×

Recensie

World

05 november 2014

Various Artists – Big Band, Mini Jazz & Twoubadou Sounds,

Haiti Direct

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Strut

Haiti Direct Various Artists World 3.5 Various Artists – Haiti Direct Big Band, Mini Jazz & Twoubadou Sounds, 1690-1978 Written in Music https://writteninmusic.com

Haïti. Jarenlang een Franse kolonie geweest en, ruim nadat de Fransen Haïti verlaten hadden, zuchtend onder de bewinden van vader en zoon Duvalier, heeft zo zijn eigen muzikale beleving. Het is dan ook niet gek dat er nu tijd is gemaakt om de muziek van Haïti een gedegen eerbetoon te geven. Het label Strut heeft dat gedaan met deze, bijna drie uur durende compilatie die een beeld geeft van de muziek van Haïti in de periode tussen 1960 en 1978.

Muziek van Haïti. Dat heeft er alles mee te maken dat een deel van de muzikanten met wortels op Haïti allang hun thuis hadden verlaten onder de Duvaliers en dus vooral opereerden vanuit het buitenland. Het was weliswaar de bedoeling van de dicators om de muziek ook ten dienste te stellen aan het regime en, ten dele, lukte dat. Hoe navrant het ook klinkt, de keuze van de dictatuur om de muziek als uiting van de Haïtiaanse cultuur te zien, was niet vreemd; het is een zeer kenmerkend geluid waarin invloeden uit jazz en de Haïtiaanse vodou samensmelten met meringue geluiden die de Cariben zo kenmerken. Zo ontstond de “compas direct”. Dit swingende geheel werd echter niet alleen op Haïti gespeeld, maar juist ook door gevluchte muzikanten die zich samenpakten en muziek van thuis gingen spelen.

Het is mooi om te horen hoe door de jaren heen de invloeden van de muziek om Haïti heen en soms ook van de steden waar de muzikanten naar toe getrokken waren, de Haïtiaanse muziek zijn gaan beïnvloeden. Dat maakt dat de dubbelaar een fraai tijdsbeeld geeft van de ontwikkeling van de Haïtiaanse muziek. Net zo makkelijk horen we big band jazz, Afrikaanse invloeden en psychedelica. Aparte benamingen van bandjes als Les Fantaisistes De Carrefour of Les Vikings en het duidelijk aanhaken bij de Franse achtergrond van Haïti, zijn andere vanzelfsprekendheden. Als een exotische cocktail je fascineert, dan is het beluisteren van deze verzamelaar een aanrader. Het is niet te duiden hoe je de 27 nummers ten opzichte van elkaar moet zien, daarvoor lopen de nummers teveel uiteen, maar de zorgvuldigheid waarmee Hugo Mendez (lid van Sofrito, een collectief van dj’s, producers en artiesten met een voorliefde voor tropische ritmes) de collectie heeft samengesteld en de levenslust die de nummers uitstralen, zijn bijzonder uitnodigend en levert veel luisterplezier. 

Tracklisting Haïti Direct:

CD 1:

 1. Ibo Combo-Ti Garçon
 2. Les Vikings-Choc Vikings
 3. Les Animateurs-Ti Machine
 4. Les Loups Noirs-Pile Ou Face
 5. Rodrigue Milien Et Son Groupe Combite Creole-6ème leçon
 6. Bossa Combo-Line
 7. Les Fantaisistes De Carrefour-Panno Caye Nan Bois Chêne
 8. Ti Paris-Cochon St. Antoine
 9. Ra Ra De Léogane-Gade Moune Yo
 10. Les Difficiles De Pétion-Ville-Ce pas
 11. Tabou Combo-Ce pas
 12. Les Pachas Du Canapé Vert-Désordre Musical
 13. Scorpio Universel-Ti Lu Lu Pe

CD 2:

 1. Raoul Guillaume-Mal Élevé
 2. Super Jazz Des Jeunes-Cote Moune Yo
 3. Pierre Blain Et Orchestre Murat Pierre-Jouc Li Jou
 4. Ensemble Méridional Des Cayes-Calma Pélerin
 5. Ensemble Etoile Du Soir-Messe Quatre Heures
 6. Nemours Jean-Baptiste-Ti Carole
 7. Orchestre Septentrional-Baptême Ratt
 8. Trio Select-Ensemble Select En Action
 9. Les Ambassadeurs-Homenaje A Los Ambassadores
 10. Les Frères Déjean-L’Artibonite
 11. Caribbean Sextet-Suspan’n
 12. Djet-X-Jive Turkey
 13. Webert Sicot-Ambiance Cadence
 14. Orchestre Tropicana D’Haiti-Poun Paciance