×

Recensie

Alternative

29 april 2016

The Posies

Solid States

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Lojinx

Solid States The Posies Alternative 4 The Posies – Solid States Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige muzikanten horen echt bij elkaar. Lennon-McCartney, Jagger-Richards, Morrissey- Marr. Daar kan ook zonder probleem de tandem Auer-Stringfellow naast worden gezet. Als The Posies ploeteren ze al decennia in de marge, maar verdorie, wat blijft het toch altijd goed wat ze vanuit die positie de wereld in slingeren.

Ik zie me nog staan in 1998 in het Haarlemse Patronaat. The Posies zijn bezig hun ‘afscheidstournee’ af te ronden en dat is hun laatste Nederlandse clubshow die ik van die tour zie. Ze hebben sinds het debuut Failure het cirkeltje rondgemaakt en het toenmalige Success is gepresenteerd als hun zwanenzang. ‘Please don’t split up’, bulder ik naar het podium. De band gniffelt.

Nog geen twee jaar later is het duo Stringfellow/Auer terug voor een rondje akoestische shows en sindsdien is er met regelmaat gewoon weer een nieuw album van The Posies verschenen en deze releases (Every Kind of Light uit 2005 en Blood/Candy uit 2010) zetten de lijn van puike powerpopliedjes gewoon voort. Zelfs al zouden ze willen, komen die twee nooit meer los van elkaar.

Gelukkig maar, zouden we bijna zeggen. In een periode waarin zij ik korte tijd hun meest recente drummer Darius Minwalla en voormalig bassist Joe Skyward naar de eeuwige rockvelden zagen verhuizen, komen ze in de vorm van Solid States met hun meest consistente album in jaren op de proppen. Opener We R Power! beukt er nog lekker in en is met zijn psychedelische orgeltje door de gitaarmuur heen nog een heerlijk springerige start. Daarna wordt een versnellinkje teruggeschakeld en volgt een verzameling liedjes die allen perfect in elkaar steken. Mooie koortjes, fijne refreinen en ondanks de weemoed die in nummers als de hattrick Scattered, Titanic en het erg fraaie Squirel vs. Snake doorklinkt, zijn het de zalvende stemmen van Auer en Stringfellow die de zon achter de wolken vandaan laten komen.

Elektronica liggen over het algemeen diep in de mix verborgen en zorgen voor een eigentijds sfeertje. Als ze echter de overhand krijgen (bijvoorbeeld The Definition, maar ook een deel van slottrack Radiance) verliest Solid States iets van de kracht die de overige tracks zo prachtig maakt, maar zelfs dan weten The Posies nog steeds op bovengemiddeld niveau liedjes af te leveren. Ik weet opeens weer waarom ik destijds ‘Please don’t split up’ riep. Deze band blijft er eentje in de buitencategorie.

The Posies – Solid States

 1. We R Power!
 2. Unlikely Places
 3. Scattered
 4. Titanic
 5. Squirrel Vs Snake
 6. March Climes
 7. M Doll
 8. The Definition
 9. The Plague
 10. Rollercoaster Zen
 11. The Sound Of Clouds
 12. Radiance


 1. We R Power!
 2. Unlikely Places
 3. Scattered
 4. Titanic
 5. Squirrel Vs Snake
 6. March Climes
 7. M Doll
 8. The Definition
 9. The Plague
 10. Rollercoaster Zen
 11. The Sound Of Clouds
 12. Radiance