×

Recensie

Pop

22 april 2012

Patrick Watson

Adventures In Your Own Backyard

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: Domino, V2 Records

Adventures In Your Own Backyard Patrick Watson Pop 3.5 Patrick Watson – Adventures In Your Own Backyard Written in Music https://writteninmusic.com

Heb je genoten van Wooden Arms en Close To Paradise en was je bang wat er komen ging toen Patrick Watson aankondigde een plaat voor thuis te maken? Haal in dat geval maar opgelucht adem, want op Adventures In Your Own Backyard gaan de Canadezen min of meer verder waar ze gebleven waren.

Adventures In Your Own Backyard is de 4e studioplaat van de band rondom frontman Patrick Watson. Zijn muziek wordt omgeschreven als dromerige pop en daar komt niet veel verandering in op het nieuwe album. Wellicht zou je kunnen zeggen dat er wat elementen uit de folkmuziek aan zijn toegevoegd, maar daar blijft het dan wel bij. In 13 nummers nemen Patrick Watson je mee naar een dromerige wereld vol psychedelische elementen die naar eigen zeggen te allen tijde het best thuis tot hun recht komen.

Thuis, want op die plek moet deze plaat op z’n plek zijn. De wens van het viertal was om het ‘livegevoel’ op plaat vast te leggen en een wat toegankelijker album te maken dan voorheen. De al eerder uitgebrachte track, tevens de single, Into Giants is een treffend voorbeeld van hoe toegankelijke pop mag/moet klinken. Via gelaagde muziekstukken en fijne koortjes krijgt het nummer iets gezelligs en ligt het erg prettig in het gehoor. Andere hoogtepunten op Adventures In Your Own Backyard zijn Blackwind en Words In The Fire.

Naast de meer toegankelijke muziek blijft er nog genoeg over om lekker op weg te dromen. Psychedelica is een term die op vele tracks toepasbaar is. Neem bijvoorbeeld Lighthouse, Quiet Crowd en The Things You Do. De gemene deler op deze tracks is dat er veel ruimte is voor instrumentatie wat hier en daar aangevuld wordt met de dromerige, hoge zang van Watson.

Naarmate de plaat vordert worden de nummers niet sterker. Vanaf Noisy Sunday gaat het niveau vanuit de popsong gezien omlaag. Muzikaal gezien blijven het sterke nummers, want de orkestraties zijn mooi en soepel.  Waarom het dan geen sterke nummers zijn? Heel kort door de bocht, ze zijn te traag, vaag en te vol met allerlei geluidjes.

Tracklisting Adventures In Your Own Backyard:

 1. Lighthouse
 2. Blackwind
 3. Step Out For A Whilde
 4. Quiet Crowd
 5. Into Giants
 6. Morning Sheets
 7. Word In The Fire
 8. The Things You Do
 9. Strange Crooked Road
 10. Noisy Sunday
 11. Adventures In Your Own Backyard
 12. Swimming Pools
 13. The Things We Do


 1. Lighthouse
 2. Blackwind
 3. Step Out For A While
 4. The Quiet Crowd
 5. Into Giants
 6. Morning Sheets
 7. Words In The Fire
 8. The Things You Do
 9. Strange Crooked Road
 10. Noisy Sunday
 11. Adventures In Your Own Backyard
 12. Swimming Pools