×

Recensie

Roots

27 oktober 2011

Tommy Ebben & The Small Town Villains

A Whisper To Arms

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Goomah Music

A Whisper To Arms Tommy Ebben & The Small Town Villains Roots 4.5 Tommy Ebben & The Small Town Villains – A Whisper To Arms Written in Music https://writteninmusic.com

Amper een jaar geleden bracht Tommy Ebben samen met zijn band The Small Town Villains zijn debuutplaat Dreamless Slumbers uit. De jonge band won in no time aan populariteit en maakte al naam nog vóór er überhaupt een cd verscheen. Toen Dreamless Slumbers er eenmaal was, werd deze dan ook lovend ontvangen.

Een druk jaar met optredens op grote festivals als Zwarte Cross, Eurosonic, Oerol, Ribs & Blues, Paaspop en Dauwpop volgde. Daarnaast waren de mannen te gast bij Radio 1,2, 3FM en Kink en kregen een zeer succesvolle minuut in De Wereld Draait Door. Ook werd hun single She Won’t Tell gebruikt voor de televisiereclame van Vodaphone. Na dit volle jaar en een aantal wisselingen binnen de band is het Tommy gelukt om in een jaar tijd een volgende plaat te maken: A Whisper To Arms.

A Whisper To Arms is vooral een rock & roll plaat met een vleugje Americana. In tegenstelling tot zijn voorganger Dreamless Slumbers, dat één en al Americana uitademde. Van de rustige nummers met zowel roots, blues als country invloeden, is op deze tweede plaat vrijwel niets over. Daar is overigens helemaal niets mis mee, want het is duidelijk dat Tommy en zijn Villains gegroeid zijn en nu een andere weg bewandelen. Bovendien houden ze zich niet vast aan bepaalde stijl, wat de veelzijdigheid van deze band aangeeft. Overigens blijft de roots en blues invloed wel doorklinken in de muziek, zoals bijvoorbeeld op de nummers Show Me The City en Louisiana.

Ongetwijfeld zal ook meer levens- tour- en schrijfervaring een bijdrage hebben geleverd aan de rock & roll sound op deze plaat. De teksten gaan veelal over de strijd om te overwinnen, offers brengen, te grote verwachtingen en vechten om je doel te bereiken. Daar passen heel rustige en akoestische nummers ook niet goed bij. De plaat móét wel rocken met dit soort teksten en dat doet hij ook. Tommy Ebben heeft een duidelijke boodschap: A Whisper To Arms is ‘een ode aan het omgooien van je leven.’ Een weldoordacht concept van een zeer zelfbewuste muzikant.

Met een partij rockende gitaren, fijne gitaarriffs, pakkende melodieën, rake teksten, een goed op elkaar ingespeelde band en de mooie rauwe stem van Tommy is A Whisper To Arms echt een plaat met internationale allure.

Tommy Ebben & The Smalltown Villains geeft verschillende shows in Nederland.

27 oktober – Effenaar, Eindhoven (met Ralph de Jongh & The Crazy Hearts)
28 oktober – Hedon, Zwolle (met Ralph de Jongh & The Crazy Hearts)
11 november – Groene Engel, Oss
12 november – Poppodium Sjor, Roggel
25 november – Supermarkt, Den Haag
9 december – Bolwerk, Sneek
23 december – Gigant, Apeldoorn (met Ralph de Jongh & The Crazy Hearts) 1. Ikarus
 2. All We Ever
 3. Brother Devil
 4. Selah
 5. Lakeside Bench
 6. Raynie, My Son
 7. A Whisper to Arms
 8. Show Me the City
 9. Louisiana
 10. Lucky One (Odds & Gods)
 11. This Is the Way
 12. Hell's Not Red