×

Recensie

Jazz

27 april 2021

Various Artists

LateNightTales: Jordan Rakei

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: LateNightTales

LateNightTales: Jordan Rakei Various Artists Jazz 4 Various Artists – LateNightTales: Jordan Rakei Written in Music https://writteninmusic.com

LateNightTales blijft een super interessante serie. Met een altijd onvoorspelbare setlist en verrassende namen die een nieuw deel LateNightTales mogen samenstellen. De eer is nu voor de in Nieuw-Zeeland geboren, in Australië opgegroeide en al weer lange tijd in Londen residerende, singer-songwriter Jordan Rakei.

En wederom is er een zeer verrassende setlist tot stand gekomen. Zeker in de lijn van verwachtingen voor diegenen die het werk van Rakei kennen, die lome door jazz en hiphop beïnvloede soul meets electronics songs die immer onder de huid kruipen, maar met meer dan genoeg verrassingen. Rakei pakte ook zijn kans wat onverwachte eigen tracks aan het album toe te voegen.

De eerste uitgave in hun jubileumjaar (20) is weer een mooie LateNightTales geworden. Niet alleen wilde Rakei muzikale vrienden die het verdienen een plek op de setlist geven maar ook oude medewerkers. Zo introduceert hij op het album zangeres Moreton, de eerste muzikant waar hij mee samenwerkte, en duwt hij ook Alfa Mist, Oscar Jerome, Joe Armon-Jones, maatjes uit de bruisende Londense jazzscene, mee naar een groter publiek.

Het is weer een smaakvolle collectie songs die Rakei voor de serie heeft gerangschikt. Het wat lome karakter helpt mee om de songs lekker in te laten zakken. Vanaf de mooie albumopeners van Fink en Alfa Mist trekt het album verder met songs van onder meer de Schotse C Duncan (het erg mooie He Came From The Sun), de samenwerking tussen Armon-Jones en Jerome (het heerlijke Idiom),het ingetogen tegelijk vervreemdende maar ook bloedmooie Eviternity van Snowpoet en Speak Up van Homey Schmitz naar het uit Barcelona afkomstige Oso Leone.

Opvallend is daarnaast dat Rakei het aandurfde om Jeff Buckley’s Lover, You Should’ve Come Over op te nemen. Puur en sober met alleen toetsen in een ruimtelijke sfeer opgezet, klinkt Rakei intens en recht uit het hart. Knap. Ook zijn knappe herinterpretatie van Radioheads Codex (van het album The King of Limbs), strak op Lover, You Should’ve Come Over aangesloten, is oprecht en fraai. Ook het niet eerder uitgebrachte en wel heel erg mooie Imagination, een track als ‘LateNightTales exclusive’ op het album gezet, is een fraaie aanvulling op het voorgaande songaanbod.

Met 17 muzikale tracks en de in het Spaans gesproken afsluiter door niemand minder dan de Mexicaanse filmregisseur Alejandro González Iñárritu, een fan van het werk van Rakei, is ook deze LateNightTales weer een feest voor het oor. Knap hoe de standaard al twintig jaar zo hoog blijft. 1. Fink - Covering Your Tracks
 2. Alfa Mist – Mulago
 3. Charlotte Day Wilson – Mountains
 4. Moreton Feat. Jordan Rakei – Count A Heart (Exclusive Track)
 5. Puma Blue – Untitled 2
 6. Connan Mockasin – Momo’s
 7. C Duncan - He Came From The Sun
 8. Oso Leone – Virtual U
 9. Joe Armon-Jones - Idiom Ft. Oscar Jerome
 10. Snowpoet – Eviternity
 11. MARO – Forever & Always
 12. Homay Schmitz – Speak Up
 13. Bill Laurance - Singularity
 14. Jordan Rakei - Lover, You Should've Come Over (Exclusive Jeff Buckley Cover Version)
 15. Jordan Rakei – Codex (Exclusive Radiohead Cover Version)
 16. Cubicolor - Counterpart
 17. Jordan Rakei – Imagination (Exclusive New Track)
 18. Alejandro González Iñárritu - Imagination (Exclusive Spoken Word Piece)