×

Recensie

World

03 juni 2013

Teresa Salgueiro

O Mistério

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: LC music

O Mistério Teresa Salgueiro World 4 Teresa Salgueiro – O Mistério Written in Music https://writteninmusic.com

Al meer dan vijfentwintig jaar zingt Teresa Salgueiro de sterren van de hemel en ook op haar nieuwe album O Mistério schittert haar stem als vanouds. Na ruim twintig jaar de spil en vocale rots in de branding van de band Madredeus te zijn geweest, bracht ze in 2006 haar eerste solo album Obrigado uit, met medewerking van grote namen als Caetano Veloso, José Carreras, Angelo Branduardi en Carlos Núñez. Daarna volgden in het zeer productieve  2007 de albums Você e Eu (met Septet João Cristal), La Serena (met het Lusitânia Ensemble) en Silence Night And Dreams (op uitnodiging van en samenwerking met de Poolse componist Zbigniew Preisner). In 2009 veranderde ze haar voornaam in Tereza en bracht ze het album Matriz uit.

Maar inmiddels is Tereza weer ‘gewoon’ Teresa en zoekt ze op O Mistério bewust de diepte, waarbij ook het experiment niet geschuwd wordt. Voor de allereerste keer schreef Teresa alle teksten voor het album zelf! Ze zocht bewust samenwerking met getalenteerde muzikanten om samen een uitdagende muzikale en innovatieve zoektocht te beginnen. Daarbij werd met de keuze voor de instrumenten rekening gehouden met ruimte voor vernieuwing maar waarbij men wel dicht bij het eigen gevoel kon blijven.

Vanaf november 2010 t/m juli 2011 ontwikkelde de groep, naast Teresa bestaande uit Carisa Marcelino (accordeon), André Filipe Santos (gitaar), Oscar Torres (dubbelbas), Rui Lobato (drums, percussie en gitaar), de concepten en ideeën en werkte deze muzikaal uit. Daarna zocht de band bewust de afzondering op. In augustus van dat jaar lieten ze namelijk een prachtige opnamestudio bouwen vlak bij de bergen van Arrába, met een geweldig uitzicht op de oceaan. Hier konden ze rustig in een ontspannen setting werken aan het nieuwe album. Voor de productie tekende António Pinheiro da Silva, die Teresa ook de eerste tien jaar van haar carrière al begeleidde bij de concerten en de opnames.

De muziek op O Mistério is bewust gericht op het live kunnen uitvoeren van het album en dat hoor je ook terug in de fraaie productie. De 15 nummers luisteren namelijk, ondanks de afzonderlijke individuele klasse en variëteit, als een prachtig geheel, waarbij de stem van Teresa aan de basis staat van de vaak verstillende en (toepasselijke) mysterieuze  schoonheid die in de songs wordt verpakt. Meteen vanaf het spannend opgebouwde A Batalha vermoed je dat dit wel eens een heel intrigerende luisterervaring kan worden. En die vermoedens worden bewaarheid. Het zijn vooral de intensiteit, de energie en emotie, die de bandleden in hun muziek leggen,die het album extra (klank)kleur meegeven.

Het is overigens geen album dat zijn al zijn kwaliteiten al na één luisterbeurt prijsgeeft. Het ingetogen karakter en de subtiele diversiteit van het album zorgen ervoor dat je O Mistério het beste in alle rust/stilte kan ‘beleven’, dan valt alles op zijn plaats. Of het nu de mooie titelsong, het meeslepende, rustieke Ausência, de dreiging/spanning in A Fortaleza of het ingetogen O Inicio is, de liefde voor de muziek spat ervan af. Op het volledig instrumentale Ando Entre Portas laat Teresa haar bandleden excelleren. A Máscara en de prima ode aan de stad Lissabon, Lisboa laten vervolgens weer de grote klasse van Teresa horen. Moeiteloos schakelt ze tussen alle vocale registers, om nog maar van haar vocale bereik te zwijgen. Ook de slotsongs A Espera en A Partida zijn van grote schoonheid en nodigen uit om Teresa vooral ook live te gaan bewonderen. Prachtplaat!

Tracklisting O Mistério:

 1. A Batalha
 2. O Mistério
 3. Cântico
 4. Ausência
 5. A Fortaleza
 6. A Estrada
 7. O Inicio
 8. Ando Entre Portas
 9. A Máscara
 10. A Fogueira
 11. Lisboa
 12. Senhora Do Tempo
 13. A Paixao
 14. A Espera
 15. A Partida


 1. A Batalha
 2. O Mistério
 3. Cântico
 4. Ausência
 5. A Fortaleza
 6. A Estrada
 7. Ando Entre Portas
 8. O Início
 9. A Máscara
 10. A Fogueira
 11. Lisboa
 12. Senhora Do Tempo
 13. A Paixão
 14. A Espera
 15. A Partida