×

Recensie

Pop

13 december 2013

Various Artists

Never Trust A Hippy (Punk & New Wave '76-'79)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Virgin Records

Never Trust A Hippy (Punk & New Wave '76-'79) Various Artists Pop 4 Various Artists – Never Trust A Hippy (Punk & New Wave ’76-’79) Written in Music https://writteninmusic.com

In de tweede helft van de jaren zeventig liet Virgin Records de geestverruimende rock gaandeweg achter zich. Het label mikte op het binnenhalen van een werelberoemde band maar slaagde daar niet in. Gelukkig dienden zich na 1975 nieuwe kansen aan en kon Virgin over zijn eigen schaduw heen springen.

De 3-cd box Never Trust A Hippy is een boeiend overzicht van de nieuwe bands die Virgin naar zich toe wist te trekken in de jaren dat Engeland afgleed naar economische crisis en maatschappelijke onvrede. De tweede generatie West-Indiërs zetten in de jaren zeventig de reggae definitief op de kaart in de grote steden. Virgin speelde hier op in door het uitbrengen van platen van The Mighty Diamonds, Johnny Clarke en U-Roy, allen zeer bepalend rond 1976. In 1978 toog een Virgin-delegatie naar Jamaica om nieuwe muzikanten te strikken. Later zou het label ook scoren met namen als Linton Kwesi Johnson en Tapper Zukie.

Vele West-Indiërs hadden het idee niet volwaardig deel uit te maken van de Britse samenleving, een gevoel dat ze deelden met blanke punks. Uit die hoek waren het natuurlijk de Sex Pistols die van 1976 op luidruchtige wijze de aandacht trokken. Ook hier zat Virgin bovenop en in 1977, toen half Engeland in de ban was van het jubileum van koningin Elizabeth, vierde het label een eigen anarchistisch feestje met hun nieuwe aanwinst de Sex Pistols.

Punk en reggae kwamen regelmatig samen, mede dankzij het dj-werk van muzikant/filmregisseur Don Letts. Bands als The Ruts en The Members waren voorbeelden hiervan en op Never Trust A Hippy zijn een aantal van hun bekendste singles te horen waaronder Babylon’s Burning en het geweldige Offshore Banking Business.

Toch leverde de punk niet zo gek veel interessante releases op voor Virgin. De reggae, new wave, postpunk en pop leken een langer leven beschoren te zijn. Virgin timmerde vanaf 1978 uitstekend aan de weg met postpunk- en new wave bands als Magazine, PiL, XTC en de eerder genoemde Ruts en Members. Muzikaal zat het wel goed in die periode. Sommige bands waren bovendien ook niet vies van politieke stellingname. Een groep als Penetration heeft zeker deuren geopend voor vrouwen en hun befaamde single Don’t Dictate is terecht opgenomen in deze box.

Never Trust A Hippy biedt ook ruimte aan ludieke tracks als British Tourist (I Hate The Dutch) van John Dowie en Oh, Bondage, Up Yours! van X-Ray Spex. En laten we vooral Money van The Flying Lizards niet vergeten, dat zich ontwikkelde tot een new wave klassieker. Eind jaren zeventig leek Virgin wel wat op Stiff Records, dat recalcitrante label dat net aan een opmars was begonnen en een eigenwijze houding wist te koppelen aan hitnoteringen.

Hoewel Airport van The Motors een top 10-hit was en ook in Amerika scoorde, moesten de grote klappers nog komen. Virgin wist echter wel te overleven na de vliegende start van Mike Oldfield en de wat magere periode rond 1975. Het label slaagde erin een goede positie te veroveren op de golven van de new wave. Never Trust A Hippy maakt dit 35 jaar later nog eens duidelijk. De grote verkoopsuccessen zouden echter pas vanaf 1982 komen.

Tracklisting Never Trust A Hippy:

CD 1:

 1. U-Roy – Runaway Girl
 2. The Mighty Diamonds – I Need A Roof
 3. Johnny Clarke – Crazy Bald Head
 4. U-Roy – Wear You To The Ball
 5. Johnny Clarke – Roots Natty Roots
 6. Sex Pistols – God Save The Queen
 7. Roogalator – Love And The Single Girl
 8. Avant Gardener – Gotta Turn Back
 9. John Dowie – British Tourist (I Hate The Dutch)
 10. Sex Pistols – EMI
 11. Sex Pistols – Bodies
 12. XTC – Science Friction
 13. X-Ray Spex – Oh Bondage, Up Yours!
 14. Penetration – Don’t Dictate
 15. Julie Covington – Only Women Bleed

CD 2:

 1. Yellow Dog – Just One More Night
 2. Magazine – Shot By Both Sides
 3. Magazine – The Light Pours Out Of Me
 4. Penetration – Firing Squad
 5. Wilko Johnson Solid Senders – Walking On The Edge
 6. The Motors – Airport
 7. Tapper Zukie – She Want A Phensic (Dangerous Woman)
 8. Big Youth – Marcus Garvey
 9. Linton Kwesi Johnson – Dread Beat An’ Blood
 10. Tapper Zukie – Oh Lord
 11. The Motors – Forget About You
 12. The Flying Lizards – Summertime Blues

CD 3:

 1. PiL – Public Image
 2. The Members – The Sound Of The Suburbs
 3. The Skids – Into The Valley
 4. The Members – Offshore Banking Business
 5. The Ruts – Babylon’s Burning
 6. Jane Aire And The Belvederes – Call Me Every Night
 7. The Flying Lizards – Money
 8. Local Operator – Pressure Zone
 9. The Ruts – Something That I Said
 10. XTC – Making Plans For Nigel
 11. Jane Aire And The Belevederes – Breaking Down The Walls Of Heartache
 12. The Piranhas – Space Invaders
 13. The Skids – Working For The Yankee Dollar