×

Recensie

Pop

16 augustus 2019

The Rails

Cancel The Sun

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Psychonaut Sounds

Cancel The Sun The Rails Pop 4 The Rails – Cancel The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

De voorgeschiedenis van dit duo oogt al behoorlijk indrukwekkend. James Walbourne verliet de schoolbanken in London om samen met Peter Bruntnell in de VS te touren . Daar vond hij onderdak bij the The Pernice Brothers en Son Volt, hij speelde gitaar bij The Pogues , Ray Davies en The Pretenders en was een veelgevraagd sessie gitarist. Tijdens zo’n sessie met Linda Thompson, de ex-vrouw van Richard ontmoette hij hun dochter Kami(la). Evenals haar oudere broer Teddy  is Kami een getalenteerde muzikante die naast haar moeder en broer met Bonnie Prince Billy (Will Oldham) en de Wainwright clan samenwerkte.

In tegenstelling tot de meer hedendaagse benadering van Teddy zoekt Kami haar eigen weg eerder in de  Britfolk hoek.  Na een eerste epeetje Bad Marriage volgde in 2011 het volwaardige langspeeldebuut Love Lies.

Op  Fair Warning, het eerste werkstuk met The Rails omarmd ze de muzikale familietraditie. Voor de vierde langspeler componeerde ze  samen met Walbourne alle tracks en het koppel  bewandelt meer eclectische paden. In  het met prachtige samenzang opgebouwde Mossy Well en Leave Her Alone dat op verfijnde akoestische picking leunt klinken de folk invloeden  weliswaar nog sterk door.

Als het markante elektrisch snarenspel  van Walbourne sterker op de voorgrond komt, leidt dat naar een strak rockende momenten in Call Me When It All Goes Wrong, Waiting On Something en Ball And Chain. Het zacht wegdrijvende Save The Planet en het pastorale tussenstukje Dictator hunkert met een barok tintje in de instrumentatie naar melodieuze pop uit de jaren zestig.

Andere memorabele momenten, het sobere, verstilde countryduet Something Is Slipping My Mind en de afsluitende titeltrack Cancel The Sun waarin Kami ’s verfijnde zang de trommelvliezen streelt en Walbourne  op de achtergrond zijn gitaar even laat janken. Bovendien weet Stephen Street (Smiths, Blur, Kaiser Chiefs) al dit fraais in een vakkundige productie te capteren.  Wonderlijk!  1. Call Me When It All Goes Wrong
  2. Mossy Well
  3. Save The Planet
  4. The Inheritance
  5. Dictator
  6. Ball And Chain
  7. Something Is Slipping My Mind
  8. Waiting On Something
  9. Leave Here Alone
  10. Cancel The Sun