×

Recensie

World

14 april 2008

The Ipanemas

Call Of The Gods

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Call Of The Gods The Ipanemas World 4 The Ipanemas – Call Of The Gods Written in Music https://writteninmusic.com

The Ipanemas zijn zonder twijfel het allerbeste wat Brazilië momenteel op muzikaal gebied te bieden heeft. Hun nieuwe album Call Of The Gods is de prima opvolger voor de klassieker Samba Is Our Gift van twee jaar terug. Op 13, 14 en 15 april zijn The Ipanemas in Nederland voor concerten.

Als muzikanten in een studio orkest in Rio maakten drummer Wilson das Neves en gitarist Neco met vrienden onder de naam Os Ipanemas in 1964 een album met fijne bossa en samba. Het album kreeg destijds veel te weinig aandacht maar kreeg, door zijn eigenzinnige mix aan Braziliaanse stijlen, al snel een legendarische status. Platenlabeleigenaar Joe Davis van het Britse Far Out Recordings tikte het album op de kop in een 2de hands platenwinkel in Rio en kwam in contact met de belangrijkste mannen achter The Ipanemas, zanger/drummer Wilson das Neves en gitarist Neco.

Met bevriende muzikanten werd vervolgens een nieuwe Ipanemas samengesteld en een wervelend comeback album onder de titel The Return Of The Ipanemas werd in 2001, ruim 37 jaar(!)  na hun debuut uitgebracht. Het album Afro Bossa was de succesvolle opvolger. Samba Is Our Gift (2006) bleek een daarna een waar meesterwerk en was het absolute wereldalbum van dat jaar. De mix van fijne samba tracks en ballades verrijkt met strijkers werkte zeer aanstekelijk en vond ook in Nederland een groot publiek.

Hun nieuwe album Call Of The Gods is een geslaagde terugkeer naar hun debuutalbum uit 1964. De ritmes en de meerstemmige zang doen meer dan ooit Afrikaans aan en de teksten van zanger Wilson das Neves verhalen over de Afrikaans/Braziliaanse religie Candomble. Een religie die een sterke en spirituele basis heeft. Naast de fijne ritmische songs worden de ballades niet vergeten. Het fraaie Era Bom en het nog mooiere Um Novo Amor Chegou zijn weer echte Ipanemas pareltjes.  1. Canto Pra Oxum
  2. Era Bom
  3. Gana
  4. Tema do Neco
  5. Um Novo Amor Chegou
  6. Doriva
  7. Chama o Donato
  8. Deus do Céu
  9. Fonte de Prazer
  10. Afro Imortais