×

Recensie

Pop

21 augustus 2019

The Legendary Pink Dots

Angel in the Detail

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Metropolis

Angel in the Detail The Legendary Pink Dots Pop 4 The Legendary Pink Dots – Angel in the Detail Written in Music https://writteninmusic.com

Edward Ka-Spel wist twee jaar geleden het beste bij Amanda Palmer naar boven te halen in het prachtige maar oh zo slepende, duistere I Can Spin A Rainbow. Nu is de tijd rijp voor het zoveelste verrassende nieuwe hoofdstuk van The Legendary Pink Dots. Deze baanbrekende van oorsprong Brits Nederlandse band heeft jarenlang in de luwte van Nijmegen vrijwel anoniem ondergronds gebouwd aan een indrukwekkend repertoire. Net als tijdsgenoten Clan Of Xymox hebben ze de basis in deze Gelderlandse keizerstad. Beide nationaal relatief onbekend, maar in het buitenland een spraakmakende en hoog gewaardeerde naam. Met het enige stabiele overgebleven lid Phil Knight brengt Ka-Spel op Metropolis Records de nieuwe plaat Angel In The Detail uit, een waardige opvolger van het tevens op het label verschenen Pages Of Aquarius uit 2016.

Happy Birthday Mr. President is een spannende opener, waar de experimentele jaren tachtig invloeden begeleid worden door een heerlijk uptempo nineties triphop beat. Door de verslavende storytelling voordracht wil het perfect aansluiten bij de jaren geleden neer gezette basis. Nog steeds zorgen vervreemding in de zang en fascinerend subtiel gitaargepiel voor een mooi spannend evenwicht. Samplers zwermen in flarden rond in de studio. Klaar om geplukt en vast gepind te worden in deze uitnodigende vernieuwde kennismaking. Redelijk toegankelijk voor een breder publiek uitgewerkte relatieve korte songs krijgen tegengas van de tegendraadse gekte die de band al jaren kenmerkt. En die is er nog steeds, al is de New Wave funk vervangen door meer abstracte klanken en voorgeprogrammeerde soundscapes.

Die momenten van compromisloze vrijheid leveren natuurlijk verre uit de meest interessante composities op. Het verstilde gebruik maken van de studio als verkennend nieuw speelveld geeft de songs meer diepte. De beats zijn trager, dreigender en een stuk minder dansbaar. Met filmische fragmenten wordt een sober bijna jazzy ambiance opgeroepen die de luisteraar voorzichtig stap na stap de indrukken tot zich laat vereenzelvigen van een nieuwe bondgenoot. Edward Ka-Spel is de betrouwbare gids die de geheimen van zijn wonderbaarlijke wereld tentoonstelt. Elk geluidje en veranderende beweging wordt opgemerkt. Dan is hij weer op de voorgrond, of in gelijkmakende pas langs de luisteraar, dan is hij plotseling weer verdwenen, en bespied hij op de achtergrond de reactie van de toeschouwer.

Op andere momenten krijgt het juist een geconstrueerde aanpak waarmee The Legendary Pink Dots zich zelfs op House gebied begeven. Diepe beats worden slopend toegelaten om je gevangen in overgevende trance mee de leegte in te laten zweven. Kinderlijke slaapliedjes krijgen een destructieve behandeling en worden weg gevaagd door blazers. De avantgardistische aanpak roept vaak argwanende reacties op, omdat het veelal een zoektocht is naar verborgen schoonheid. Hier is die direct voelbaar. De lijnen lopen niet kriskras door elkaar heen, maar hebben dezelfde verbondenheid als de Piet Mondriaan schilderijen, ingedeeld in duidelijk aansluitende rechte vlakken. Na deze aangename trip is daar uiteindelijk de hemelse vrouwenzang in Red Flag wordt gevolgd door meer abstracte herhalende zinnen, waarna toegewerkt wordt tot een sterk subliem einde.

In het veertig jarig bestaan wordt een evenredig aantal albums op de markt gebracht. Waar een band normaal dreigt te vervallen in verveling en herhaling lukt het The Legendary Pink Dots om vernieuwend en eerlijk te klinken. Ze blijven de herkenning en de eigenheid behouden. Ondanks dat het nergens conservatief over dreigt te komen, blijft de fragiele verweerde stempel die ze altijd als handelsmerk achter laten ook hier zichtbaar. Nog steeds net zo breekbaar als voorheen. Legendarisch is ondertussen de meest passende aankondiging van dit manschap.  1. Happy Birthday Mr. President
  2. Double Double
  3. Junkyard
  4. Itchycoo Shark / Isle of Sighs
  5. Neon Calculators
  6. My Land / Parallels
  7. Maid to Measure
  8. Mantis
  9. The Photographer
  10. Red Flag