×

Recensie

Alternative

16 maart 2018

Various Artists

Everything is Recorded

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XL Recordings

Everything is Recorded Various Artists Alternative 4 Various Artists – Everything is Recorded Written in Music https://writteninmusic.com

Afgelopen zomer was daar ineens de prachtige Everything is Recorded – Close But Not Quite EP, een project opgezet door XL Recordings-baas Richard Russell. Een dik half jaar later verschijnt er nu een volledig album onder dezelfde titel.

Everything is Recorded is een ambitieus en indrukwekkend project dat volledig geslaagd is. Dat Russelll al flink wat jaren meedraait en daarmee een enorme groep bevriende muzikanten heeft die hij kon uitnodigen voor zijn grote project maakt Everything is Recorded extra spannend. Dat hij in deze niet alleen de usual suspects (lees: supersterren) pakte tekent zijn smaak en muzikale ideeën.

Het topstuk van de EP, het door nieuwe held Sampha uitgevoerde Close But Not Quite, met die prachtige Curtis Mayfield The Making of You sample, mag het album, na een kort sfeervol intro, openen en blijft een wonder van muzikale creativiteit. Prachttrack. Het opzwepende She Said wordt vervolgens door Obongjayar, in en mix van electronics, Afrikaans en rap, en saxofonist Kamasi Washington naar een weldadige sfeer geduwd waarover de dubby hiphop van Wet Looking Road met Giggs naadloos aansluit.

Het machtige Mountains of Gold, waaraan Sampha, Ibeyi, Wiki en Kamasi Washington hun medewerking verlenen, dampt over een heerlijk aanwezige sample van Grace Jones’ Nightclubbing naar een nieuwe muzikale wereld. Show Love heeft een lome r&b sfeer die door de zang van Syd al erg sterk is maar met die prachtstem van Sampha nog mooier wordt.

Na het fraai filmische intro Echoes In The Bone is het mooie Bloodshot Red Eyes, met Infinite en good old Green Gartside de sterke opening van kant twee van het album. En met het door Ibeyi gebrachte soulfulle Cane zet het album onverdroten verder. Infinite mag daarna de goddelijke stem optrekken over de zo bekende pianoklanken van Peter Gabriel in het flink door de mangel gehaalde Purify om daarna met Be My Friend, gedreven op fijne beats en knisperende electronics, de lucht weer open te trekken.

Het soulfulle titelnummer met wederom een geweldige Sampha (overduidelijk de nieuwe lieveling van Russell) en ook alleskunner Owen Pallett is de prachtige afsluiter. De overgave van Sampha in zang blijft een absolute lust om te horen en het back up gospelkoor maakt de song nog mooier.

Everything Is Recorded is een mooi tijdsbeeld vastgelegd door een van de meest interessante platenbazen van de laatste decennia. Een man die net zo gemakkelijk grote pop acts (Adele) als obscure alternatieve acts voor zich weet te winnen en naar grote hoogten weet te duwen en met XL Recordings een van de meest interessante platenlabels ter wereld wist op te bouwen. 1. Intro
 2. Close But Not Quite feat. Sampha
 3. She Said feat. Obongjayar & Kamasi Washington
 4. Wet Looking Road feat. Giggs
 5. Mountains Of Gold feat. Sampha, Ibeyi, Wiki and Kamasi Washington
 6. Show Love feat. Syd & Sampha
 7. Echoes In The Bone - Interlude feat. Rachel Zeffira
 8. Bloodshot Red Eyes feat. Infinite & Green Gartside
 9. Cane feat. Ibeyi
 10. Purify - Interlude feat. Infinite & Peter Gabriel
 11. Be My Friend feat. Infinite
 12. Everything Is Recorded feat. Sampha and Owen Pallett