×

Recensie

Pop

30 mei 2010

The SelfEmployed

Highway Society

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Dying Giraffer Records

Highway Society The SelfEmployed Pop 3 The SelfEmployed – Highway Society Written in Music https://writteninmusic.com

Highway Society is het debuutalbum van The SelfEmployed, de band die twee jaar geleden nog als T.IF.T de Amsterdamse popprijs won. Dat toenmalige succes in een uitverkochte Melkweg werd uitgebreid gevierd en leidde tot fraaie optredens op het Museumplein tijdens het Bevrijdingsfestival, op de Uitmarkt in Amsterdam, Indian Summer, Paradiso en Eurosonic/Noorderslag.

Gitarist Paul Bos, zanger/gitarist Jos van Geffen, drummer Rory van der Graaf en bassist Daan van der Linden hebben nu bewust gekozen voor een bandnaam met een internationale klank en mikken hiermee duidelijk op een grote sprong voorwaarts en de wens zich nog nadrukkelijker in Nederland en het buitenland op de muzikale landkaart te zetten. Met behulp van Rob Klerkx, de drummer van Moke, die tegenwoordig ook solo actief is, worden de eerste tracks opgenomen. Daarna groeit het aantal nieuwe songs evenredig met het enthousiasme van de band en wordt er al snel over een debuutalbum gesproken. Bij met mixen van de laatste opnamen wordt gekozen voor de albumtitel Highway Society, als reactie op de snelle wereld waarin we leven.

Dat de Noord-Hollandse band populair is bleek al bij de cd-presentatie van Highway Society. Deze zou namelijk plaatsvinden in de kleine zaal van Panama maar omdat er te veel kaarten waren verkocht, moest men in allerijl uitwijken naar de Oude Zaal van Melkweg, waar het album voor meer dan driehonderd man werd gepresenteerd.

Highway Society telt elf melodieuze rocksongs, waarvan opener en (terechte) eerste single Clever Enough meteen indruk maakt. Strakke gitaarakkoorden leiden dit spannende en urgent klinkende nummer in, waarbij de enigszins funky klinkende gitaren een perfecte combinatie vormen met de krachtige drums en de overtuigende zang. Uiteraard hoop je dan dat de band dit niveau gedurende het hele album weet vast te houden. Dit lukt helaas echter sporadisch. Het rustige, harmonieuze titelnummer Highway Society krijgt door de fraaie samenzang iets extra’s mee en schept de benodigde rust die deze jachtige maatschappij goed gebruiken kan.

De apotheose van Now Is The Time klinkt overtuigend, Utopia is een goed opgebouwde rocksong met een pakkend refrein, het korte The Silence is ook dik in orde en met het gelaagde slotstuk Unborn sluit The SelfEmployed het album prima af. Helaas kunnen deze nummers niet verhullen dat andere albumtracks als Just A Routine, Play, Paranoia Mind, mede door het wat vlakke drumwerk in deze songs, beduidend minder overtuigen of blijven steken in goede bedoelingen. Het nummer Guard Me blijft zelfs totaal niet hangen.

Dat de band barst van het talent en een grote fanbase heeft, is zonneklaar en maar om de ingezette ambitiekoers een passend en gewenst vervolg te geven zal de band nog verder moeten ‘doorgroeien’. Ik denk dat het deze enthousiaste groep liefhebbers gaat lukken, ze hebben er tenslotte de juiste naam voor gekozen!

Tracklisting Highway Society:

 1. Clever Enough
 2. Just A Routine
 3. Play
 4. Highway Society
 5. Now Is The Time
 6. Utopia
 7. Paranoia Mind
 8. The Silence
 9. My Medicine
 10. Guard Me
 11. Unborn