×

Recensie

Rock

08 december 2013

Various Artists

Losing Our Virginity (The first 4 years '73-'77)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Virgin Records

Losing Our Virginity (The first 4 years '73-'77) Various Artists Rock 4 Various Artists – Losing Our Virginity (The first 4 years ’73-’77) Written in Music https://writteninmusic.com

Losing Our Virginity is de eerste van vijf retrospectieven die de rijke, veertigjarige geschiedenis van Virgin Records bestrijken. De drie cd’s voeren ons terug naar de beginjaren: 1973-1977. Virgin bood een platform aan de meest uiteenlopende muzikale creativiteit. Het waren de jaren zeventig: bands en ontwerpers konden zich vaak onbeperkt uitleven in muziek en artwork. Zeker bij Virgin, dat zijn artiesten nog veel meer ruimte gaf dan veel andere labels. Losing Our Virginity is dan ook een geestverruimende, prikkelende, opwindende en bij vlagen bizarre collectie geworden.

De pre-punkjaren van Virgin werden vooral gekenmerkt door eigenzinnige, progressieve rock.  Natuurlijk trapt Losing Our Virginity af met Tubular Bells, de monumentale track van Mike Oldfield die Virgin Records op de kaart zette. Hierna schiet de muziek op deze collectie alle kanten op. Talenten als Robert Wyatt en Kevin Coyne koppelden kwaliteit en creativiteit aan een relatief toegankelijk geluid en werden alom gerespecteerd. Faust, Henry Cow (met Fred Frith) en Gong gingen heel wat experimenteler te werk en brachten radicale krautrock, avant-garde, space- en jazzrock binnen bij Virgin. Grensverleggende muziek waar je je in kon verliezen. Artiesten als Link Wray en Captain Beefheart haalden hun inspiratie dan wel uit de oude blues en rock-‘n-roll (Link Wray was sowieso een van de belangrijkste rock-‘n-roll-pioniers in de jaren vijftig en zestig), zij gaven daar toch weer een geheel eigen draai aan.

Deze jubileumbox heeft een sterk Brits karakter. Progressieve rockbands als Hatfield and the North en Egg zijn vertegenwoordigd met een drietal muzikale avonturen. Boxer uit London rockte wat dichter bij de grond en was minder bijzonder. De groep werd vooral bekend dankzij het naaktmodel op de hoes van hun debuut Below The Belt. Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor de eerdergenoemde Robert Wyatt en Kevin Coyne (onder meer het fijne Eastbourne Ladies). Ook komt de curieuze Schotse poëet Ivor Cutler voorbij en natuurlijk is er ruimte voor Steve Hillage (met Gong en solo) en de vermaarde componist David Bedford.

Het succes van Tubular Bells in 1973 bood Virgin echter ook de kans om buiten de landsgrenzen rond te kijken en buitenlandse bands binnen te halen. Op Losing My Virginity horen we dan ook een aantal vruchten van deze inspanningen: uit Duitsland kwamen Faust, Klaus Schulze, Edgard Froese (Tangerine Dream) en Can. Het veelbelovende Wigwam kwam uit Finland en Clearlight – nauw verbonden met Gong voor enige tijd – was Frans.

De stroom aan grote successen moest nog komen maar de eerste vier jaren van Virgin Records zijn desondanks toch rijk en bijzonder te noemen. “I believed we could shake up the market”, zei Richard Branson ooit. “But most importantly, I wanted to have fun with my friends and discover some wonderful new talented musicians”. De box Losing Our Virginity is een interessante muzikale weergave van die woorden. Wel mogen we stellen dat lang niet alle acts uit die begintijd even relevant waren. Virgin moest na 1976 dan ook zeker met de bezem door de stal. Middels dit drieluik Losing Our Virginity kunnen we in ieder geval nog een keer een duik nemen in de jaren dat Virgin de grenzen van de popmuziek uitgebreid verkende en bijna alles mogelijk leek. Het is een trip naar een tijdperk dat ver achter ons ligt. In 1977 zou het roer definitief worden omgegooid.

Tracklisting Losing Our Virginity:

CD 1:

 1. Mike Oldfield – Tubular Bells (Two Sides Excerpt)
 2. Faust – Krautrock (2006 Digital Remaster)
 3. Gong – The Pot Head Pixies
 4. Carmelo Pardalis – I’ll Be Home
 5. Carmelo Pardalis – Woman’s Lib Song
 6. Kevin Coyne – Marlene
 7. Henry Cow – Teenbeat [Reprise]
 8. Faust – Giggy Smile
 9. Kevin Coyne – Eastbourne Ladies (2010 Digital Remaster)
 10. Link Wray – I’m So Glad, I’m So Proud
 11. Gong – I Never Glid Before (2004 Digital Remaster)
 12. Captain Beefheart – Upon The My O My (2006 Digital Remaster)
 13. Klaus Schulze – Some Velvet Phasing (Edit)

CD 2:

 1. Robert Wyatt – I’m A Believer (Extended Version)
 2. Comus – Down (Like a Movie Star)
 3. Fred Frith – Glass C/W Steel
 4. Robert Wyatt – Yesterday Man
 5. Hatfield and the North – Let’s Eat (Real Soon)
 6. David Bedford – An Extract From ‘Star’s End’
 7. Egg – Wring Out the Ground (Loosely Now)
 8. Ivor Cutler – I Believe In Bugs
 9. Captain Beefheart – Mirror Man (Live/ 2006 Digital Remaster)
 10. Mallard – Road To Morocco
 11. Tom Newman – Sad Sing
 12. Clearlight – Extract From Clearlight Symphony Part One
 13. Hatfield and the North – Fitter Stoke Has A Bath
 14. Boxer – Hip Kiss

CD 3:

 1. Steve Hillage – The Salmon Song (2006 Digital Remaster)
 2. White Noise – An Extract From White Noise II
 3. Henry Cow/Slap Happy – War
 4. Wigwam – Freddie Are You Ready
 5. Edgar Froese – Epsilon In Malaysian Pale (From Solo 1974-1979 / 2012 Remaster)
 6. David Bedford – The Rio Grande (From ‘the Rime of the Ancient Mariner’)
 7. Tom Newman – Don’t Treat Your Woman Bad
 8. Ivor Cutler – The Dirty Dinner
 9. Daevid Allen & Euterpe – Wise Man In Your Heart
 10. Mike Oldfield – First Excursion
 11. Steve Hillage – It’s All Too Much (2006 Digital Remaster)
 12. Can – Silent Night
 13. Can – Don’t Say No


 1. I'm A Believer
 2. Down Like A Movie Star
 3. Glass C/W Steel
 4. Yesterday Man
 5. Let's Eat (Real Soon)
 6. An Extract From Stars End
 7. Wring Out The Ground (Loosely Now)
 8. I Believe In Bugs
 9. Mirror Man (Live)
 10. Road To Morocco
 11. Sad Sing
 12. Clearlight Symphony Part One (Extract)
 13. Fitter Stroke Had A Bath
 14. Hip Kiss