×

Recensie

Alternative

03 maart 2015

The Charlatans

Modern Nature

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: News

Modern Nature The Charlatans Alternative 4 The Charlatans – Modern Nature Written in Music https://writteninmusic.com

Vijf jaar na Who We Touch is er eindelijk weer een nieuw album van The Charlatans. Modern Nature is opgedragen aan drummer Jon Brookes, die overleed tijdens de eerste opnamen van het album.

Het is alweer 25 jaar geleden dat het debuutalbum Some Friendly van de band verscheen. Hoewel niet afkomstig uit Manchester bleek het een album dat de Madchester sound (mede) vorm gaf. De band kreeg het de jaren daarna zwaar te verduren. Eerst kwam toetsenman Rob Collins, de man die door zijn orgelwerk zo ontzettend belangrijk was voor de Charlatans sound, om bij een auto-ongeluk (terwijl ze bezig waren aan hun vijfde album Tellin’ Stories) en dan was er natuurlijk nog een zware drugsverslaving van zanger Tim Burgess die niet alleen de man zelf maar ook de band bijna ten gronde richtte (in 2006 kickte hij van alle drugs af hervond zichzelf met meditatie). Met de dood van Brookes leek de band er dan toch echt een einde aan te maken.

Maar 6 maanden na de door van Brookes kwam de band weer bij elkaar om de opnamen te beluisteren en besloot, na rijp beraad, de opnamen te hervatten en er een ode aan het leven van te maken en een tribute aan Brookes. Met de hulp van drummers Stephen Morris van New Order, Pete Salisbury van The Verve en Gabel Gurnsey van het uit Londen afkomstige Factory Floor werden de opnamen voortgezet.

Om gelijk maar duidelijk te zijn: Modern Nature is een geweldig Charlatans-album geworden dat bruist van de energie en soulfuller klinkt dan ooit. Gelijk met albumopener Talking In Tones is duidelijk dat de band zichzelf na alle ellende helemaal hervonden heeft. Het daarop volgende So Oh en Come Home Baby klinken al net zo goed. De ballad Keep Enough klinkt daarna al net zo verslavend goed. En alleen die orgelsolo in In The Tall Grass al maakt wel heel duidelijk dat The Charlatans een band is om nog steeds optimaal rekening mee te houden. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over het lekker lange en super aanstekelijke Let The Good Times Be Never Ending. Alle genoemde songs zullen zeker nieuwe hoogtepunten in de livesets gaan worden.

De mannen spelen geweldig en zeer gedreven en de vocalen van Burgess klinken nog steeds zo kinderlijk aanstekelijk als ze altijd al deden. Al laten de persoonlijke teksten, hoewel vol verlangen naar het onbevangen verleden en hoop voor een mooie toekomst, ook de dood niet ongemoeid. Modern Nature is een geweldig en intens album dat, meer dan ooit, als een belangrijk tijdsdocument voor The Charlatans gezien kan worden. 1. Talking In Tones
 2. So Oh
 3. Come Home Baby
 4. Keep Enough
 5. In The Tall Grass
 6. Emilie
 7. Let The Good Times Be Never Ending
 8. I Need You To Know
 9. Lean In
 10. Trouble Understanding
 11. Lot To Say