×

Recensie

Roots

03 april 2014

Various Artist – Looking For You – A Tribute To Jackson

Looking For You - A Tribute To Jackson Browne

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Music Road

Looking For You - A Tribute To Jackson Browne Various Artists Roots 3.5 Various Artist – Looking For You – A Tribute To Jackson Browne Written in Music https://writteninmusic.com

Echt vroeg is de muziekwereld niet met een eerbetoon aan Jackson Browne. Zijn belangrijkste albums verschenen een jaar of veertig geleden. De laatste vijftien jaar zijn geregeld prima platen verschenen van deze eerste generatie-singer/songwriter, maar zo mooi als die eerste keer wordt het ook bij hem niet meer.

Van de 23 songs uit het oeuvre van Jackson Browne (65) die zijn verzameld op de tributeplaat Looking Into You komt het overgrote deel dan ook van zijn drie eerste albums. De tijdgenoten van Browne nemen het leeuwendeel van dit eerbetoon voor hun rekening. Don Henley , die met Browne samenwerkte rond de tijd dat beiden in 1972 commercieel doorbraken (en The Eagles scoorden met het mede door hem geschreven Take It Easy) opent het album met een zeer warm gezongen These Days. Henley hoeft niets meer te bewijzen, maar doet het toch. Een aardig gebaar is bovendien dat hij de honneurs deelt met de jonge band Blind Pilot, die Henley op deze track begeleiden.

Twee andere ‘peers’,  Bonnie Raitt en David Lindley, hebben de handen ineengeslagen voor een met reggae geïnjecteerde versie van Everywhere I Go, een nineties-track van Browne. Beiden waren ook al vanaf dag één te horen op de platen van Jackson Browne als respectievelijk slide-gitarist en backing-zangeres. Die periode van Everywhere I Go, de vroege jaren negentig, waren de jaren dat Indigo Girls akoestische muziek maakten en dwars tegen de tijdgeest in covers opnamen van aan Browne verwante artiesten als Paul Simon en de jaren 70-Elton John. Hun Fountain Of Sorrow (van Late For The Sky) klinkt fris.

Jimmy LaFave overtuigt met For Everyman, maar zijn versie past binnen het raamwerk van deze hele tribute: over het geheel hebben de artiesten op dit album geen poging ondernomen de oorspronkelijke opname van Browne volledig binnenstebuiten te keren. Dat valt uit te leggen als uiting van respect aan de grote artiest die Browne is, maar iets meer avontuur had echt geen kwaad gekund.

Uitzonderingen zijn er overigens wel: Lucinda Williams maakte een mooie bluesy versie van The Pretender en Joan Osborne geeft Late For The Sky nog wat extra dreiging mee ten opzichte van het origineel uit 1974.

Bruce Springsteen, die samen met zijn echtgenote Patti Scialfa koos voor Linda Paloma, handhaaft de Spaanse sfeer uit The Pretender (176).

Looking Into You: A Tribute To Jackson Browne is op 1 april verschenen bij de Texaanse ‘indie’ Music Road Records, in Nederland gedistribueerd door Munich. Voordeel van zo’n kleiner label is dat er niet automatisch wordt gekozen voor acts die toevallig ‘en vogue’ zijn, maar dat een tribute wordt verzorgd door artiesten die écht bevlogen tijdgenoten of enthousiaste volgelingen van de gelauwerde artiest zijn. Venice is natuurlijk een voorbeeld van een recentere act die in de voetsporen van (onder anderen) Browne is getreden. Hoewel zij inmiddels ook al gearriveerd genoemd kunnen worden. Iemand als Jonathan Wilson, 39 alweer maar nog steeds een nieuwlichter, werkte al samen met Jackson Browne, maar ook met David Crosby, Graham Nash en Roy Harper. Zijn bijdrage had dit album zeker verrijkt.

Tracklisting Looking Into You:

CD 1

 1. Don Henley With Blind Pilot – These Days
 2. Bonnie Raitt – Everywhere I Go
 3. Bob Schneider – Running On Empty
 4. Indigo Girls – Fountain Of Sorrow
 5. Paul Thorn – Doctor My Eyes
 6. Jimmy Lafave – For Everyman
 7. Griffin House – Barricases Of Heaven
 8. Lyle Lovett – Our Lady Of The Well
 9. Ben Harper – Jamaica Say You Will
 10. Eliza Gilkyson – Before The Deluge
 11. Venice – For A Dancer
 12. Kevin Welch – Looking Into You

CD 2

 1. Keb’ Mo’ – Rock Me On The Water
 2. Lucinda Williams – The Pretender
 3. Lyle Lovett – Rosie
 4. Karla Bonoff – Something Fine
 5. Marc Cohn Feat. Joan As Police Woman – Too Many Angels
 6. Sean Watkins & Sara Watkins – Your Bright Baby Blues
 7. Bruce Springsteen And Patti Scialfa – Linda Paloma
 8. Shawn Colvin – Call It A Loan
 9. Bruce Hornsby – I’m Alive
 10. Joan Osborne – Late For The Sky
 11. Jd Souther – My Opening Farewell