×

Recensie

Pop

28 december 2021

Travis

The Invisible Band (20th Anniversary Reissue)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Craft

The Invisible Band (20th Anniversary Reissue) Travis Pop 4 Travis – The Invisible Band (20th Anniversary Reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Travis haakt op die typerende Schotse traditie in om regenachtige nummers te maken waarbij de grijze grauwheid en melancholica van het thuisfront sterk op de voorgrond staat. The Waterboys, Big Country, Simple Minds, Texas, The Blue Nile en zelfs The Jesus and Mary Chain gingen ze al voor en met Driftwood en Why Does It Always Rain on Me? van The Man Who vervolgt Travis die ingeslagen weg. Met deze plaat leggen ze de lat voor zichzelf wel erg hoog en nemen vervolgens een flinke aanloop om met een polsstoksprong over deze druilerige moerassound heen te springen. Daar worden ze in de hoogte door Coldplay ingehaald, die duidelijk geïnspireerd door de Schotten met Parachutes een megasucces aflevert. Sing wordt eind mei 2001 als single vooruitgeschoven, waarna twee weken later de intieme persoonlijke The Invisible Band rockpopplaat verschijnt.

Een stap vooruit, waarmee ze het verleden van het Britpop geluid dat op het debuut Good Feeling zo overheersend aanwezig is nog verder achter zich laten. De vernieuwde Travis benadrukt nogmaals dat ze niet uit Londen of Manchester afkomstig zijn, maar juist in de arbeiders havenstad Glasgow hun roots hebben, en dat siert ze. De bescheiden Fran Healy heeft zichzelf ondertussen een kleine komische hanenkam aangemeten, maar buiten dat moet hij niks van uiterlijk vertoon en publieke aandacht hebben. De frontman vermeldt zelfs Paul McCartney niet als co schrijver van Flowers in the Window. Stel je eens voor dat de pers hier vragen over gaat stellen, al is er op de toegevoegde plaat wel ruimte voor de George Harrison compositie Here Comes The Sun. Deze gewone man positie staat mijlenver van de arrogantie verwijderd die blijkbaar nodig is om albums aan de man te brengen. Fran Healy is een dromerige romanticus die zich steeds kwetsbaarder in de luwte opstelt. Bewust, of onbewust? Heeft Travis het niet in zich om een grote band te worden, of kiezen ze daadwerkelijk voor die underdog positie?

The grass is always greener on the other side
The neighbour’s got a new car that you wanna drive
And when time is running out you wanna stay alive
We all live under the same sky
We all will live, we all will die
There is no wrong, there is no right
The circle only has one side
Side, side

En zo is het maar net. Voor Travis geen mediacircus, geen drugsuitspattingen of vetes met concurrerende rivalen uitvechten. Drummer Neil Primrose is een knappe verschijning die van zijn uiterlijk geen misbruik maakt. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Overwin die angst om te zingen, en verschuil je niet in een afgesloten dagboek. Geniet van het leven, maar buit het niet tot het uiterste uit. De mannen van Travis verwoorden de doodgewone man, die dagelijks de boodschappen bij de buurtsuper doet, in de plaatselijke kroeg iedereen bij naam kent, en die generatie na generatie in datzelfde dorp blijft wonen; Safe.

Dat deze familiare omgeving zijn duistere keerkanten kent, benoemd Fran Healy in het heftige zware Last Train. De hoofdpersoon beantwoordt de beklemmende sfeer door om zich heen schietende een eeuwige uitvlucht te zoeken. De depressieve Glasgow grijsheid en het hoge werkeloosheidsgehalte onder de jongeren laat die onzichtbare schaduwkant zien, welke daar ook aanwezig is. Letterlijk en figuurlijk The Invisible Band en niet The Invincible Band, die het wantrouwen in het vertrouwen van het sober gehouden The Cage bloot stelt. Onopvallende perfecte liedjes, waarbij het met Radiohead kopstem gezongen Follow The Light er positief bovenuit schiet. Diezelfde invloed zit ook in het klein gehouden winterse Indefinitely.

Het semi akoestische Ring Out the Bell, de vrolijke You Don’t Know What I’m Like country en de Beautiful liefdesverklaring worden al eerder als bonusmateriaal toegevoegd, en staan nu ook op de 20th Anniversary Reissue. Een fraaie uitbreiding van de catalogus die tevens een aantal persoonlijke favorieten een plekje geven. Killer Queen van Queen begint als een geintje, om vervolgens bangelijk dicht bij het origineel te vervolgen. Wat komen ze hier goed mee weg zeg! Ook de licht psychedelische Bob Dylan You’re A Big Girl Now compositie blijft gevaarlijk bij de oorspronkelijke versie in de buurt. De stevige Mott the Hoople cover All the Young Dudes is net als Driftwood afkomstig van het Barrowlands optreden, en bewijst dat Travis zich op de festivalweides prima staande houdt.

Flowers In The Windows komt nog twee keer voorbij, akoestisch en vanuit de BBC studio, waar ook Sing wordt gespeeld. Swing is de oorspronkelijke opzet van Sing, Dear Diary en Last Train zijn kale donkere demo versies. En dan blijft er nog een handvol aan restmateriaal over. Het wankele heen en weer zwalkende Ancient Train is een ontspoorde trein, de hemelse A Little Bit Of Soul white soul nestelt zich prima tussen de The Invisible Band nummers. Central Station rockt lekker, maar is net een tikkeltje te ruw en ongepolijst en ook de grappige vreemd echoënde No Sigar sixties song past niet helemaal. The Invisible Band 20th Anniversary Reissue voegt dus meer dan genoeg toe om de oude uitgave aan de plaatselijke second hand store te schenken en door deze gloednieuwe luxere versie te vervangen. 1. Sing
 2. Dear Diary
 3. Side
 4. Pipe Dreams
 5. Flowers In the Window
 6. The Cage
 7. Safe
 8. Follow The Light
 9. Last Train
 10. Afterglow
 11. Indefinitely
 12. The Humpty Dumpty Love Song

Kant A:

 1. Sing
 2. Dear Diary
 3. Side
 4. Pipe Dreams
 5. Flowers In the Window
 6. The Cage

Kant B:

 1. Safe
 2. Follow The Light
 3. Last Train
 4. Afterglow
 5. Indefinitely
 6. The Humpty Dumpty Love Song

Kant A:

 1. Ring Out The Bell
 2. Killer Queen
 3. You Don’t Know What I’m Like
 4. Beautiful
 5. Driftwood (Live at Barrowlands)
 6. All The Young Dudes (Live at Barrowlands)

Kant B:

 1. You’re A Big Girl Now
 2. Ancient Train
 3. Here Comes The Sun (Live @ Top of the Pops Awards)
 4. A Little Bit Of Soul
 5. Central Station
 6. No Cigar


 1. Ring Out The Bell
 2. Killer Queen
 3. You Don’t Know What I’m Like
 4. Beautiful
 5. Driftwood (Live at Barrowlands)
 6. All The Young Dudes (Live at Barrowlands)
 7. You’re A Big Girl Now
 8. Ancient Train
 9. Here Comes The Sun (Live)
 10. A Little Bit Of Soul
 11. Central Station
 12. No Cigar
 13. Swing
 14. Flowers In The Window (Acoustic)
 15. Dear Diary (Demo)
 16. Last Train (Demo)
 17. Sing (Live on BBC)
 18. Flowers In The Window (Live on BBC)