×

Recensie

Jazz

07 november 2022

Wako

Ut av det ney

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ora Fonogram

Ut av det ney Wako Jazz 4 Wako – Ut av det ney Written in Music https://writteninmusic.com

Een jazzkwartet dat wij al jaren goed in de gaten houden is het Noorse Wako. Een fascinerende groep zeer talentvolle muzikanten die met hun vijf tot nu toe verschenen albums steeds weer optimaal wisten te verrassen. Met hun zesde album Ut av det nye doen ze dat opnieuw.

De vriendengroep die Kjetil Mulelid (piano), Martin Myhre Olsen (sax), Bárður Reinert Poulsen (contrabas) en Simon Olderskog Albertsen (drums) naast Wako ook is, is vanaf de start zo’n tien jaar terug op alle fronten hard doorgegroeid. Zowel door de zes albums die ze samen maakten als wel door de afzonderlijke (solo)projecten. Waarbij het solowerk van Mulelid, het opvallende werk met zijn eigen Kjetil Mulelid Trio en de samenwerking van Albertsen en Olsen met pianist Espen Berg, als het Espen Berg Trio, ook buiten de Noorse grenzen op veel support konden rekenen.

Met Ut av det nye (Uit het nieuwe…) zijn Mulelid, Myhre Olsen, Poulsen en Albertsen weer even terug bij de band waarmee ze hun opvallende jazzcarrières begonnen. En wederom valt gelijk al bij de eerste beluistering op wat een chemie deze muzikanten toch met elkaar hebben. De losheid in spelen, de vrijheid die ze pakken, de meesterlijke solo’s, de fraaie melodielijnen die ze steeds weer oppakken, het is even allemaal raak.

Dat Poulsen en Albertsen een geweldige ritmetandem zijn weten we al flink wat jaren. Zelfverzekerd, vol lef en alles in dienst van de compositie. Hoor toch eens hoe ze haast strelend onder het prachtige pianospel van Mulelid en het aansluitende spel van Myhre Olsen doorspelen in het wel heel erg fraaie Alice. Vooral ook de grote klasse van Mulelid spat van die track af.

De opvolger van de uitstekende albums Wako (2020) en Live in Olso (2021) is wederom een uitstekende staalkaart van waar het kwartet voor staat. Krachtig opgenomen in een lekker compacte sound komt de groepsdynamiek uitstekend naar boven. Luister naar composities als Pleb Yalu of het meesterlijke Alt det vi tapte en Et siste farvel en je wordt weer eens heerlijk weggeblazen door grootse jazzkwaliteit.

Ut av det nye is een prachtig en krachtig jazzalbum van een jazzkwartet dat met hun zesde album wederom bewijst één van de meest interessante jazzkwartetten van Europe te zijn. Hoelang moet het nog duren voordat dit geweldige kwartet eindelijk hun weg naar de jazzpodia in Nederland en België vindt?  1. Isabella
  2. Pleb Yalu
  3. Alice
  4. F & F
  5. Løgmannabreyt
  6. Alt det vi tapte
  7. Et siste farvel
  8. Lois Napoo
  9. Vi sendte dem alle bort