×

Recensie

Rock

21 mei 2012

The Cult

Choice Of Weapon

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

Choice Of Weapon The Cult Rock 4.5 The Cult – Choice Of Weapon Written in Music https://writteninmusic.com

Zo, die zag niemand aankomen. Na het nog beroerder dan teleurstellend te noemen album Born Into This uit 2007 gaf echt niemand meer een stuiver voor The Cult. Choice Of Weapon – het negende studioalbum van de band – revancheert niet alleen, het haalt zelfs bijna het niveau van hun legendarische albums Love en Sonic Temple en kan nu al de boeken in als een van de beste rockalbums van 2012.

Opgenomen in New York. Los Angeles en in de Californische woestijn door The Cult-tandem Billy Duffy en Ian Astbury, bijgestaan door drummer John Tempesta en bassist Chris Wyse, is Choice Of Weapon een album dat laat horen dat The Cult nog lang niet afgeschreven mag worden. Dat is behalve aan de prima composities ook te danken aan de producers. Eerst heeft stonerrockgoeroe Chris Goss zich over het materiaal ontfermd. Bob Rock heeft vervolgens dat materiaal verfijnd. Het resultaat is heerlijk en combineert het doorgaans zware stonergeluid met een open en frisse insteek. Opener Honey From A Knife zuigt de oren de speakers in. De lompe riff en het aanstekelijke refrein doen je in gedachten over eindeloze wegen scheuren in een cabrio, terwijl het stof je om de oren vliegt. Met Elemental Light gaat het tempo omlaag, maar de sferen worden alsmaar hoger. Het bezwerende en steeds verder aanzwellende nummer heeft je al snel te pakken. Tekstueel iets zweverig, maar ook wel passend bij het hypnotiserende geheel. Het iets te veel op de automatische piloot draaiende The Wolf (al bij de eerste tonen denk je dat je naar een The Cult nummer uit de jaren ’80 luistert) weet het hoge niveau niet vast te houden, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een onweerstaanbare rocker is. Life > Death is een hoogtepunt op het album. Een emotioneel geladen track met meerdere lagen waarop je pas goed hoort wat een fantastische strot Ian Astbury eigenlijk heeft. Een track waar je keer op keer op terug zal grijpen en steeds weer iets nieuws in ontdekt.

Het opruiende For The Animals en het vuige Lucifer waren het album al vooruit gesneld en die nummers doen ook precies waar ze voor gemaakt lijken. Radiovriendelijke rockers die de luisteraar tot meer willen verleiden. Wildernes Now probeert het majestueuze Life > Death in emotionaliteit naar de kroon te stoten. Muzikaal en tekstueel blijft het echter ietsjes achter, maar in de ambitie is het nog steeds een van de betere tracks op Choice Of Weapon. Al is het alleen al om het magnifieke tekstfragment ‘Death walks right beside me/The light shines bright behind me’. Je ziet het voor je. Begeleid door muziek voel je precies wat Astbury bedoelt. Dat geldt voor de meeste tracks op het album. Muzikaal is er geen speld tussen te krijgen. De ritmesectie is opzwepend en strak, de gitaarpartijen van Duffy sprankelen. Waarna het de filosofisch getinte en soms wat weemoedige teksten van Astbury zijn, in combinatie met zijn misthoorn van een stem, die de boel afmaken. Een onverwacht goed, tijdloos klinkend album. Choice Of Weapon behoort tot het sterkste werk in het oeuvre van The Cult.

The Cult – Choice Of Weapon

 1. Honey From A Knife
 2. Elemental Light
 3. For The Animals
 4. Life>Death
 5. The Wolf
 6. Amnesia
 7. Lucifer
 8. Wilderness Now
 9. A Pale Horse
 10. This Night In The City Forever


 1. Honey From A Knife
 2. Elemental Light
 3. The Wolf
 4. Life > Death
 5. For The Animals
 6. Amnesia
 7. Wilderness Now
 8. Lucifer
 9. A Pale Horse
 10. This Night In The City Forever