×

Recensie

Pop

27 augustus 2008

The Beach Boys

U.S. Singles Collection

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Capitol

U.S. Singles Collection The Beach Boys Pop 4 The Beach Boys – U.S. Singles Collection Written in Music https://writteninmusic.com

The Beach Boys blijven een dankbare band voor heruitgaven. Met veel zorg is er nu een fraaie box verschenen met daarin alle Amerikaanse singles van 1962 tot 1965. Uitgevoerd in de originele hoesjes met extra tracks en een geweldig foto boekje ingesloten. Een waar collectors item.

Legende

De legende van de meest succesvolle Amerikaanse band duurt voort. Nog geen twee maanden terug verscheen Pacific Ocean Blue, het solodebuut van drummer Dennis Wilson uit 1977. Uitgevoerd als mooie deluxe 2CD editie was daarbij zijn nooit eerder uitgebrachte tweede album Bambu bijgesloten. Een prachtige en opzienbarende heruitgave. De komende maand verschijnt ook het nieuwe solo album van Beach Boys genie Brian Wilson. Met That Lucky Old Sun blijkt Wilson misschien wel zijn allermooiste soloalbum ooit te hebben gemaakt.

Eigen songs

Voordat de band zich onsterfelijk ging maken met albums zoals Pet Sounds, Sunflower en Surf’s Up hadden ze al een hele carrière als surfband achter de rug. Vocaal vanaf jonge leeftijd beïnvloed door The Four Freshman en muzikaal door Chuck Berry en later ook Phil Spector, begon Brian eigen songs te schrijven. Vooral tekstueel beïnvloed door de grote surf liefde van zijn broer Dennis en het zonnige leven in zuidelijk Californië. De drie Wilson broers, neef Mike Love en vriend Al Jardene scoorden vervolgens van 1962 tot 1965 zestien enorme hits die de muzikale wereld op zijn kop zette.

Singles Box

Van de eerste single Surfin tot aan California Girls zijn nu alle vroegere 7 inch singles verschenen als CD singles. Met de originele single opdruk op de CD en met extra (live) tracks of stereo en mono versies waren de singles nog nooit zo compleet te verkrijgen. Het blijft ongelooflijk hoe groot de kwaliteit van deze singles is. Want in alle aanstekelijkheid, die gemakkelijk als simpel of commercieel uitgelegd zouden kunnen worden, klinken wel degelijk geweldige melodieën door. En de koortjes blijven natuurlijk weergaloos.

Extra’s

Juist ook met songs als The Warmth Of The Sun en In My Room kwam de grote klasse van Brian Wilson in zijn jonge jaren al optimaal aan het licht. Deze songs zijn natuurlijk in de singlesbox aanwezig. Ook in de box zit een fraai 56 pagina’s tellend boekje met veel niet eerder uitgebrachte foto’s.  1. Surfer Girl (Mono)
  2. Shut Down [Mono]
  3. Surfer Girl (Stereo) (1990 Digital Remaster)
  4. Little Deuce Coupe (1990 Digital Remaster) (Stereo)