×

Recensie

World

01 maart 2012

The Klezmatics

Live at Town Hall

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Fréa Records

Live at Town Hall The Klezmatics World 4 The Klezmatics – Live at Town Hall Written in Music https://writteninmusic.com

In 1986 richtten zes talentvolle en enthousiaste muzikanten in New York The Klezmatics op. Met achtergronden in de jazz, latin, Keltische en Balkan muziekscènes hadden de bandleden een duidelijke missie: het met een sociaal bewuste en maatschappijkritische  instelling uitdragen van de Joodse cultuur en het continu vernieuwen van de Klezmer-sound. De band groeide snel uit tot een begrip in de Klezmer-scène en de waardering voor de band nam met het jaar toe, uiteindelijk resulterend in een mooie en terechte ‘beloning’ in de vorm van een Grammy voor het beste World-album in 2006 met Wonder Wheel.

Van de oorspronkelijke bandleden zijn er nog drie aanwezig in de huidige bezetting: Lorin Sklamberg (zang, accordeon, piano, gitaar en productie), Frank London (trompet en andere blaasinstrumenten,keyboards, percussie en zang) en Paul Morrissett (bas,simbalon en zang). Aangevuld met Matt Darriau (klarinet, alt saxofoon, kaval en zang), Lisa Gutkin (viool en zang)  en drummer, zanger Richie Barshay, worden The Klezmatics nog altijd gezien al de grootste innovators van de Klezmer. Tevens zijn zij ook de meest succesvolle Klezmerband ter wereld.

In 2011 bestond de band maar liefst 25 jaar en dat werd gevierd met het uitbrengen van dit prachtige en enerverende live-dubbelalbum Live at Town Hall. Dat het album een concertregistratie is van een optreden uit maart 2006 en er niet voor recentere opnames werd gekozen, heeft ongetwijfeld te maken met de imposante gastenlijst bij dat optreden.

Live at Town Hall is niet alleen een fantastische concertregistratie, het is ook een ware belevenis. Vanaf de eerste tonen van Man In A Hat word je in de magische muziekwereld van The Klezmatics ‘gezogen’ om ruim anderhalf uur later (het is bijna jammer dat je na drie kwartier van cd moet wisselen maar dat beschouw je dan maar even als pauze, net als in de theaters) te merken dat je zo blij als een kind de werkelijk sprankelende toegiften (en ‘hits’) Shnirele, perele, Ale brider en Tepel zat mee te zingen (voor zover mogelijk uiteraard).

Maar o0k voor die tijd valt er veel te genieten. Zo zwiert het lekker op de traditional Dzhankoye, is er een hoofdrol weggelegd voor de blazers in het nummer met de toepasselijke titel Rhythm + Jews with Horns Medley, komt er een heuse ‘suite’ langs in de vorm van Dybbuk Suite, waarin veelvuldig van stijl en tempo wordt gewisseld. Een absoluut hoogtepunten is echter de Brother Moses Suite, bestaande uit de songs Eyliyohu hanovi en het prachtige slotakkoord van de eerste cd, Elijah Rock, met het zeer geïnspireerd klinkende stemgeluid van gastzangeres Joshua Nelson. Daarnaast vormen de teksten van Woody Guthrie de solide basis van een aantal prachtige songs, waaronder de bewerking van Holy Ground maar vooral de schitterende versie van Gonna Get Through This World, met de excellerende zangeres Susan McKeown. Ook erg fraai en meeslepend is het nummer I Ain’t Afraid, waarin zangeresAdrienne Cooper schittert, een overtuigende ‘aanklacht’ tegen religieus extremisme.

Voor degenen die The Klezmatics nog niet kennen vormt dit uitstekende livealbum de ideale opstap naar ander werk van de band. Live at Town Hall biedt namelijk een prachtig en gevarieerd muzikaal overzicht van het werk van de band. Daarnaast spatten de energie en de liefde voor de muziek van de plaat af. Zelfs na 25 jaar barst de band nog van ambitie en leeft men echt voor de muziek, dat voel je aan alles.

The Klezmatics treden in maart op in Nederland en België, zie onderstaand overzicht. Een unieke kans om deze, inmiddels legendarische, band zelf live aan het werk te zien. Pak die kans!

Tracklisting Live at Town Hall:

Cd 1:

 1. Man in a Hat
 2. Bobe Tanz
 3. Dzhankoye
 4. Rhythm + Jews with Horns Medley
 5. Dybbuk Suite
 6. Di Krenitse
 7. St. John’s Nign
 8. Eyliyohu hanivi
 9. Elijah Rock

Cd 2:

 1. Davenen
 2. I Ain’t Afraid
 3. Gonna Get Through This World
 4. Holy Ground
 5. Moroccan Game
 6. Hanuka Gelt
 7. Medley Lolly Lo/NY Psycho Freylekhs
 8. Shnirele, perele (toegift)
 9. Ale brider (toegift)
 10. Tepel (toegift)