×

Recensie

Alternative

19 augustus 2011

The Horrors

Skying

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: 4AD

Skying The Horrors Alternative 4.5 The Horrors – Skying Written in Music https://writteninmusic.com

The Horrors hebben een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Waren ze eerst vooral opvallend vanwege hun uiterlijk en leek de – overigens prima – noise die ze produceerden bijzaak, blijken ze ook erg knappe liedjes te kunnen schrijven. Hun derde album Skying staat er bol van.

Ergens was de stap naar echte liedjes natuurlijk niet zo heel wonderlijk. Want als je de ‘zijprojecten’ van de diverse bandleden beluistert, denk aan Cat’s Eyes en Spider And The Flies bijvoorbeeld, dan hoor je daar al veel (meer) melodie dan op de eerste twee albums van The Horrors. Skying laat een band horen die met zevenmijslaarzen door de eigen ontwikkeling is gerend en dat heeft geleid tot een van de meest verslavende albums (in ieder geval tot nu toe) van 2011. Het uiterlijk van de bandleden verraadt de ontwikkeling al een beetje. Hadden de jonge Nick Cave en Poison Ivy van The Cramps een kinderschare geproduceerd, had dat er uit gezien als The Horrors ten tijde van hun debuut Strange House uit 2007. Vier jaar later oogt het Britse combo meer als een sixties psychedelica bandje.

Hoewel je natuurlijk het karakter van iemand/een groep mensen niet mag beoordelen op het uiterlijk, is het in deze toch tekenend. Skying is een meeslepend album dat van zweverig naar puur poppy schiet en daar tussendoor her en der lekker fel uithaalt om te laten zien dat de angel er nog zeker niet uit is. Het dromerige You Said is een sfeervol voorbeeld van eerstgenoemde categorie, het dansbare Dive In in de tweede en het ronkende en iets hypnotiserende I Can See Through You in de laatste. Maar het mooist wordt Skying als de liedjes iets van al die categorieën bevat. Dan krijg je tracks als het epische Moving Further Away, waarin een fantastisch en je aan de oren de speakers in trekkend keyboardintro langzaam omvormt tot een gierend en grommend monster dat het gelokte oor er pardoes af bijt. Zo lekker, dat je daarna vrijwillig het andere oor wil opofferen. Dat laatste wil je overigens ook na beluistering van en net zo bijtend en prachtig opgebouwd Endless Blue. Het is eigenlijk gewoon prijsschieten met dit album, dat eigenlijk geen enkele misser bevat. The Horrors nemen hun tijd (geen enkel liedje komt onder de vier minuten uit, de beste tracks zijn zes minuten of langer) en wie als luisteraar de tijd voor hen neemt zal rijkelijk beloond worden. Mooi!

The Horrors – Skying tracklist:

 1. Changing The Rain
 2. You Said
 3. I Can See Through You
 4. Endless Blue
 5. Dive In
 6. Still Life
 7. Wild Eyed
 8. Moving Further Away
 9. Monica Gems
 10. Oceans Burning


 1. Changing The Rain
 2. You Said
 3. I Can See Through You
 4. Endless Blue
 5. Dive In
 6. Still Life
 7. Wild Eyed
 8. Moving Further Away
 9. Monica Gems
 10. Oceans Burning