×

Recensie

World

28 juni 2013

The Rough Guide To Psychedelic Brazil

The Rough Guide To Psychedelic Brazil

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Music Network

The Rough Guide To Psychedelic Brazil World 3.5 The Rough Guide To Psychedelic Brazil Written in Music https://writteninmusic.com

De makers van The Rough Guide series hebben zich ditmaal gestort op de invloeden van de psychedelische rock op het huidige Braziliaanse muziekklimaat. Natuurlijk, de basis hiervoor werd al gelegd in de jaren zestig, met de opkomst van de ‘tropicalia’-beweging maar gedurende de daaropvolgende jaren is de psychedelische muziek doorvlochten geraakt in diverse muziekstijlen van in het grote Brazilië en heeft de sound zich verspreid over het hele land.

Naast de tropicalia had je in de 60-er jaren ook de Jovem Guarda-beweging. In de jaren zeventig groeide Recife uit tot muzikale broedplaats voor de psychedelische folk, in de jaren tachtig ontstonden de paulista, carioca en gauchó BRock en weer tien jaar later was het de mangue-beat die ‘geïnfecteerd’ werd door de psychedelica.

Samensteller Jon Armstrong heeft getracht de grote verscheidenheid van de door psychedelica beïnvloede Braziliaanse muziekstijlen uit de diverse regio’s en in de loop der jaren zo goed mogelijk ‘weer te geven’ op deze compilatie. Daarin is hij redelijk goed geslaagd want het album stuitert muzikaal gezien werkelijk alle kanten op. We beginnen in  het ‘gauchó’-Zuiden van Laranja Freak die meteen lekker aan het rocken slaat in Alergico De Flores,  waarna de in 1949 in Recife, Pernambuco, geboren zanger-gitarist Lula Côrtes met een zeer rustieke bijdrage meteen een andere muzikale kant laat horen. Siba (de Oliveira Veloso) bespeelt de rebec, een drie-snarig instrument dat uit dezelfde ‘familie’ stamt als de viool en waarschijnlijk via Noord Afrika Brazilië heeft bereikt. Zijn fraaie nummer Cantando Ciranda Na Beira Do Mar is een van de hoogtepunten van deze verzameling. Dat geldt zeker ook voor het nummer O Jarro van Baby Do Brasil. De voormalig zangeres van de groep Os Novos Baianos (jaren 60-70, 9 albums!) bracht solo inmiddels al elf albums uit, waaronder het zeer succesvolle Sem Pecado E Sem Juizo, waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Zeker ook vermeldenswaardig is het nummer Obnoxious van José Mauro. Niet alleen is het een prachtige song, waarbij de José zichzelf overtuigend begeleid door te klappen in/met zijn handen maar het verhaal achter is het album is vrij tragisch. De gitarist-componist uit Rio de Janeiro kwam namelijk bij een auto-ongeluk om het leven, vlak nadat hij zijn album Obnoxious, samen met een aantal topmuzikanten uit Rio, had afgemaakt, voordat het het werd uitgebracht.

Uitaard mag ‘ the godfather’ op tropicalia, Tom Zé, niet ontbreken op deze compilatie. Beïnvloed door Jackson do Pandeiro, Luis Gonzaga en het Dadaïsme, werd Tom vele jaren door het publiek verguist, dat wilde liever hun MPB (Música Popular Brasileira). Pas toen Tom in de jaren negentig ook internationaal enig aanzien kreeg, mede door zijn bijdrage aan het Red Hot + Rio-album (via David Byrne) kreeg hij ook in eigen land de waardering die hij verdient. En momenteel is hij wellicht zelfs nog populairder dan in zijn beginjaren. Zijn zwaar experimentele nummer Uai-Uai- Revolta Queto-Xambiá had zou op een oud Talking Heads-album gekund, ware het niet Tom er toch een geheel eigen en heerlijk Brazo-sausje overheen giet, waardoor het nummer echt uniek klinkt.

Renata van de band Liverpool is eigenlijk geen bijzonder nummer maar het is hier vertegenwoordigd omdat het één van de eerste heruitgaven is van een EP van deze psychedelische ‘garage’-band. Uit het hoge Noorden, het Amazone-gebied, komt Mini Box Lunar. Hun nummer Amarelasse klinkt als een fout kermisliedje maar het blijft wonderbaarlijk genoeg toch eenvoudig in je hoofd hangen. Tot slot nog even aandacht voor de nieuwe Braziliaanse held Lucas Santtana, die met zijn laatste album O Deus Que Devasta Mas Também Cura (The God Who Devastates Also Cures) een dik verdiende plek in de lijst van beste albums van 2012 wist te verdienen. Zijn prachtige  bijdrage, Cá Pra Nós, komt echter van zijn album Sem Nostalgia.

Bonus CD:

 • Jupiter Maca – A Sétima Enfervescencia  (1996)


 1. Alergico De Flores
 2. Nordeste Oriental
 3. Cantando Ciranda Na Beira Do Mar
 4. O Jarro
 5. Jardim Das Delicias
 6. Obnoxious
 7. Lindo Toque
 8. Noite
 9. Uai-Uai - Revolta Queto-Xambá 1832
 10. Renata
 11. Amarelasse
 12. Agua Clara
 13. Anthropologica II
 14. Cá Pra Nós
 15. Reza Brava
 16. Sorriso Selvagem