×

Recensie

Alternative

13 augustus 2020

The Serenes

Barefoot and Pregnant (dubbel vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Barefoot and Pregnant (dubbel vinyl) The Serenes Alternative 4.5 The Serenes – Barefoot and Pregnant (dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

*Met het overlijden van Paul Dokter, naast Theo de Jong, mede frontman van The Serenes zetten we hun onvolprezen debuut nogmaals vol in het licht. Mede omdat er nu een erg fraaie dubbele op blauw geperste vinyleditie in de winkels ligt.*

Barefoot And Pregnant, het debuutalbum van The Serenes, was in 1990 de grote muzikale verrassing van dat jaar. 30 Jaar na release klinken de songs nog steeds zo wonderschoon en tijdloos als bij verschijning. Meer dan genoeg reden om het album, na een eerdere heruitgave in 2013, nu opnieuw en op gelimiteerd blauw vinyl, opnieuw uit te brengen. Met naast het reguliere album een volledig extra plak vinyl met vele bonustracks.

The Serenes werd in 1988 door zanger/gitarist Paul Dokter (ex Toylets) en zanger/gitarist Theo de Jong opgericht en in Ale Bosma (bas) en Joan Hooghiemstra (drums) werd de ideale ritmesectie gevonden. Vanuit het Friese Joure werd rustig gewerkt aan de songs, die door de Jong en Dokter waren geschreven. Met genoeg songs voorradig, die rustig in het live circuit waren uitgeprobeerd, werd in een studio in Lemmer opgenomen.

De magie die tot stand kwam tijdens de opnamen moet geweldig geweest zijn want toen in 1990 het debuutalbum Barefoot And Pregnant uitkwam was een zeer volwassen en internationaal geluid te horen. De volslagen eigen sound van The Serenes bleek van grote schoonheid: Atmosferische, romantische en ‘noordelijke’ gitaarmuziek. Muziek zo liefelijk tegelijkertijd zo weerbarstig als het Friese platteland.

Barefoot And Pregnant opent met Voodoo Economics, een onweerstaanbare indiepopsong met stevig gitaarwerk en een prachtig melancholiek slotakkoord waarop het hiernavolgende, rustieke Beneath The Canopy indrukwekkend voortborduurt. De single Abiding Place is een song vol kracht en prachtige gitaren, onderbroken door een welgemikte en fraai uitgewerkte break. Follow The Rural Coast is Theo de Jong op z’n breekbaarst, The World’s A Woman’s Breast de perfecte indiepopsingle.

The Serenes wisselen op Barefoot And Pregnant romantische, breekbare en soms bijna sentimentele songs af met meer ontspannen, poppy nummers om af en toe flink uit te pakken op het gitaarfront. Het briljante Good Missionary is daar een uitstekend voorbeeld van. De geniale albumafsluiter Trip Down Memory Street is de verrukkelijke apotheose in prachtige melodieën en dikke gitaarsolo’s.

De reissue gaat vergezeld van een bonusalbum, prachtig The Blurred, Concealed and Declined Songs of the Serenes getiteld. Op het 10 tracks tellende extra album onder meer een fraaie demo versie van Good Missionary en tal van geweldige tracks die de band  tijdens de Barefoot And Pregnant tournee en ook lang daarna speelde: DreamDominion, Homeland en Chemistry Of Love zijn songs die zo op het meer rock gedreven opvolgalbum Back To Wonder (zonder Paul Dokter) hadden kunnen staan. Ook de rest van de tracks zijn zeer de moeite waard en geven een extra inzicht in hoeveel de band ten tijde van Barefoot in hun mars hadden.

Barefoot And Pregnant is één van de albums die rond de laat jaren 80/begin jaren 90 aangaf hoe goed het ging met de Nederlandse muziek.

Het album verscheen een jaar na het eveneens geweldige Conny Waves With A Shell van De Artsen en twee jaar voor Palomine van Bettie Serveert (de afsplitsing van De Artsen nadat songschrijver Joost Visser de band had verlaten). Het album die de lat voor Nederlandse bands nog weer hoger legde.

Het nu opnieuw en op blauw vinyl en in heerlijke uitklaphoes, uitgebrachte Barefoot And Pregnant is een onvervalst Nederlands meesterwerk. Let op: de oplage is gelimiteerd.

Kant A:

 1. Voodoo Economics
 2. Beneath The Canopy
 3. Abinding Place
 4. Wayland Smithy
 5. Follow The Rural Coast
 6. The World Is A Woman's Breast

Kant B:

 1. Rebecca (You're Gonna Be Allright)
 2. Mermaid Mystery
 3. Good Missionairy
 4. Trip Down Memorystreet

Kant A:

 1. Good Missionairy
 2. Homeland
 3. Lotusgirl
 4. Dreamdominion
 5. Chemistry of Love
 6. We Won't Change

Kant B:

 1. Trembling Vicinity
 2. Transience
 3. Ruby Legend
 4. Green Blades Risin'