×

Recensie

Roots

26 februari 2012

Tony Joe White –

Tony Joe White Collected

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Universal Music

Tony Joe White Collected Tony Joe White Roots 4 Tony Joe White – Collected Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White, ook wel ‘The Swamp Fox’ genoemd vanwege zijn diep donkere en zwoele stem en zijn southern swampy sound, heeft een collected uitgebracht. Het luxe digipack Tony Joe White Collected bevat 54 tracks verdeeld over drie cd’s en is in totaal goed voor bijna drie uur luisterplezier. Daarnaast bevat de uitvoering een uitgebreid cd-boekje met prachtige foto’s van vroeger en nu.

Onder andere zijn bekendste nummers Rainy Night In Georgia en Polk Salad Annie, tevens gecoverd door ‘The King’ Elvis Presley en Steamy Windows, geschreven voor Tina Turner, staan op dit verzamelalbum.

Tony Joe White Collected geeft een goed beeld van White’s repertoire. Naast songs van zijn eerste album, Roosevelt And Ira Lee, uit 1968, staan er ook nummers op van zijn latere werk en tevens samenwerkingen met J.J. Cale, Eric Clapton, Lucinda Williams, Shelby Lynne en Michelle White. Een lijstje met indrukwekkende namen.

In iedere song klinkt de sound door van White’s geboorteplaats Louisiana met zijn broeierige moerassen. Ondanks dat hij nu in Nashville woont, ademt zijn muziek een en al southern swamprock uit. Hij brengt de nummers zoals niemand anders dat kan: levendig, beeldend en mysterieus en zijn mooie donkere en zwoele stem versterkt die elementen nog eens. Hij is een zeer goede songwriter en dat blijkt ook uit de tal van grote namen die werk van hem coverden, onder andere Roy Orbison, Dusty Springfield, Etta James en Ray Charles namen nummers van hem op.

Niet alleen is Tony Joe White Collected een mooie aanvulling voor de fans, het is tevens een mooi begin voor iemand die (nog) niet of nauwelijks bekend is met White’s werk. Het digipack geeft een goed en compleet overzicht van één van de grootste singer-songwriters die de muziekwereld rijk is.