×

Recensie

Alternative

04 januari 2018

The Bullfight – (A Live Livingroom

Whisper In The Dark For Me

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Brandy Alexander Recordings

Whisper In The Dark For Me The Bullfight Alternative 4.5 The Bullfight – Whisper In The Dark For Me (A Live Livingroom Recording) Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk, La Chasse en het eerder in 2017 verschenen Shame, Guilt, Deception brachten de liefhebbers al de prachtig donkere klanken van het Rotterdamse The Bullfight. Die albums lieten al horen hoe de band, met de kleuren van hun muzikale palet sterk in het donkere spectrum vertegenwoordigd, zich als een vis in het water voelde in het maken van miniaturen over zieleroerselen van mensen, over duistere, meer dan eens ongebruikelijke gedragingen van mensen, over liefde met een randje en, niet te vergeten, over handelingen die strafrechters tot stil verzuchten zouden brengen.De band maakte uiterst zorgvuldige releases van de genoemde albums, met veel aandacht voor de productionele kant van de muziek en voor de eindproducten die steeds gekenmerkt werden door zeer verzorgd artwork.

In de zomer nam de band een huiskameroptreden op, niet per se met de gedachte de opnamen als album uit te brengen. Gelukkig bedacht Thomas van der Vliet zich bij het terugluisteren van de opnames: de opnames waren zo goed dat de keuze werd gemaakt om er een live album van uit te brengen. Opgenomen op wat zomaar een van de heetste dagen van 2017 was, in een woonkamer zonder publiek. Als je het album beluistert, hoor je vooral een gedreven band,  een band die zich vol overgave stort op een fraaie dwarsdoorsnede van het inmiddels aardig uitgebreide repertoire. Het album verrast in de live uitvoeringen: waar de studio uitvoeringen de band gelegenheid gaven uitgebreid stil te staan bij de detaillering van het geluid, ook in productionele uitvoering, is het de kracht van de live opnames dat de arrangementen en de uitvoeringen veel directer zijn en daardoor de muziek aan urgentie laten winnen.

Aandacht voor het detail is bij The Bullfight ook in deze live setting niet weg: de smaakvolle gitaar van Thomas van der Vliet, de subtiele toetsenpartijen van Tim Moerkerken, de zeer ontspannen en met veel gevoel drummende André van den Hoek, de indrukwekkende contrabas van Eddie Kuijpers, de magie verspreidende viool van Esther Vroegindeweij en de met veel passie zingende Nick Verhoeven weten live het geluid op momenten klein te houden, met passende accenten, zoals in de zeer mooie uitvoeringen van That Man en Jenny’s Got A Gun. Je hoort de live klank van de band, dat voel je bijzonder sterk bij het openingsnummer en zeker ook bij Nathalie Strangle Me. Mooi ook hoe Nick in dat laatste nummer vol emotie zijn zang inzet. En naar het einde van juist dat nummer, het mooie samenspel tussen gitaar, bas, toetsen en viool. Kort gezegd: de band heeft haar geluid perfect weten te vangen en laat haar nummers meer nog spreken dan op de al zeer geslaagde albums.

Het album is de weergave van een huiskamerconcert. En hoe. Hoe goed hun muziek is, daar zijn de albums al bij uitstek graadmeters voor. Met Whispers In The Dark For Me overtuigt de band vooral als klasse live band. Als je de kans krijgt The Bullfight live te gaan zien en luisteren, grijp die kans dan met beide handen. Spelplezier, passie en hun muziek steeds met aandacht en kwaliteit gebracht, een menu geserveerd met een donker randje, hoe heerlijk kan zwelgen daarin zijn? The Bullfight neemt je mee, met de stem van Nick als gids in de donkere, donkere wereld waarin Thomas, Tim, André, Eddie en Esther met hun instrumenten voorzichtig veelkleurige accenten zetten. Erg mooi album!

Tracklisting Whisper In The Dark For Me:

  1. That Man
  2. The Ballad Of Martin Van Dongen
  3. Jenny’s Got A Gun
  4. Nathalie Strangle Me
  5. This Village’s Lonely Pastor
  6. The Storm Behind Our Smiles
  7. Bamboo Knife Woman
  8. The Ballroom Blitz
  9. My Comeback
  10. The Weeping Willow