×

Recensie

Rock

08 mei 2007

Travis

The Boy With No Name

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Independiente

The Boy With No Name Travis Rock 4 Travis – The Boy With No Name Written in Music https://writteninmusic.com

Na 4 jaar is het Schotse Travis terug met een nieuw album getiteld The Boy With No Name. Na het introspectieve 12 Memories is het nieuwe album weer zo’n heerlijk uitbundige en ongebreidelde collectie emotievolle songs waar de band zo’n patent op lijkt te hebben. Wanneer frontman Fran Healy in het openingsnummer 3 Times And You Lose begint te zingen ben je weer helemaal verkocht.

Het ging de band zo verschrikkelijk goed! Met albums als The Man Who en The Invisible Band ging de band rechtstreeks naar de top. De van de albums afkomstige singles werden hits, albums werden meerdere malen platina, ze tourden met Oasis succesvol door Amerika. De albums werden in het thuisland uitgeroepen tot beste albums van het jaar.

En ineens was daar het vreselijke ongeluk dat drummer Neil Primrose bijna het leven koste. Een onfortuinlijke duik in een zwembad leverde hem gebroken rugwervels op. Wonderbaarlijk genoeg herstelde Primrose snel en werd het album 12 Memories, een meer ingetogen album, uitgebracht.

Het album bleek minder succesvol te zijn dan de voorgangers. De band bracht daarna een Best Of album uit en nam een tijd vrij af om in Glasgow aan nieuwe songs te werken en hun eigen leven weer op de rit te zetten.

Met het nieuwe album The Boy With No Name maken we kennis met een herboren Travis. De tijd vrij heeft de band klaarblijkelijk heel goed gedaan. De band durft er weer vol voor te gaan en zelfs nieuwe wegen in te slaan. Luister naar het door een heerlijk stampende drumbeat gedreven Selfish Jean gelijk al een prima opener. De single Closer laat die fijne ongecompliceerde Travis sound daarna weer optimaal gloriëren.

Het album staat vol met mooie zo herkenbare Travis songs. Luister naar de heerlijk dissonante gitaarpartij van Andy Dunlop in Eyes Wide Open of de prachtige melodie van Under The Moonlight en je bent verkocht. Vooral die laatste song is gelijk weer zo’n Travis klassieker!

Aanrader: draai dit in de ochtend vlak voor het naar je werk gaan en je dag kan niet meer stuk! The Boy With No Name is een zeer aangename terugkeer naar de Travis sound van de eerste 3 albums. 1. 3 Times And You Lose
 2. Selfish Jean
 3. Closer
 4. Big Chair
 5. Battleships
 6. Eyes Wide Open
 7. My Eyes
 8. One Night
 9. Under The Moonlight
 10. Out In Space
 11. Colder
 12. New Amsterdam
 13. (silence)
 14. Sailing Away