×

Recensie

Rock

16 maart 2022

The Legendary Pink Dots

The Museum of Human Happiness

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Metropolis

The Museum of Human Happiness The Legendary Pink Dots Rock 4.5 The Legendary Pink Dots – The Museum of Human Happiness Written in Music https://writteninmusic.com

Het zal niemand verbazen dat een geroutineerde muzikant als Edward Ka-Spel het liefste effectief te werk gaat. Uiteraard met de nodige ruimte voor het experiment en die gretigheid om steeds weer die vernieuwing op te zoeken. Maar als je dan genoodzaakt bent om afzonderlijk van elkaar aan een plaat te werken is dat wel zwaar balen. In die situatie verkeren de oudgedienden van The Legendary Pink Dots tijdens de viering van hun veertigjarige bestaan. Corona maakt een einde aan het feestje, maar gelukkig niet aan het succesverhaal. The Museum Of Human Happiness heeft die ouderwetse vorm, en is zelfs stukken urgenter dan de meer dan prima voorganger Angel in the Detail.

Oudheden en obscuriteit. Artistiek en vernieuwend. This is The Museum brengt je terug naar de zomer van 1980. De nasleep van de rellen bij de bekroning van koningin Beatrix, de oplopende spanningen bij het Margaret Thatcher regime. Een hoog werkeloosheidsgehalte en het idealisme van punk en postpunk. Twee werelden treffen elkaar, botsen en brengen een oerknal voort. The Legendary Pink Dots is een feit. Die tienerangst domineert hedendaags weer, en hebben we dan oude vergeten helden nodig om die wanhoop te reflecteren? Ja, blijkbaar wel.

The Legendary Pink Dots, ze zijn weer terug, maar dan nu ook echt. Human Happiness in een No Fun maatschappij. Edward Ka-Spel is nog steeds die jonge idealistische strijder, gevangen in een op leeftijd zijnde getekend lichaam, opgesloten in een lockdown gemeenschap. Het getergde geweten, ontwakend als een bloedzuigende vampier, zichzelf voedende met egocentrisme en misplaatste teleurstellingen. De instrumentatie bouwt zijn eigen netwerk, met verstrikte spinnenwebdraden, kerkelijke geloof aanvechtende orgelpartijen en de roep om de versmorende chaos te controleren. Verlaten straten, isolement en eenzaamheid als A Stretch Beyond basisbegrippen. Een vervreemde buitenstaander die het verval objectief als een onwerkelijk leefklimaat kanaliseert.

Behoed je voor de omgeving, There Be Monsters in dit verhalende sprookjesboek, waarbij de bevlekte kanttekeningen een onoverzichtelijke warboel vormen. Edward Ka-Spel is net zo onbetrouwbaar als die bespiedende omgeving. Muzikaal ongemak en onzichtbare valkuilen laten je in die onvatbare wereld van dit onberekenbare genie verdwalen. Als je zijn steun opzoekt, bemerk je dat die helpende handdruk je allang verlaten heeft. Vanaf hier sta je er alleen voor. De toereikende gids gooit je de donkere diepte in. En daar draait het bij het onberekende This is The Museum om. De opgelegde The Legendary Pink Dots breuk speelt met die overlevingsdrang. Samen de ontbrekende puzzelstukken plaatsen, met beperkte middelen binnen handbereik.

De vanzelfsprekende vastigheid spant met het verliezen van de gecreëerde werkelijkheid samen. Tripping On My Nightmares, realistisch slaapwandelen in opvullende leegte en gedirigeerde wanorde. Coronation Street waarheden en internet Tel Sell Fake News. Verkoop je oprechtheid aan de wantrouwige internetsurfer, geef hem een sprankje aan plastic hoop cadeau. De Brexit in het conservatieve naar vergaande tijden verlangde Cruel Brittania, waardoorheen brokken aan historische folklore uiteenspatten. Er wordt weer ouderwets, totdat de noise zijn ontvlambare kookpunt bereikt, aan de knoppen gedraaid. Barricades met torenhoge lawaaierige ijzerplaten opgebouwd, gitaren grondig gesloopt, verloren pianotoetsen zonen binnengehaald en een anarchistisch leger aan opdringerige tribal Electric Body Music beats losgelaten. Heerlijk verdwalen in de neurotisch grommende bas van Postcards From Home en de psychedelische 1969 The Girl Who Got There First roes.

We leven in een futuristische 1984, de 2.0 variant, waar Big Brother een onmisbare vriend is, en we voorgeprogrammeerd de eisen van de wereldleiders opvolgen. Die afzijdige losgekoppelde werkwijze heeft The Legendary Pink Dots het gewenste resultaat opgeleverd. Er worden luchtkastelen vernietigd, en met de puinresten verbindende wankele bruggen aangelegd. Het geluid van The Museum Of Human Happiness is net zo nostalgisch als 2022, alleen beseffen we dat nog niet helemaal. The Museum Of Human Happiness is de plaat die Edward Ka-Spel veertig jaar geleden nog niet durfde te maken, zelfs niet hoopte te maken. 1. This is The Museum
 2. There Be Monsters
 3. Cloudsurfer
 4. Cruel Brittania
 5. Nightingale
 6. Hands Face Space
 7. Coronation Street
 8. Postcards From Home
 9. The Girl Who Got There First
 10. A Stretch Beyond
 11. Tripping On My Nightmares
 12. Nirvana For Zeroes