op zak.

Wallis Bird slaat met haar vierde album een nieuwe weg in. Architect is een plaat die in tegenstelling tot haar vorige werk (folky) meer electro/dance-invloeden bevat. Zelf zegt ze dat het omarmen van deze nieuwe stijlen het gevolg is van haar verhuizing van Londen naar Berlijn. De levendige sfeer die in de Duitse stad de boventoon voert, heeft een grote indruk op haar gemaakt. Bird is in Berlijn een nieuw muzikaal hoofdstuk begonnen en dit horen we terug op Architect. Verandering.

Architect bevat dancenummers evenals gevoelige ballads. Wallis Bird heeft een stem (enigszins vergelijkbaar met die van Fiona Apple) waar je van zult houden, of die je zult haten. Van gevoelig tot wild en losbandig, van ingetogen zwoelte tot uitgeschreeuwde emoties. Wat dat betreft is deze plaat zeer veelzijdig te noemen en één ding staat vast: Wallis Bird weet heel goed wat ze wil.

Live moet deze zangeres zeer indrukwekkend zijn om mee te maken. Het is een echt podiumbeest, energiek en gepassioneerd, en met ieder optreden weet ze haar fanbase uit te breiden. En wat wil nou het geval: op 19 mei staat Wallis Bird in het Patronaat in Haarlem.

Tracklisting Architect:

 1. Hardly Hardly
 2. I Can Be Your Man
 3. Daze
 4. Holding A Light
 5. The Cards
 6. Girls
 7. Communion
 8. Gloria
 9. Hammering
 10. River Of Paper 1. Hardly Hardly
 2. I Can Be Your Man
 3. Daze
 4. Holding A Light
 5. The Cards
 6. Girls
 7. Communion
 8. Gloria
 9. Hammering
 10. River Of Paper