×

Recensie

Eigentijds

11 januari 2013

Valentin Silvestrov

Sacred Songs

Geschreven door: Henning Bolte

Sacred Songs Valentin Silvestrov Eigentijds 4.5 Valentin Silvestrov – Sacred Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Silence, stilte is eigenlijk niet waar muziek uit voortkomt. Voor La Monte Young (1935) was het het zinder-zoemende geluid van de telefoonpalen waardoor hij als kind gefascineerd raakte en waar hij zijn Dream Chord op baseerde. Dit zijn niet de enige klanken die “in de lucht liggen” en doorklinken. De Oekrainse compo- nist Valentin Silvestrov (1937) nam iets soortgelijks in een andere context vanuit een andere persoonlijke wording waar, gaf het op een ander wijze met een ande- re uitstraling vorm. De menselijke stem, zang en melos spelen daarbij een voor- name rol en dienovereenkomstig is zijn recent werk in brede zin vocaal van aard. In dat licht heeft Silvestrov zich in de krachten en potenties van de eeuwenoude orthodoxe koorzang verdiept en deze traditie vanuit zijn zicht op muziek herschapen – getuige bijvoorbeeld zijn Sacred Works uit 2007. Sacred Songs uitgevoerd door dezelfde Kiev Kamerkoor (20 zangers en zange- ressen) o.l.v. Mykola Hobdych liggen in het directe verlengde daarvan.

SILVESTROV_595826Deze koorgezangen hebben een alomvattende, uit grote diepte opstijgende klank, een klank waarover een ongrijpbare zachte glow opwelt, een klank die van schakering tot schakering door blijft zinken, zinderen, zoemen en zeilen. Het is een klank die elek- tronische kwaliteiten heeft alleen veruit superieur daaraan is. Natuurlijk zijn de bassen indrukwekkend maar het meest indrukwekkend is de wijze waarop mannen- en vrouwenstemmen een continuüm vormen, de wijze waarop de stemlagen mengen, in elkaar overvloeien, elkaar dragen en upliften. De zang heeft een dynamiek waarin ruimte en stemmen expanderen, samentrekken, expanderen en met elkaar versmel- ten. Opmerkelijk is de openheid, in aanleg oneindigheid van deze koorzangen. De klank nadert steeds het punt van harmonische oplossing, van de catharsis maar bereikt deze nooit. Het zijn zangen waarin echo’s uit diepe gronden, de ziel of het heelal, klinken, de luisteraar (aan)raken en doorresoneren. Een bijzondere vorm van klankprojectie die door en door geruststellend is en af en toe ook iets bijna kwellends kan krijgen. Nieuwe muziek bestaat niet, nieuw is ons luisteren naar wat er is en doorklinkt. Klank verbindt, schept een band. De componist Silvestrov maakt ons deel van zijn diep luisteren en reikt ons als luisteraars een helpen- de hand klanken in ons en om ons op te diepen en te laten inwerken.

Sacred Songs is even als Sacred Works door Kyiv Choir Productions opgezet, 2008 wonderschoon met Andrij Mokrytskij als sound-engineer opgenomen en nu door het ECM-label uitgebracht.

RADIO
concertzender ON DEMAND: Silvestrov: Sacred Songs HIER

Tracklisting Sacred Songs

23 tracks

Songs For Vespers (2006)

Come, Let Us Worship
World Of Peace
Holy God
O Virgin Mother Of God
Today You Release (Your Servant)
Many Years (Vivat)
Silent Night

Psalms And Prayers (2007)

Praise God All Ye Nations (Psalm 116)
Lord, My Heart Swells Not With Pride (Psalm 130)
Lord Jesus Christ
Blessed Is He (Psalm 1)
O King Of Heaven
With The Saints Grant Eternal Peace
Our Father

Two Psalms Of David (2007)

To You, O Lord, I Call (Psalm 27)
The Lord Is My Shepherd (Psalm 22)

Two Spiritual Refrains (2008)

Do Not Forsake Me
Alleluia

Two Spiritual Songs (2007)

Cherubic Hymn
Many Years (Vivat)

Three Spiritual Songs (2006)

Cherubic Hymn
Many Years (Vivat)
Alleluia 1. Silvestrov: Silent Songs - Five Songs: Prelude. Song Can Tend The Ailing Spirit
 2. Silvestrov: Silent Songs - Five Songs: There Were Some Storms & Blizzards
 3. Silvestrov: Silent Songs - Five Songs: La Belle Dame Sans Merci
 4. Silvestrov: Silent Songs - Five Songs: O Melancholy Time!
 5. Silvestrov: Silent Songs - Five Songs: Farewell, O World! Farewell, O Earth!
 6. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: What Meaning Has My Name For You?
 7. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: I Will Tell You With Unswerving Frankness
 8. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: I'm Drinking To Mary
 9. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: Winter Journey
 10. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: White, A Solitary Sail
 11. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: I Met You
 12. Silvestrov: Silent Songs - Eleven Songs: The Isle