×

Recensie

World

19 september 2010

Tito Puente – (A Man And His

El Rey

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Codigo Music

El Rey Tito Puente World 4 Tito Puente – El Rey (A Man And His Music) Written in Music https://writteninmusic.com

Na de prachtige edities van o.a. Joe Cuba, Willie Colon, Ruben Blades en The Fania All Stars, is er in de volledig geremasterde serie FANIA, A Man And His Music nu terecht aandacht voor Tito Puente, ‘de koning van de mambo’. Tito Puente speelde in The Big Three, samen met Tito Rodriquez en Machito, zeer vaak in The Palladium, DE plek waar ruim twintig jaar lang de beste mambo-dansers uit New York streden om de eer tijdens deze legendarische danskampioenschappen.

Als kind begon hij als danser, daarna richtte hij zich op de timbales en speelde bij de beste Latin-bigbands, strak geleid door Noro Morales en Machito. Als bandleider en componist was hij in New York één van de grote ‘mambo kings’ en eigenlijk de vaandeldrager van deze energieke Latijns-Amerikaanse dansstijl. Tito Puente nam zijn meeste albumklassiekers voor het Tico label op gedurende 1949 en 1981. Dit fraaie dubbelalbum bevat 45 nummers, afkomstig van meer dan 20 geremasterde albums van één van de productiefste Latin-artiesten die ooit geleefd heeft. Toen hij overleed op 31 mei 2000 op 77-jarige leeftijd, was hij nog altijd actief als bandleider.

Tito Puente 2

El Rey: A Man And His Music trapt af met een serie nummers uit het 78-toerentijdperk zoals Albaniquito uit 1949, El Mambo Diablo, Mambo Inn en Ran Kan Kan, een nummer dat nieuw leven werd ingeblazen in 1992, toen het gebruikt werd voor de film The Mambo Kings. Daarna schakelen we over op een prachtige wagonlading songs van LP, waaronder het door Carlos Santana tot klassieker gespeelde Oye Como Va, dat Tito Puente dus acht jaar eerder opnam.

Vijfenveertig nummers lang percussie-en blazersvuurwerk van de bovenste plank op dit fraaie dubbelalbum, waarbij Tito Puente tevens hulp krijgt van andere Latin-helden en heldinnen als Santos Colón, Rudy Calzado, La Lupe, Meñique en zelfs Celia Cruz, maken dit tot een uniek document.

Tracklisting El Rey: A Man And His Music:

Disc1

 1. Abaniquito
 2. Vive Mambo
 3. El Mambo Diablo
 4. Mambo Inn
 5. Ran Kan Kan
 6. Stick On Bongo
 7. Caramelos
 8. Timbalero
 9. Agua-nile
 10. Sambaroco
 11. Boba Mi
 12. Oye Como Va
 13. Tokyo De Noche
 14. Loco Bossa Nova
 15. Babarabatiri
 16. Kwa Kwa
 17. Ay Cariño
 18. Cochise
 19. Caribe
 20. Mas Bajo
 21. Timbalito
 22. Jumpin’ With Symphony Sid
 23. Corta El Bonche
 24. La Guarachera
 25. Oriente

Disc2

 1. Algo Nuevo
 2. Chang
 3. Safari
 4. Tp’s Shing-a-ling
 5. Hit The Bongo
 6. Observalo
 7. Batuka
 8. Niña Y Señora
 9. Para Los Rumberos
 10. El Rey Del Timbal
 11. Picadillo
 12. Black Brothers
 13. Wata Wasuri
 14. Margir’s Mood
 15. Tito’s Odyssey / La Odisea De Tito
 16. La Leyanda
 17. Fiesta A La King
 18. Que Bueno Baila Usted
 19. Generación Del 80
 20. Quanguancó Arsenio