×

Recensie

World

06 september 2012

The Touré-Raichel Collective

The Tel Aviv Session

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Cumbancha

The Tel Aviv Session The Touré-Raichel Collective World 4.5 The Touré-Raichel Collective – The Tel Aviv Session Written in Music https://writteninmusic.com

Een toevallige ontmoeting op een Duitse luchthaven in 2008 bracht Vieux Farka Touré (Mali) en Idan Raichel (Israel) bij elkaar en mondde in de jaren daarna uit in een ware, warme vriendschap. Dat leidde tot een prachtig concert in The Tel Aviv Opera House in 2010. Na dat optreden gingen beide hoofdrolspelers, vergezeld door bassist/producer Yossi Fine (Israel)en kalebasspeler Souleymane Kane (Mali) naar een kleine studio in Tel Aviv om daar ruim drie uur te jammen. Het resultaat van deze sessie vormt de basis en het uitgangspunt voor hun debuutalbum The Tel Aviv Session.

Het mooie van deze unieke muzikale samenwerking is dat men elkaar zo inspireert, uitdaagt en motiveert dat iedereen haast boven zichzelf uitstijgt, waardoor de som der delen nog meer indruk maakt dan het aanwezige individuele talent. De creativiteit, het enthousiasme en de speelvreugde spatten werkelijk van de plaat af en het tekent de muzikanten dat ze zoveel gevoel in de nummers leggen dat je haast niet anders kunt dan deze meeslepende luistertrip te ondergaan en als het ware te baden in de schoonheid van de songs.

Luister bijvoorbeeld naar de prachtige, haast meditatieve nummers Azawade en Alem of het rustig met piano opgebouwde, spannende Experience, de schitterende melodielijn van Hawa, de fraaie gastrol in Touré van mondharmonicaspeler Frédéric Yonnet (die vorig jaar zelfs een aantal keer mocht excelleren in de band van Prince tijdens zijn concerten) of het mooie Ane Nahatka, met zangeres Cabra Casay.

Dit sprankelende debuutalbum van The Touré – Raichel Collective smaakt naar meer en zal dit jaar zeker niet ontbreken in de jaarlijsten van de wereldmuziek, dat kan haast niet anders!

Tracklist The Tel Aviv Session:

 1. Azawade
 2. Bamba
 3. Experience
 4. Alkataou
 5. Hawa
 6. Kfar (feat. Yank Ale Segal)
 7. Touré (feat. Fréderic Yonnet)
 8. Le Niger
 9. Ai Houde Bakoi
 10. Ane Nahatka (feat. Cabra Casay)
 11. Alem (feat. Mark Eliyahu)


 1. Azawade
 2. Bamba
 3. Experience
 4. Alkataou
 5. Hawa
 6. Kfar (Featuring Yankale Segal)
 7. Tour (Featuring Frdric Yonnet)
 8. Le Niger
 9. Ai Houde Bakoi
 10. Ane Nahatka (Featuring Cabra Casay)
 11. Alem (Featuring Mark Eliyahu)