×

Recensie

Pop

08 februari 2018

The Monochrome Set

Maisieworld

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete Records

Maisieworld Monochrome Set Pop 3.5 The Monochrome Set – Maisieworld Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit London komt tijdens de (post)-punkperiode in de tweede helft van de jaren zeventig The Monochrome Set op de vroegste golf van de new wave aanzetten. Onder impuls van Bid, zanger-gitarist met Indische roots besluit ook Lester Square uit de op de fundamenten van The B-sides  opgerichte Adam & The Ants the stappen , even later volgt hun kompaan bassist Andy Warren. Het uit ‘80 debuterende Strange Boutique wordt opgevolgd door het meer toegankelijke Love Zombies en het popgetinte Eligible Bachelors, een eerste langspeler voor Cherry Red en een destijds schromelijk onderschat lichtpunt. Hun bekendste hitje Jacob’s Ladder prijkt op Lost Weekend dat de eerste periode afsluit. Na het opdoeken van The Monochrome Set duiken ze terug op in the Would-B- Goods de indie popband van Jesica Griffin.

In de vroege jaren negentig is er nog een reünie die aansleept tot in’98. Na een pauze van zo’n tien jaar later is het weer zover naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Cherry Red label geven Bid, Square en Warren een éénmalig concert. Twee jaar later is The Monochrome Set helemaal terug, met drummer Steve Brummell aan de drumkit breekt met producer en toetsenman Jon Clayton een uiterst productieve periode aan.

Na Super Plastic City wordt de groep uitgebreid met toetsenman John Paul Moran en de langspelers Spaces  Everywhere(2015) en Cosmonaut(2016) hebben nu een opvolger op het Tapetelabel. Met Maisieworld vieren ze hun veertig jarig bestaan met de oorspronkelijke drummer Mike Urban.

“Give Me Your Youth” zingt  Bid in de opener. Het blijft bijzonder, de markante wat zweverige zang met een wat duisteren mysterieuze ondertoon in combinatie met een avontuurlijke instrumentatie. Het met blazers ondersteunde Stage Fright gaat verder op dat dynamische elan met afgekapte ritmiek. Het pychedelish getinte Feel Fine(Really) en Cyber Son waarin fijne gitaarriffs zich met warme Hammondtonen vermengen herinneren aan een ver verleden met echo’s van The Kinks die ook in de titelsong opduiken.

Het op springerige ritmiek balancerende Don’t Wear That Look en Silence Is Rusty roepen onmiskenbare herinneringen op aan The Smiths  Overigens stak Morrissey destijds  zijn bewondering niet onder stoelen of banken, The Divine Comedy en Franz Ferdinand erkennen de invloed van The Monchrome Set.

Het zo’n 33 minuten in beslag nemende Maisieworld toont nog eens het tijdloze karakter aan van de muziek van The Monochrome Set aan. Zowat gelijktijdig is het volledige repertoire uit de periode ’78-‘85 opnieuw beschikbaar in gelimiteerde boxsets.  1.  Give Me Your Youth
  2. Stage Fright
  3. I Feel Fine (Really)
  4. Cyber Son
  5. Don't Wear That Look
  6. Mrs Robot
  7. Oh Yes, I'm Going To Be In Your Dreams Tonight
  8. Shallow
  9. Silence Is Rusty
  10. Maisieworld