×

Recensie

Jazz

02 maart 2021

Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Live Recordings 2019-2020

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Live Recordings 2019-2020 Timo Lassy & Teppo Mäkynen Jazz 4 Timo Lassy & Teppo Mäkynen – Live Recordings 2019-2020 Written in Music https://writteninmusic.com

Na jarenlang samenwerken kregen de Finse saxofonist Timo Lassy en drummer Teppo Mäkynen met hun eerste en geweldige gelijknamige samenwerkingsalbum uit 2019 wereldwijd terechte lof toegezwaaid. Dat ze live samen al net zoveel indruk maken lieten de twee opnamen geplaatst op het fijne Ateneum 2019 album ook al horen. Met Live Recordings 2019-2020 krijgen we nu de volle lading.

Lassy is een geweldige tenorsaxofonist die een heel soepele manier van spelen koppelt aan veel melodie en warmte, Mäkynen een lekker weelderig spelende percussionist die niet te betrappen lijkt op voorspelbaarheid. Beiden in het bezit van een uitbundige techniek durven ze steeds volop het muzikaal avontuur aan. Zowel in de studio, zoals ze bewezen op hun debuut, maar zeker live.

Mooi hoe ze van ingetogen, haast atmosferische stukken als Fallow, Hypno en Aero kunnen switchen naar uitbundig, zoals op het naar bijna een kwartier opgetrokken Liberty (beide delen stonden los op hun album). De fijne variatie in sound en sfeer maakt dit duo juist daardoor zo ontzettend interessant.

De tracklisting van Live Recordings 2019-2020 kent een flink aantal tracks van hun eerste samenwerkingsalbum, de rest is niet eerder uitgebracht of volledig vers materiaal. Opgenomen tijdens het vermaarde We Jazz festival, G Livelab (beiden in Helsinki) en het Porvoo Jazz Festival is er een gloedvolle en mooi opgebouwde setlist tot stand gekomen die de kracht van de muzikanten in volle glorie openbaart.

Eerste favorieten (er komen er steeds meer bij met iedere luisterbeurt) zijn die indrukkend langgerekte versie van Liberty, een ijzersterk Kobi, het zalige Solution Black (een response naar Resolution Blue van hun debuut?), het uitbundige Telemagenta en de swingende albumafsluiter Calling James.

Zodra de zalen weer open mogen en festivals gepland gaan worden laat deze Finse topgasten dan snel naar de Lage Landen komen. Live Recordings 2019-2020 geeft in alles aan hoe goed we hun spelplezier, klasse, grootse kwaliteiten, energie en emoties kunnen gebruiken.  1. Fallow
  2. Zomp
  3. Liberty
  4. Hypno
  5. Aero
  6. Kobi
  7. Solution Black
  8. Ecru
  9. Telemagenta
  10. Calling james