×

Recensie

Jazz

17 augustus 2018

The Necks

Body

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Nothern Spy

Body The Necks Jazz 4.5 The Necks – Body Written in Music https://writteninmusic.com

Het Australische trio The Necks blijft vlijtig voortdoen. Niets slijtage te merken, integendeel. Ze worden met elk nieuw album gewoonweg nog beter. Body, zo heet hun nieuwste werkstuk. Kwestie van duidelijk te stellen hoe de door improvisatie ontstane muziek ook een fysiek spoor nalaat.

Kenmerkend is dat het instrumentale trio bestaande uit pianist Chris Abrahams, drummer Tony Buck en contrabassist Lloyd Swanton met schijnbaar grote eenvoud telkens weer een vloeiende muzikale chemie weet te brouwen. Niet zelden resulteert dat, net als voorganger Unfold evenals op het nieuwe Body, in een lange compositie die helemaal op zichzelf staat. Body is een én ondeelbaar, één enkele, weergaloze track die net geen volledig uur in beslag neemt.

De grote kracht van de band zit helemaal in het unieke samenspel. Minimalisme, avant-garde, ambient, jazz, rockende ontsporing,.. het zit echt allemaal in het totaalpakket dat de groep te bieden heeft. Ook nu weer is er die tergend trage opbouw die de luisteraar helemaal meeneemt naar een andere wereld. Dat maakt het als luisteraar natuurlijk uiterst herkenbaar. Toch levert Body het bewijs dat The Necks blijven experimenteren. Althans, in termen van geluid/sound, compositie en structuur.

Body is een volstrekt organische opeenvolging van bewegingen, van in elkaar overvloeiende episodes. Je zou zelfs zover kunnen gaan door te stellen dat het mini-composities zijn die aan elkaar geregen worden. De kern is echter hoe het trio elkaar blindelings vertrouwt, hoe 1+1+1 niet gewoon drie is, maar zoveel méér. Zo is The Necks een van de meest hecht spelende trio’s die we kennen. Deels doen de heren wat ze kennen en kunnen, zo werd alweer – voor de dertiende keer inmiddels – beroep gedaan op geluidsingenieur Tim Whitten.

Het achterliggende plan voor het nieuwe Necks album bestond erin om een eenheid te creëeren uit heel verschillende, afzonderlijk af te bakenen muzieksecties. Zo goochelt het Australische trio volop met een op zich erg intrigerend basisidee, namelijk de vraag hoe eenheid te doen ontstaan uit heel verschillende fragmenten en stukken. Het antwoord? Door te zoeken, door onophoudelijk te blijven wroeten en te blijven puzzelen met stukken. Net zoals ze dat ook live blijven doen. Zo is élke performance en élk album echt uniek.

Met het meesterlijke Body leveren The Necks het bewijs dat ze nog stééds ertoe doen.  1. Body