×

Recensie

Jazz

08 januari 2017

Tim Finoulst Trio

Narrative

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: SoulFactory Records

Narrative Tim Finoulst Tim Finoulst Trio Jazz Tim Finoulst Trio – Narrative Written in Music https://writteninmusic.com

Met de Genkse jazzgitarist Tim Finoulst nemen we wederom een frisse duik in de Belgische jazzscène, die in 2016 werkelijk hoogdagen beleefde. Narrative laat acht verhalen en negen songs horen van een muzikant die als sideman onder meer bij Jelle Van Giel Group en Marjan Van Rompay Group het mooie jazzgitaarweer maakt en eerder in duobezetting optrad met vocaliste Kim Versteynen, maar nu voor het eerst ook onder eigen vlag vaart. Samen met drummer Daniel Jonkers en bassist Martijn Vanbuel levert de gitarist/componist op zijn debuut een pracht van een prestatie.

Eerst is er het erg fraaie artwork van Ana Kolega dat de aandacht naar zich trekt. Op de hoes zien we in alle eenvoud en tederheid een koppeltje dat elkaar stiekem achter een boom zit te kussen. Verder: een schommel aan een boomtak, ergens in de verte een boot. Een pracht van een beeld waar een erg goed verhaal in zit. Op Narrative, de titel geeft het al aan, speelt het verhalende vanzelfsprekend een belangrijke rol. Maar misschien nog meer dan het verhalende kenmerkt dit album zich door jazzy, maar uiterst harmonieuze schetsen en impressies.

Alleen al op basis van dat ene beeld zou je kunnen vermoeden dat het onder meer gaat om de liefde, over tijd en plaats, heimwee en verlangen. En dat zit er ongetwijfeld allemaal in, zij het niet bruut geforceerd maar net buitengewoon aangenaam gedoseerd. Als we de tracklist overlopen valt op dat er met composities als Prasad Alaap en Prasad tot twee keer toe een exotischere, naar India geurende feel opduikt, al geven songtitels als het op piano gecomponeerde Joy en Harvest ook te kennen dat Finoulst op dit album ergens ook de vruchten van eerdere muzikale uitdagingen lijkt te willen plukken.

Finoulst laat zich graag inspireren door oudere (Wes Montgomery) als jongere jazzgitaristen zoals pakweg Ralph Towner en Julian Lage, maar even goed door de subtiele jazzfrasering van een gitarist als Bill Frisell. Het is voor hem ongetwijfeld een enorme uitdaging om voor het eerst uit zijn gebruikelijke rol als sidekick te treden. Centraal op dit album staat dan ook het melodieuzere jazzwerk met goed in het oor liggend materiaal waarbij compositie, interactie en communicatie fundamenteel zijn.

Negen verhalen dus, die telkens een heel andere wereld oproepen of een heel andere invalshoek laten zien. Op de ronduit prachtige, uiterst pakkende jazzstandard I’ll Be Seeing You (Sammy Fain) na horen we overigens ook oorspronkelijk, volledig eigen materiaal waar jarenlang – al vanaf Finoulsts’ jeugd – aan gewerkt werd.

Er is de kwieke opener A Minor Melody, waarin subtiliteit aan souplesse gekoppeld wordt. Een zachte drumshuffle, een voorzichtige beat. En wonderlijke gitaarfrases. Daarin schuilt ook de kracht van dit album. Het zijn catchy, goed in het oor liggende gitaarmelodieën die impressionistisch, suggestief en erg verbeeldingsrijk klinken. Een nummer ook dat, zoals uit de hoesnota’s blijkt, niet zelden gebruikt wordt om een set mee te openen. In dit geval weet dit trio muzikanten elkaar op een heerlijke manier in een zevental minuten elkaar rustig af te tasten en onderling een fijn muzikaal gesprek met elkaar aan te gaan.

Iets verderop duikt er iets als Harvest op, eigenlijk meer een ‘half-oogst’. Het spel met verschillende compositietechnieken leverde in ieder geval weer een mooi pareltje op. Naast Finoulst zelf leveren ook zijn muzikanten zoals Martijn Vanbuel een compositorische bijdrage. Trois Deux Tout Seul is een nummer dat het moet hebben van speelsheid, maar is vooral een ode aan diens familie. Ook naar het einde toe (The Bakery, een walsje voor diens vriendin en het aan zijn moeder opgedragen Strong Woman) blijft Finoulst thematisch erg dicht bij de eigen levenservaringen.

Het aardige is dat Finoulst er op dit debuut in slaagt om de meest uiteenlopende invloeden (pop, folk, bluegrass, jazz,..) met elkaar te mengen tot een erg coherente en overtuigende sound. Een pracht van een impressionistisch album. Een dikke aanrader voor jazzfans.  1. A Minor Melody
  2. I’ll Be Seeing You
  3. Harvest
  4. Trois Deux Tout Seul
  5. Joy
  6. Prasad Alaap
  7. Prasad
  8. The Bakery
  9. Strong Woman