×

Recensie

Roots

17 september 2014

The Veldman Brothers

Livin' By The Day

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht in eigen beheer

Livin' By The Day The Veldman Brothers Roots 4.5 The Veldman Brothers – Livin’ By The Day Written in Music https://writteninmusic.com

Tien jaar bestaan The Veldman Brothers. En dit 2e lustrum wordt gevierd met het uitbrengen van hun 5e album; Livin’ By The Day. Saillant detail is dat het het laatste album is geworden in de vertrouwde bezetting met Gerrit Veldman (gitaar/zang), Bennie Veldman (orgel/harp/zang), Donald van der Goes (bas) en Marco Overkamp (drums), want vlak voor het uitbrengen van het album is bekend geworden dat zowel Donald als Marco de band hebben verlaten. Wel is het album op 5 september jl in een uitverkochte kleine zaal van Hedon Zwolle nog in de oude bezetting gepresenteerd aan het publiek.

Het album bevat 11 tracks, allemaal eigen nummers. Tien komen er van de hand van Gerrit, 1 nummer, Real Deal, is geschreven door Gerrit terwijl de muziek van Bennie afkomstig is. Traditiegetrouw opent het album met een instrumentaal nummer; Frenzy, met een voor de Brothers zo kenmerkend geluid. Het lijkt in navolging van het reeds ter ziele gegane Bluesmotel, die met The Damned And Dirty een stripped side project (zang/gitaar/bluesharp) waren begonnen, dat de broers nu ook als The Veldman Brothers Stripped het land door trekken. Met titelsong Livin’ By The Day komt dat tot uiting op dit album. Gerrit op zang en gitaar en Bennie op harmonica en rhodes.

Tussendoor krijgen we nog wat Texas Blues met I Want You , een heerlijke blues met het door Bennie gezongen Real Deal, waarin Gerrit zijn slide capaciteiten overduidelijk ten toon spreid en wat heerlijke Southern Rock met Cryin’ Shame. Gerrit gaat weer los op zijn slide gitaar terwijl Bennie laat horen waarom hij een meester op het orgel is.

Op deel 2 van het album gaat de variatie in stijlen gewoon verder. Een Shuffle met Don’t Take Me For A Clown, Mississippi blues met Can’t Wait Much Longer, met Little Things een blues geïnspireerd op SRV, een stompblues in Struggle, waarin Bennie excelleert op zijn mondharp, een beetje boogie in Trembles en als afsluiter de Southern Rock ballad What Do You Know.

Met dit ijzersterke en zeer gevarieerde album, het beste van The Brothers tot nu toe, waarin wordt aangetoond dat er nog steeds grote stappen worden gemaakt, sluit de band een tijdperk van 10 jaar af. De zeer sterke rhythm sectie Marco Overkamp (drums) en Donald van der Goes (bass) gaan zoals gezegd de band verlaten en zullen vervangen worden door verse krachten. Ik ben benieuwd hoe dat gaat klinken want dat deze goed geoliede bezetting er eentje van topformaat is staat buiten kijf.

Tracklisting Livin’By The Day:

 1. Frenzy
 2. I Want You
 3. Real Deal
 4. Cryin’ Shame
 5. Livin’ By The Day
 6. Don’t Take Me For A Clown
 7. Can’t Wait Much Longer
 8. Little Things
 9. Struggle
 10. Trembles
 11. What Do You Know