×

Recensie

Rock

20 februari 2014

Vandenberg's Moonkings

Vandenberg's Moonkings

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Mascot

Vandenberg's Moonkings Vandenberg's Moonkings Rock 4.5 Vandenberg’s Moonkings – Vandenberg’s Moonkings Written in Music https://writteninmusic.com

Zestien jaar geleden nam hij, in eerste instantie tijdelijk, afscheid van Whitesnake, een band waarmee Adje Vandenberg wereldwijd successen boekte. Whitesnake nam een adempauze en Vandenberg ging zich bezig houden met zijn andere passie; de schilderkunst. Dit nam zo’n vlucht dat dit een terugkeer in Whitesnake in de weg stond. Daarnaast werd zijn dochter geboren en hij wilde graag haar graag zo veel mogelijk zien opgroeien.

Toch verloor hij de muziek niet uit het oog en toen de vraag kwam om een lied te schrijven ter ere van het landskampioenschap van FC Twente pakte hij deze mogelijkheid met twee handen aan. Om dit lied in te zingen werd Jan Hovink aangetrokken. Maar toen dit lied ook live gespeeld moest gaan worden moest er ook een ritmesectie worden gevonden. Deze kwam er in de personen van Mart “Martman” Nijen-Es op drums en Sem “The Sham” Christoffel op bas. En deze samenwerking beviel zo goed dat Adje besloot om met deze bezetting verder te gaan en een oefenhok in te duiken om zijn nieuwe nummers uit te werken. Het resultaat: een nieuwe band en een nieuw album; Vandenberg’s Moonkings.

Het album bevat 12 tracks pure vintage Rock met als afsluiter een 13e track, een prachtig akoestische uitvoering van Sailing Ships van Whitesnake, waarin David Coverdale gevraagd is mee te zingen. Maar niet alleen klinkt de muziek vintage, zo is het ook opgenomen in de Wisseloord Studio’s. Met buizencompresoren, een 50 jaar oude Neumann zangmicrofoon en een Neve mengtafel uit de jaren ’70. Daarnaast heeft Adje besloten om bij de meeste nummers geen slaggitaar achter de solo’s in te spelen omdat het volgens eigen zeggen “bij een viermansbezetting lekker is als de muziek ademt in plaats van dat alles wordt dichtgesmeerd”.
Het hele album is daardoor lekkere recht toe recht aan jaren 70 rock in een hedendaags jasje. En dat begint al met opener Lust And Lies, waarin gelijk duidelijk wordt waarmee we van doen hebben; een retestrak basritme en een dynamische groovy gitaarriff. We zijn gelijk bij de les!
Drie nummers verder kunnen we het met Breathing iets rustiger aan doen, want dat is een prachtig akoestische gitaar ballad kompleet met orkestrale arrangementen. Dit komen we ook tegen in Out Of Reach. Tussendoor blijft het gewoon ouderwets knallen met nummers als Steal Away en Line Of Fire, terwijl na Out Of Reach het tempo ook weer stevig wordt opgeschroefd met onder andere Feel It en Leave This Town.

Nederland is weer een rockbandje rijker. Maar niet zo maar een bandje want dat over de Moonkings gesproken gaat worden is een ding dat zeker is. Zeker nadat morgen in Atak Enschede het album live gepresenteerd is en hun Europese tour begint.

Tracklisting Moonkings:

 1. Lust And Lies
 2. Close To You
 3. Good Thing
 4. Breathing
 5. Steal Away
 6. Line Of Fire
 7. Out Of Reach
 8. Feel It
 9. Leave This Town
 10. One Step Behind
 11. Leeches
 12. Nothing Touches
 13. Sailing Ships


 1. Lust And Lies
 2. Close To You
 3. Good Thing
 4. Breathing
 5. Steal Away
 6. Line Of Fire
 7. Out Of Reach
 8. Feel It
 9. Leave This Town
 10. One Step Behind
 11. Leeches
 12. Nothing Touches
 13. Sailing Ships
 14. Line Of Fire [Extended Version]