×

Recensie

Pop

21 augustus 2019

The Legendary Pink Dots

Angel in the Detail

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Metropolis

Angel in the Detail The Legendary Pink Dots Pop 4 The Legendary Pink Dots – Angel in the Detail Written in Music https://writteninmusic.com

Edward Ka-Spel haalt twee jaar geleden het beste bij Amanda Palmer naar boven in het prachtige maar oh zo slepende, duistere I Can Spin A Rainbow. Nu is de tijd rijp voor het zoveelste verrassende nieuwe hoofdstuk van The Legendary Pink Dots. Deze baanbrekende van oorsprong Brits Nederlandse band heeft jarenlang in de luwte van Nijmegen vrijwel anoniem ondergronds aan een indrukwekkend repertoire gebouwd. Net als tijdsgenoten Clan Of Xymox hebben ze de basis in deze Gelderlandse keizerstad. Beide nationaal relatief onbekend, maar in het buitenland een spraakmakende en hoog gewaardeerde naam. Met het enige stabiele overgebleven lid Phil Knight brengt Ka-Spel op Metropolis Records de nieuwe plaat Angel In The Detail uit, een waardige opvolger van het tevens op het label verschenen Pages Of Aquarius uit 2016.

Happy Birthday Mr. President is een spannende opener, waar de experimentele jaren tachtig invloeden door een heerlijk uptempo nineties triphop beat begeleid worden. Door de verslavende storytelling voordracht sluit het perfect aan bij de jaren geleden neergezette basis. Nog steeds zorgen zang vervreemding en fascinerend subtiel gitaargepiel voor een mooi spannend evenwicht. Samplers zwermen in flarden in de studio rond. Klaar om geplukt en in deze uitnodigende vernieuwde kennismaking vastgepint te worden. Redelijk toegankelijk voor een breder publiek uitgewerkte relatieve korte songs krijgen tegengas van de tegendraadse gekte die de band al jaren kenmerkt. En die is er nog steeds, al is de new wave funk door meer abstracte klanken en voorgeprogrammeerde soundscapes vervangen.

Die momenten van compromisloze vrijheid leveren natuurlijk de meest interessante composities op. Het verstild gebruik maken van de studio als verkennend nieuw speelveld geeft de songs meer diepte. De beats zijn trager, dreigender en een stuk minder dansbaar. Met filmische fragmenten roepen ze een sober bijna jazzy ambiance op welke de luisteraar voorzichtig stap na stap de indrukken tot zich laat vereenzelvigen. Edward Ka-Spel is de betrouwbare gids die de geheimen van zijn wonderbaarlijke wereld tentoonstelt. Elk geluidje en veranderende beweging wordt opgemerkt. Dan is hij weer op de voorgrond, of in gelijkmakende pas langs de luisteraar, dan is hij plotseling weer verdwenen, en bespied hij op de achtergrond de reactie van de toeschouwer.

Op andere momenten ervaar je juist een geconstrueerde aanpak waarmee The Legendary Pink Dots zich zelfs op house gebied begeven. Diepe beats worden slopend toegelaten om je gevangen in overgevende trance de leegte in te laten zweven. Kinderlijke slaapliedjes krijgen een destructieve behandeling en worden door blazers weggevaagd. De avantgardistische aanpak roept vaak argwanende reacties op, omdat het veelal een zoektocht is naar verborgen schoonheid. Hier is die direct voelbaar. De lijnen lopen niet kriskras door elkaar heen, maar hebben dezelfde verbondenheid als de Piet Mondriaan schilderijen, ingedeeld in duidelijk aansluitende rechte vlakken. Na deze aangename trip is daar uiteindelijk de hemelse vrouwenzang in Red Flag gevolgd door meer abstracte herhalende zinnen, waarna ze naar een sterk subliem einde toewerken.

In het veertig jarig bestaan wordt een evenredig aantal albums op de markt gebracht. Waar een band normaal in verveling en herhaling dreigt te vervallen lukt het The Legendary Pink Dots om vernieuwend en eerlijk te klinken. Ze behouden de herkenning en de eigenheid. Ondanks dat het nergens conservatief overkomt, blijft de fragiele verweerde stempel die ze altijd als handelsmerk achter laten ook hier zichtbaar. Nog steeds net zo breekbaar als voorheen. Legendarisch is ondertussen de meest passende aankondiging van dit manschap.  1. Happy Birthday Mr. President
  2. Double Double
  3. Junkyard
  4. Itchycoo Shark / Isle of Sighs
  5. Neon Calculators
  6. My Land / Parallels
  7. Maid to Measure
  8. Mantis
  9. The Photographer
  10. Red Flag