×

Recensie

Rock

07 januari 2015

The Motions – The Golden Years Of Dutch Pop

The Golden Age Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Age Of Dutch Pop Music The Motions Rock 4 The Motions – The Golden Years Of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een reeks verzamel-CD’s onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music heeft platenmaatschappij Universal de archieven weer eens ondersteboven gekeerd. Het resultaat bestaat uit tien dubbel-CD’s van beroemde Nederlandse pop- en rockacts waarvan de eerste vijf onlangs zijn verschenen. De volgende vijf verschijnen in april 2015.

De vijf acts die deze winter centraal staan, zijn Cuby & The Blizzards, Livin’ Blues, The Outsiders, Q65 en The Motions. Van alle acts heeft de dubbelaar als ondertitel A & B Sides And More, waarbij het ‘more’ slaat op relevante albumtracks.

Uitzondering zijn The Motions, want hun album bevat enkel A & B-sides: voor ‘more’ was geen ruimte, want met 52 tracks zijn beide schijven al meer dan gevuld. Vergeleken met de andere vier bands waren The Motions dan ook het meest singles-georiënteerd. Tussen 1964 en 1970 bracht de groep zo’n 25 singles uit, waarvan er dertien de Top 40 haalden en vijf in de Tipparade bleven steken. Daarnaast bracht zanger Rudy Bennett ten tijde van The Motions enkele solo-singles uit (ook goed voor Top 40-noteringen), die ook op de dubbelaar zijn vertegenwoordigd.

Wie het chronologisch gerangschikte repertoire van voor tot achter beluistert, hoort dat het Haagse viertal (later vijftal) zich in de tweede helft van de jaren zestig parallel aan de heersende beat- en popcultuur ontwikkelde. Niet zozeer als trendsetters, maar huiscomponist en gitarist Robbie van Leeuwen weet achtereenvolgens beat, protestsongs en pakkende popsongs uit zijn pen te toveren. Debuutsingle It’s Gone is een goed – en vroeg- voorbeeld van de manier waarop de dan nog embryonale Haagse beatscene de invloeden uit Liverpool (en de rest van Engeland) weet te vertalen naar een eigen geluid. Vertederend is wel om te horen dat de kennis van de Engelse taal destijds nog een serieus struikelblok was, ook voor topgroepen als The Motions. Als de groep in 1967 een cover opneemt van It’s The Same Old Song van The Four Tops, is het duidelijk teveel moeite er even iemand bij te halen die het Engels machtig is. Het oorspronkelijke refrein:

It’s the same old song
But with a different meaning since you’ve been gone

…wordt door The Motions vakkundig de vernieling in geholpen:

It’s the same old song
never never meaning since you’ve been gone

Wie anno 2014 meer dan twee jaar middelbare school-Engels heeft gehad, weet dat dit werkelijk nergens op slaat. Maar goed, in 1966 komen The Motions ermee tot nummer 10. Dus wie kan hen iets kwalijk nemen?

Wel is het jammer dat muziekjournalist Robert Haagsma, die de taak op zich heeft genomen alle uitgaven te voorzien van informatieve liner-notes, een dergelijke misser niet heeft opgemerkt of wellicht bewust onbesproken laat. In plaats daarvan mag zanger Rudy Bennett trots melden dat de Four Tops-single pas in Nederland uitkwam nadat The Motions met hun cover een hit hebben gehad. Daar mogen The Motions achteraf dus heel blij om zijn.

