×

Recensie

Pop

16 mei 2013

The Monolith Deathcult

Tetragrammaton

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Season of Mist

Tetragrammaton The Monolith Deathcult Pop 4 The Monolith Deathcult – Tetragrammaton Written in Music https://writteninmusic.com

Tetragrammaton is de vijfde CD van de Nederlandse death metalband The Monolith Deathcult. Dit album is 10 mei verschenen op het gerenomeerde platenlabel Season Of Mist. De band is in 2002 opgericht en heeft een stabiele line-up bestaande uit Sjoerd Visch (drums), Michiel Dekker (gitaar/vocalen), Carsten Altena (keyboards), Robin Kok (bas/vocalen) en Ivo Hilgenkamp (gitaar). Tetragrammaton heeft lang op zich laten wachten, want de voorganger The White Crematorium 2.0 is uit begin 2010.

Een vleugje Dimmu Borgir, een weinig Ministry en heel veel Nile. Natuurlijk doe ik hiermee The Monolith Deathcult te kort, maar het geeft wel een indruk van hun muzikale richting. In het openingsnummer Gods Amongst Insects zijn de theatrale invloeden die we kennen uit het oeuvre van Dimmu Borgir duidelijk te horen. Het metalgeluid wordt goed opgevuld met blazers en de break halverwege het nummer is magnifiek; hiermee weet de band het nummer een duidelijke diepgang te verlenen. In de opvolger H.W.A. (Human Wave Attack) horen we de industrial invloeden van Ministry inclusief samples. Het energienivo van Drugs, Thugs & Machetes is enorm hoog; een adrenalineshot met een fluitje! Het nummer gaat over de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s en heeft een heftig scanderend refrein. De tekst van Todesnacht Von Stammheim is in het Duits en gaat over de oorlog; een nogal stigmatiserend nummer met een bizar hiphopritme. Bij het beluisteren van het vijfde nummer S.A.D.M. (Svpreme Avantgarde Death Metal) is mijn vermoeden bevestigd: deze band is een persiflage op het (death) metalgenre! Moeten we dit serieus nemen? Ik denk het niet. The Monolith Deathcult speelt snoeiharde death metal met een brede glimlach. Hun zelfspot moge duidelijk zijn bij het laatste nummer met de veelzeggende titel Aslimu!!! – All Slain Those Who Bring Down Our Highly Respected Symbols To The Lower Status Of The Barren Earth.

De death metal van deze band liegt er absoluut niet om! Laat dat duidelijk zijn. Origineel is het niet en de invloeden liggen er duimendik bovenop, maar dat doet niets af aan het feit dat dit een heel heftige CD is. Ik weet de tongue-in-cheeck houding van deze heren wel te waarderen. Er zijn genoeg no-nonsense bands en het is verfrissend om te zien dat deze Nederlandse band zichzelf en het genre tenminste niet zo overdreven serieus neemt. Tetragrammaton is een sterke death metal CD en een aanrader voor fans die meer van hetzelfde willen.

Tracklisting Tetragrammaton:

 1. Gods Amongst Insects
 2. H.W.A. (Human Wave Attack)
 3. Drugs, Thugs & Machetes
 4. Todesnacht von Stammheim
 5. S.A.D.M. (Svpreme Avantgarde Death Metal)
 6. Qasr Al-Nihaya
 7. Aslimu!!! – All Slain Those Who Bring Down Our Highly Respected Symbols to the Lower Status of the Barren Earth


 1. Gods Amongst Insects
 2. Human Wave Attack
 3. Drugs, Thugs & Machetes
 4. Todesnacht von stammheim
 5. S.A.D.M. (Supreme Avantgarde Death Metal)
 6. Qasr Al-Nihaya
 7. Aslimu!!! (All Slain Those Who Bring Down Our Highly Respected Symbols to the Lower Status of the Barren Earth)