×

Recensie

Pop

23 februari 2012

The Asteroids Galaxy Tour

Out Of Frequency

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: News

Out Of Frequency The Asteroids Galaxy Tour Pop 3 The Asteroids Galaxy Tour – Out Of Frequency Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn van die bands die iedereen kent. Al weet niet iedereen dat. Het Deense gezelschap The Asteroids Galaxy Tour is zo’n bandje, dat zichzelf het collectief geheugen van de massa in heeft gespeeld, zonder dat die massa weet ‘oh ja, dat is The Asteroids Galaxy Tour.

De band volgt namelijk met succes het muzikale pad dat een artiest als Moby geëffend heeft. En dat is doorbreken via reclamespotjes. Een paar jaar gelden heeft The Asteroids Galaxy Tour namelijk de muziek verzorgd voor de reclame’s van iPod Touch (hun liedje Around The Bend) en heeft daarmee destijds de harten van velen veroverd. Zonder dat men wist wie die muziek nou maakte. Nu flikken ze dat kunstje weer. Bierbrouwer Heineken heeft namelijk hun liedje The Golden Age van het debuut Fruit uit 2009 gebruikt voor een reclamecampagne, die is uitgegroeid tot een internetfenomeen dat al door een paar miljoen mensen is bekken op YouTube. Je zou zeggen dat zoiets een slechte move is als je nieuwe muziek te promoten hebt, maar op vreemde manier sluit het mooi aan en werd tegelijk met het online exploderen van die spot de eerste en behoorlijk aanstekelijke nieuwe single Heart Attack gelanceerd. Met succes, de band is in één klap wel een min of meer bekende naam geworden.

Hoewel… band… Het was voorheen nogal lastig om The Asteroids Galaxy Tour te omschrijven. Niet in het minst omdat omdat het collectief zelf nogal vaag was over wie en wat  ze zijn en doen. Daarbij wilden ze ten tijde van het debuutalbum bij voorkeur geen ‘band’  genoemd worden. Het kloppend hart was – en is nog steeds – het Deense tweetal Lars Iversen en Mette Lindberg, dat in hun eenkamerappartementje in Kopenhagen muziekjes in elkaar had zitten fröbelen. Deze liedjes kwamen bij het management van Amy Winehouse terecht, waar men enorm enthousiast werd. De bal ging rollen en zodoende werd er voor gezorgd dat The Asteroids Galaxy Tour live kon gaan optreden. Daarvoor werden een extra saxofonist, trompettist, gitarist en drummer aangetrokken. Maar waagde het toen dus niet om het eclectische gezelschap als ‘duo’ dan wel als ‘band’ te bestempelen. Vonden ze niet leuk. Anno 2012 lijkt de omslag te zijn gekomen, want hoewel frontvrouw Mette boven alles en iedereen uittorent op de hoes van Out Of Frequency, staat hier daadwerkelijk een volledige band op de cover. En zo hecht klinkt de het gezelschap nu dus ook.

Muzikaal is het op Out Of Frequency alsof een goed gevulde iPod in duizend stukjes uiteen is gespat op de grond en na reparatie alle liedjes door elkaar heen zijn gehusseld. Psychedelica, oude soul, vleugje Blondie, vleugje B52’s en heel veel gekke geluiden. Met als stralend middelpunt Mette Lindberg, met haar gekke, ietwat kinderlijke (sommigen vinden dat extra sexy, anderen knap irritant) stem. Het album ademt in het begin nogal een jaren ’80 sfeer met drie tracks van anderhalve minuut elk, maar schiet vervolgens echt alle kanten op. Kitch, bombast en een dosis vrolijkheid waar je tegen moet kunnen. Waarbij muzikaal vooral de tandem Theme From 45 Eugenia en Mafia het meeste indruk maakt omdat er net even iets dieper wordt gegaan. Ietsjes hoor, niet te veel. Want het moet niet misstaan op dit album waarvan de rest zo fout is dat het goed wordt, maar her en der ook goed fout. Typisch zo’n album dat is gemaakt om weer een paar jaar op te kunnen toeren. Of om misschien weer een paar spotjes mee van een soundtrack te voorzien.

The Asteroids Galaxy Tour – Out of Frequency

 1. Gold Rush Pt. I
 2. Dollars In The Night
 3. Gold Rush Pt. II
 4. Major
 5. Heart Attack
 6. Out Of Frequency
 7. Cloak & Dagger
 8. Arrival Of The Empress (Prelude)
 9. Theme From 45 Eugenia
 10. Mafia
 11. Ghost In My Head
 12. Suburban Space Invader
 13. Fantasy Friend Forever
 14. When It Comes To Us