Een tweede sleutelsong na It’s Gone verschijnt een jaar later, nota bene in eerste instantie als B-kant: Wasted Words vertelt het verhaal van de protestgeneratie, vanuit Den Haag, maar wel door een internationale bril. De bedoeling was het plaatje aan te bieden aan Martin Luther King zelf. De ‘negerleider’ (zo heette dat toen) had helaas ‘geen tijd’, waarna uiteindelijk een anonieme beambte uit de staf van King de honneurs waarnam. Tot zover de vijf internationale ‘minutes of fame’ van The Motions. Niet helemaal overigens, want in de jaren tachtig, toen vanuit de VS een revival van de zogeheten ‘garagerock’ ontstond, bleek de debuut-LP van The Motions een veelgezocht collector’s item aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Robbie van Leeuwen zou het wel tot internationale sterrenstatus schoppen: hij verliet de Motions op 1 maart 1967 om zijn eigen band Shocking Blue te starten, in 1970 met Venus goed voor de allereerste Nederlandse nummer1-hit in Amerika. Zijn vertrek betekende niet direct het einde voor The Motions, met de top 20-hits was het echter na Tonight Will Be Stoned (zomer ’67) voorbij. Drummer Sieb Warner wordt daarna een belangrijk componist en tekstschrijver voor de groep, maar I Ain’t Got Time (1968) en Freedom (1969) zijn nog de enige wapenfeiten in de Top 40. In tegenstelling tot tijdgenoten als ‘De Kjoe’, Cuby en The Outsiders hebben The Motions zich nooit tot een reünie laten verleiden. Zodoende blijft hun tot 1970 bijeen gespeelde repertoire gevrijwaard van een ‘hadden ze maar nooit…’-achtige bijsmaak die bij sommige reünisten onontkoombaar is gebleken.

De Dutch Pop-serie van platenmaatschappij Universal is goedbeschouwd een update van de serie Singles A’s & B’s die in 2002 verscheen onder de vlag van het inmiddels ter ziele gegane Popinstituut Nederland. Daarin verschenen toen ook al delen over The Motions, Q65, Cuby, Livin’Blues en The Outsiders: alle vijf de nu verschenen delen zijn dus een reprise van uitgaves van dertien jaar geleden. Niks mis mee, want de dubbelaars (in een enkel geval driedubbelaars) van toen zijn bepaald niet meer in elke platenzaak of op elke internetsite te krijgen.

Written in Music heeft ze wel en kan dus goed vergelijken. Dan valt op dat het deel over The Motions uit 2002, Singles A’s & B’s, twee tracks meer bevat: ergens in de afgelopen dertien jaar is dus een single ‘verdwenen’. Het gaat om de vierde single van The Motions, Love Won’t Stop / No Matter Where You Run, die om een of andere reden niet meer meetelt.

Slordig.

Tot slot: de ‘liner notes’ van Haagsma komen verzorgd over, al sprak hij helaas niet met ‘grote man’’ Robbie van Leeuwen en is het jammer dat de ‘discografie’ beperkt blijft tot een lijstje hitnoteringen in de Top 40. Daarin komen dus de paar geflopte singles tussen It’s Gone en Wasted Words niet voor: een Tipparade was er in 1965 immers nog niet.

Tracklisting The Golden Years Of Dutch Pop Music:

CD 1:

 1. It’s Gone
 2. I’ve Got Misery
 3. We Fell In Love
 4. You Bother Me
 5. For Another Man
 6. I’ve Waited So Long
 7. I Follow The Sun
 8. Wasted Words
 9. Every Step I Take
 10. Hard Time Blues
 11. Stop Your Crying
 12. Why Don’t You Take It
 13. My Love Is Growing
 14. Everything That’s Mine
 15. There’s No Place
 16. It’s The Same Old Song
 17. Someday Child
 18. I Want You, I Need You
 19. Suzie Baby
 20. Wonderful Impressions
 21. Nellie The Horse
 22. Tonight Will Be Stoned
 23. One Million Red Balloons
 24. How Can We Hang On To A Dream (Rudy Bennett)
 25. Reason To Believe (Rudy Bennett)
 26. Amy (Rudy Bennett)
 27. Good Night, Sleep Tight (Rudy Bennett)

CD2:

 1. You’re My Adee
 2. Hey Conductor Man
 3. Take Your Time
 4. Make It Legal
 5. Miracle Man
 6. Something
 7. Take The Fast Train
 8. Hamburg City
 9. I Ain’t Got Time
 10. Fantasy Club
 11. I’m So Proud
 12. Rainbow
 13. It’s Alright
 14. Hey Everybody
 15. Freedom
 16. What’s Your Name
 17. Little Boys Life
 18. I Can’t Help It
 19. Look Away
 20. Eliza
 21. Wedding Of The Hundred Brides
 22. Try To Make You Happy
 23. We All Come Together
 24. Wheel Of Life (Rudy Bennett)
 25. To Run Away (Rudy Bennett)